Georgia şi Republica Moldova, cu un pas mai aproape de UE. Ucraina, mai aproape de Moscova

Republica Moldova şi Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă şi, respectiv, preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, au semnat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE.

 „Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE. (…) Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă.

Joi au fost parafate peste 900 de pagini ale acordului şi a durat câteva ore, negociatorii de la Bruxelles şi Chişinău punându-şi semnătura pe fiecare pagină, informează Europa Liberă.

Mai multe informaţii despre eveniment, AICI.

Pasul făcut dce Ucraina, unul regretabil

Republica Moldova și Georgia fac un pas înainte la Summitul Parteneriatului Estic, dar este „regretabil” pasul înapoi făcut de Ucraina, a declarat vineri președintele Traian Băsescu, la Centrul de Expoziții și congrese Litexpo, din Vilnius, unde se desfășoară reuniunea.

Preşedintele ucrainian Viktor Ianukovici nu a acceptat să semneze acordul de asociere cu UE. Puţin probabil ca acordul să fie semnat vineri.

„Din nefericire, se pare că argumentele” în favoarea semnării „nu au ajuns la preşedinte”, Viktor Ianukovici. (…) Până în prezent, poziţiile nu s-au schimbat, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

„Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei. (…)El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE şi Rusia împreună, a spus Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

Ianukovici a cerut săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles şi Moscova, propunere respinsă de UE.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.