La sesizarea HBO România, Politia umbla la decodoare

 

l Verificarile pe care HBO le face in rândul abonatilor se pot lasa cu amenzi penale

     De aproape sase ani, de când se afla pe piata româneasca, HBO se confrunta cu o problema comerciala foarte grava: PIRATERIA. Acest fenomen nu reprezinta o noutate pentru un canal care se receptioneaza pe baza de abonament. Ceea ce face insa din România un caz aparte este rata foarte ridicata a pirateriei, aproape 80%. Daca in România se inregistreaza in medie 4 pirati la un abonament, raportul este invers in Polonia, unde pentru fiecare pirat exista 4 abonati HBO.

     In urma cu un an, HBO România a creat un departament special pentru combaterea acestui fenomen. Rezultatele nu au intârziat sa apara si, la sfârsitul lui noiembrie 2002, a fost prins de catre politie primul infractor. Astfel de actiuni au continuat indeosebi cu dispozitive ilicite HBO. Deschiderea politiei fata de problema pirateriei a fost intr-o prima faza demonstrata de participarea la cele 13 seminarii organizate de HBO România pe teme de antipiraterie. De asemenea, este important de mentionat luarea de pozitie a sefului Politiei Capitalei, chestorul principal Marian Tutilescu, si a fostului sef al Politiei Române, actualmente secretar de stat, chestorul principal Florin Sandu, care au cerut subordonatilor, prin ordine exprese, concentrarea asupra acestei probleme a HBO.

Infractorii vând decodoare cu 400.000 de lei

     Astfel, având semnale ca lucratori ai companiilor de cablu, in nume propriu, distribuie aparate de piratare a semnalului HBO, HBO România a pornit o ampla campanie de investigatie in vederea descoperirii eventualelor fraude. Ca urmare, au fost depistati doi tehnicieni ai fimei CVR, care, folosindu-se de aceasta calitate, au intrat in contact cu locatari ai unor scari de bloc, oferindu-le contra sumei de 400.000 de lei dispozitive contrafacute de decodare a semnalului HBO.
     Reprezentantii HBO au ajuns astfel si la unii cumparatori de asemenea dispozitive ilicite oferite de tehnicienii CVR in retele de cablu din Bucuresti. Unul dintre acesti cumparatori a declarat: „In urma cu mai bine de o luna am fost abordat de doi tehnicieni CVR care intrasera in scara in care locuiesc. Am «beneficiat» de oferta lor speciala si m-am ales intr-un final cu un decodor „semiprofesional”, cum il numeau ei, sustinând ca ei le procura de la doi ingineri specializati – pentru care am platit 400.000 de lei. Pe durata a trei zile, cinci tehnicieni CVR mi s-au perindat prin casa, depunând cu totii eforturi pentru buna receptionare a HBO. Ei imi spuneau, la vremea aceea, ca vând si câte 12-13 decodoare pe zi, la pretul de 400.000 de lei, fiind 5 care trebuie sa imparta profitul. Nu se bagau, imi spuneau ei, in alte zone ale CVR, pentru ca si acolo erau alti baieti care „si ei trebuie sa manânce”.
     Puteau insa rezolva problema in orice zona CVR, facilitând contactarea agentilor din zona. Nici nu stiam ca detinerea in locuinta a unui astfel de decodor ilicit pentru receptionarea canalului HBO constituie infractiune.
    
Dupa ce a cumulat suficiente date si informatii in raport cu aceasta situatie, HBO România a sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 2, care a actionat pompt si a organizat un flagrant joi, 12 decembrie 2003. La locul de intâlnire au venit Lungu Iulian Costel si Bodon Costel (ambii angajati CVR) cu intentia de a onora o comanda prealabila si de a livra un decodor ilicit HBO pentru suma de 450.000 de lei. Numai ca de aceasta data ei au fost mai putin norocosi si s-au intâlnit cu subcomisarul Niculae Pana si cu colegul sau, inspectorul Adrian Matei. S-au gasit asupra lor 6 dispozitive ilicite de decodare a semnalului HBO. Pe parcursul anchetei, cei doi au divulgat si numele celui care produce decodoare false – Falie Dragos, aflat de mai multe luni in atentia HBO pentru aceste practici. Judecatoria sectorului 2 a emis imediat o autorizatie pentru perchezitionarea casei lui Falie Dragos. In aceeasi zi, ofiterii sectorului 2 au perchezitionat si au ridicat din locuinta celui in cauza mai multe componente si dispozitive ilicite pentru decodificarea semnalului HBO. In consecinta, impotriva celor trei a fost inceputa urmarirea penala, ei alegându-se cu dosar penal.

Profituri de mii de dolari din vânzarea decodoarelor

     Cei doi tehnicieni CVR au afirmat ca practica nu este noua si ca numai in ultima perioada echipa de infractori (din care se pare ca mai fac parte si Ozstvath Dan, Zanca Danut, Stan Bogdan Adrian, Buduianu Vasile si Duru Mihai) a vândut si instalat in casele abonatilor CVR peste 400 de decodoare HBO la pretul mediu de 400.000 de lei. Un simplu calcul ne indica un câstig de aproximativ 6000 USD. Cercetarile politiei continua, iar HBO România a inceput sa monitorizeze si retelele de cablu din tara.
     In legatura cu aceste fapte, George Vascan, director general HBO România, a declarat: „Rezultatele obtinute de HBO România in anul 2003 in ceea ce priveste combaterea piratarii canalului HBO reflecta constientizarea de catre autoritatile române a dimensiunilor acestui fenomen. Legea audiovizualului, care protejeaza impotriva pirateriei, a fost inasprita atât in ceea ce priveste sanctiunile – mult mai mari acum – cât si aria de aplicabilitate. Acum si consumatorul care are acasa un decodor pirat pentru receptia HBO savârseste o infractiune si este pasibil de raspundere penala, situatie ce scapa legii vechi.
    
Un alt pas extrem de important este autorizarea de catre judecatori a perchezitiilor in locuintele sau incaperile in care exista date ca sunt detinute decodoare ilicite”. La rândul sau, Monica Zaharachescu, director general CVR, a tinut sa precizeze: „CVR regreta aceasta situatie, considera ca incidentul este unul extrem de grav si complex, de natura sa aduca prejudicii majore nu numai companiei HBO, ci si CVR. Compania noastra a luat masuri in vederea desfacerii contractului de munca al celor implicati si se va constitui in egala masura ca parte vatamata, deoarece actiunea celor doi a adus grave prejudicii imaginii firmei”.

Amenzi penale pentru cei care incalca legea

     Este important de mentionat ca, la finele anului 2003, prevederile legislative sunt mult mai aspre cu cei care pirateaza canale cu acces conditionat, cum este cazul HBO România. Textul articolului 22 din Legea 402/7 octombrie 2003 privind modificarea si completarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002 prevede pentru infractiunile de piraterie amenzi penale intre 10.000.000 de lei si 50.000.000 de lei. Sanctiunile vizeaza producerea, importul, distribuirea, vânzarea, inchirierea, detinerea, instalarea, intretinerea si inlocuirea, in mod ilicit, a dispozitivelor de decodificare utilizate pentru serviciile audiovizuale cu acces conditionat.

Remus Vlad
Nicolae Predesel

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.