Milionarii români cu bani blocaţi în băncile din Cipru

Sebastian Ghiţă, Puiu Popoviciu, Adrian Sârbu şi Ion Bazac sunt doar câţiva dintre milionarii români care şi-au plasat adevărate averi în paradisul fiscal cipriot, pentru a scăpa de taxele şi impozitele de la noi şi acum au banii blocaţi.

Jurnaliştii de la Naţional au intrat în posesia unei liste, pe care sunt peste 5.000 de firme româno-cipriote care nu au acces la proprii bani.

Unul dintre milionarii români care apare pe lista jurnaliştilor de la Naţional este deputatul PSD Sebastian Ghiţă.
Documentul arată că acesta a realizat printr-una din firmele sale înregistrate în Cipru o cifră de afaceri de peste 1.000.000 de euro. A obţinut un profit de 600.000 de euro, din care statul român nu a văzut niciun leu. Firmele lui Ghiţă au fost implicate în mai multe scandaluri cu iz penal, iar în 2011 au fost acuzate că au derulat activităţi suspecte între ele, asemănătoare operaţiunilor de spălare de bani.

Şi controversatul om de afaceri Puiu Popoviciu apare în document, cu trei societăţi comerciale înregistrate în Cipru. Cifra de afaceri a acestor companii se ridică la peste 22 de milioane de euro, iar profiturile la aproape 1.000.000 de euro. Popoviciu este acuzat de procurorii DNA că, prin firmele sale, a cumpărat un teren de la Universitatea de Ştiinte Agronomice la un preţ mult subevaluat şi că a prejudiciat statului roman cu 336 de milioane de euro.

Un alt român care se teme pentru banii săi blocaţi în Cipru este Adrian Sârbu. Una dintre companiile sale, cu o cifră de afaceri de trei milioane de euro şi un profit de 200.000 de euro, are acţionariat cipriot. Este vorba de firma care deţine mai multe instalaţii de teleferic din Sinaia, Buşteni şi Predeal.

Şi fostul ministru PSD al Sănatăţii, Ion Bazac, are afaceri departe de casă. Ca unic importator al maşinilor Ferrari, are totul pe numele unei firme din Cipru, care deţine peste 94% din firma românească. Compania lui Bazac a declarat în 2011 o cifra de afaceri de peste 7 milioane de euro şi un profit de 100.000 de euro.

Pe lista milionarilor români cu afaceri în Cipru apare şi Gruia Stoica, supranumit „regele vagoanelor”. Deţine cea mai mare companie privată de transporturi feroviare marfă, şi acţionariatul său are legături cu Ciprul. Gruia Stoica  a achiziţionat Reloc SA Craiova, la care deţine acţiuni un fond de investiţii cipriot. După această achiziţie, compania sa a primit un contract de 1,2 milioane de euro de la CFR Călători SA, pentru recondiţionarea unor locomotive.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.