Mircea Geoana, in fata testului integrarii: 2004, an „important si complicat” pentru diplomatia româneasca

Prioritatile politicii externe românesti în primul semestru al noului an se vor axa pe continuarea eforturilor pentru încheierea negocierilor de aderare la UE, pregatirea pentru integrarea ca membru cu drepturi depline în NATO a României si preluarea în bune conditii a mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, a declarat, în cadrul unei conferinte de presa, ministrul afacerilor externe, Mircea Geoana.

În scopul îndeplinirii acestor obiective, autoritatile române vor demara o adevarata ofensiva diplomatica atât în planul relatiilor bilaterale în spatiul euroatlantic, cât si pe problematica bilaterala cu tari din alte zone ale lumii si privind agenda internationala a ONU.
Ministrul Geoana va efectua, în zilele de 21 si 22 ianuarie, o vizita oficiala în Marea Britanie, în timp ce, la sfârsitul lunii ianuarie, este asteptat la Bucuresti ministrul francez pentru Afaceri Europene, Noelle Lenoir. Astfel de contacte, a spus Mircea Geoana, sunt importante si din perspectiva pregatirii raportului Parlamentului European privind România, care va fi prezentat în luna februarie.
România, a spus seful diplomatiei, doreste, totodata, sa initieze forumuri de integrare europeana cu tari din experienta carora poate învata, asa cum a fost cazul Forumului european româno-portughez. Un astfel de forum este în curs de organizare cu Spania, urmând ca Forumul Cooperarii Descentralizate româno-franceze sa fie continuat la Bucuresti în acest an, iar un forum asemanator sa fie initiat în februarie, cu Belgia, ocazionat de vizita primului-ministru belgian în România.
Un moment important pentru România, a spus ministrul afacerilor externe, îl va constitui si preluarea în aprilie a presedintiei APCEMN, în timp ce în luna mai, la Mamaia, se va desfasura summitul sefilor de stat din Europa Centrala.
În plan bilateral, Mircea Geoana a relevat ca relatia cu Ucraina va ramâne una importanta pentru România, seful diplomatiei urmând sa se întâlneasca la începutul acestui an cu omologul sau din Ucraina, la Kiev. În ciuda declaratiilor recente ale liderilor de la Chisinau, ministrul afacerilor externe a afirmat ca si relatia cu Republica Moldova va fi una importanta pentru tara noastra, România având obligatia istorica si datoria morala de a vedea aceasta tara intrata pe un fagas european.

Orientul Mijlociu in atentia MAE

Ministrul Geoana a aratat ca România, atât în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, cât si din perspectiva relatiilor bilaterale, va acorda o mai mare atentie spatiului Orientului Mijlociu largit. Mircea Geoana a aratat ca va vizita marile capitale ale acestei zone, urmarind relansarea relatiilor politice si economice cu tari cu care România în ultima vreme nu a întretinut relatii foarte dinamice. Ministrul afacerilor externe a exemplificat cu tari precum Libia si Sudanul. Mircea Geoana a aratat ca evolutiile recente din aceste tari încurajeaza reluarea unor legaturi mai puternice cu acestea de catre tara noastra, având în vedere ca exista numeroase interese economice ale firmelor românesti în aceste tari. MAE intentioneaza sa redeschida astfel ambasada din Sudan, pe fondul compromisului care se prefigureaza între autoritatile din Sudan si rebelii din sudul acestei tari.
Concluzionând, ministrul afacerilor externe a subliniat ca diplomatia româneasca are în fata un an politic extrem de important si complicat. Mircea Geoana si-a exprimat convingerea ca, în cadrul Consiliului European din toamna de la Bruxelles, România va avea parte de o decizie favorabila integrarii sale europene.

(B.O.)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.