Grâul se vinde cu preturi cuprinse între cinci si 9,3 milioane lei tona

În saptamâna 29 decembrie 2003 – 04 ianuarie 2004, pentru o tona de grâu s-au platit între cinci milioane lei (în judetul Mehedinti) si 9,3 milioane lei (judetul Braila), conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM).

Pentru aceeasi cantitate de orz, preturile de achizitie en-gros se situeaza între patru milioane lei (judetul Ialomita) si 8,5 milioane lei (judetul Arad). În ce priveste porumbul, pretul practicat a fost cuprins între 4,5 milioane si noua milioane/tona, cele mai ridicate preturi fiind înregistrate în judetul Arad (între 8,5 milioane si noua milioane lei/tona).
Din categoria oleaginoaselor, pentru o tona de floarea soarelui au fost platite între 5,5 milioane lei (în judetul Dolj) si 10 milioane lei în judetul Braila. O tona de soia s-a vândut cu sase milioane lei în judetul Arad, Sibiu si Timis si cu noua milioane lei în Alba.
Preturile practicate pentru o tona de lucerna fân, planta de nutret, au fost cuprinse între trei milioane lei (judetul Calarasi) si 10 milioane lei în judetele Sibiu si Covasna. Preturi mari au fost înregistrate si în judetele Alba (8,5 milioane), Mehedinti si Suceava (noua milioane).

Zapada favorizeaza recolta din 2004

Zapada cazuta în ultimile zile pe întreg teritoriu tarii si temperaturile normale pentru aceasta perioada a anului, favorizeaza o recolta deosebit de buna în vara anului 2004, a declarat Petre Daea.
„Conditiile climatice de la însamântare si pâna în prezent sunt satisfacatoare, atât din punct de vedere al precipitatiilor, cât si al temperaturilor cu valori în media multianuala a acestora. În ultimile zile au cazut precipitatii sub forma de zapada pe tot teritoriul tarii, asigurându-se „plapuma pentru iarna” la aceste culturi. În aceste conditii ne asteptam ca recolta din vara 2004 sa fie deosebit de buna”, a precizat Daea.
În conformitate cu inventarierea culturilor, în toamna anului 2003 s-au însamântat cu grâu si secara 1.991,0 mii ha, orz 181,6 mii ha si 49,8 mii ha cu orzoaica. În ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor însamântate, grâul a rasarit pe 1.766,2 mii ha, reprezentând 88,7 la suta din suprafata însamântata, si este înfratit pe suprafata de 1.609,5 mii ha si în curs de rasarire pe 224,8 mii ha.
Orzul a rasarit si înfratit pe suprafata de 181,4 mii ha, reprezentând suta la suta din suprafata însamântata. Orzoaica a rasarit si înfratit pe toata suprafata însamântata, respectiv 49,5 mii ha.
Dupa data de 20 ianuarie 2004, se vor prelua probe de monoliti din câmp pentru determinarea vegetatiei din aceasta iarna.
La grâu, productia medie programata a se obtine este de 3.042 kg/ha, iar productia totala 6.057,4 mii tone. În privinta orzului se estimeaza o productie medie de 3.074 kg/ha si productie totala de 558,3 mii tone. Pentru orzoaica se preconizeaza o productie medie de 2.797kg/ ha si o productie totala de 139,2 mii tone.
În ceea ce priveste situatia araturilor pentru însamântarile de primavara, dintr-un program de 6.438,2 mii ha s-au realizat 4.691,7 mii ha, reprezentând 73 la suta.

Sursa: ROMPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.