Guvernarea UDMR

Desi nu cred in viabilitatea partidelor etnice, nu m-am numarat si nu ma numar printre cei care incearca sa demonizeze UDMR. Printre cei care considera ca maghiarii nu ar avea dreptul la viata politica. Ori viata politica presupune nu numai participarea la eforturile opozitiei, ci si constructia unei guvernari. Nu ma las orbit de faptul ca UDMR a facut parte, timp de vreo douazeci de ani, din mai toate Guvernele Romaniei. Si nu consider ca acum acest partid ar trebui sa ramana in afara Executivului. Sunt insa o serie de circumstante care ma determina sa sustin teza ca, pana saptamana viitoare, cand UDMR urmeaza sa-si ia in stapanire ministerele repartizate, ar fi necesari cativa pasi.

Este de inteles ca domnul Victor Ponta, care evita sa demisioneze, temandu-se de faptul ca Traian Basescu ar refuza sa-i incredinteze mandatul pentru a treia oara, sa incerce din rasputeri sa-si incropeasca o majoritate parlamentara. In acest sens, nu este de mirare ca unul dintre primele gesturi politice a fost acela de a apela la bunavointa UDMR. Sambata, UDMR se intruneste in organismul sau de conducere, urmand sa decida daca si in ce conditii va sustine Guvernul Ponta III. Asa cum au procedat si in alte situatii de acest fel, maghiarii vor negocia la sange. Incercad sa obtina pretul cel mai ridicat al sprijinului pe care il vor acorda in favoarea PSD. Ca si pana acum, vor afirma ca fac acest lucru exclusiv in scopul de a sluji interesele comunitatii maghiare. Care sunt acestea?

Romania este un exemplu de stat, si acest lucru este unanim recunoscut, care acorda minoritatilor drepturi extrem de largi. Pe care le si garanteaza. In consecinta, in plan politic este greu de prepsupus, realist vorbind, ca UDMR ar mai putea avea pretentii indreptatite. Ce ar putea sa ceara UDMR? Eventual ca autoritatile de la Bucuresti sa inchida ochii atunci cand se pune la cale o secesiune a Tinutului Secuiesc. Sau UDMR ar mai putea solicita chiar o autonomie administrativ-teritoriala in zonele cu populatie predominant maghiara. Dar daca, prin absurd, una sau alta sau amandoua dintre nenorociri se intampla, atunci UDMR ar avea propriul Guvern. Si propriul Parlament. Si nu ar mai avea nevoie sa faca parte din Guvernul Ponta. Aceasta analiza prin reducere la absurd ne arata de ce pretentiile de natura politica ale UDMR, care vor fi parte a negocierii cu Victor Ponta, sunt mai degraba propaganda si demagogie.

Nu acelasi lucru se intampla cand vine vorba de pretentiile de natura economica ale UDMR. Daca analizam situatia UDMR din aceasta perspectiva, vom constata un fapt uluitor. Se spune, este aproape un tabu, ca cine imparte parte isi face. Adica, cine sta la cascavalul guvernarii sau la macelarie, daca ne referim la carnivori, isi poate rasplati colaboratorii apropiati. Adica comunitatile care ii sustin pe oamenii politici. In cazul UDMR, este vorba de comunitatile maghiare. Daca vorbim despre cel mai longeviv partid in materie de guvernare si daca luam in calcul acest criteriu de natura economica, ar trebui sa avem dovada unei prosperitati deosebite a localitatilor apartinand minoritatii maghiare. Ori lucrurile nu stau deloc asa. Oricine se deplaseaza, si eu o fac destul de frecvent, in zonele urbane ori rurale ocupate de maghiari va descoperi ca oamenii se zbat in aceeasi saracie si mizerie ca si cei din comunitatile romanesti. Uneori, comunitatile maghiare sunt chiar mai sarace. Ceea ce inseamna ca pozitiile detinute de UDMR in diferite Guverne nu au fost utilizate in beneficiul acestor comunitati. Iar banii publici nu au fost dirijati dupa criterii etnice.

Nu incerc sa insinuez ca toate negocierile purtate de fruntasii UDMR, inaintea intrarii in diferite guverne sau pe parcursul guvernarii, sunt motivate doar de interesul personal al unora dintre fruntasii acestui partid. Sau ca ele reprezinta doar demagogie pura. Dar, cu certitudine, cu ocazia dezbaterilor de sambata, cred ca UDMR este dator sa dea o serie de explicatii si, daca e necesar, sa-si ceara scuze in fata celor pe care ii reprezinta pentru cateva greseli din trecut. Si, de asemenea, la astfel de scuze are dreptul si populatia majoritara. Sunt necesare lamuriri privind pozitia UDMR in raport cu tendintele secesioniste si separatiste ale unor autoritati si ale unor comunitati din Tinutul Secuiesc. Daca UDMR a jucat dublu, fie ca a fost la putere, fie ca a fost in opozitie, atunci cand, pe de o parte, a oferit garantii privind respectul fata de suveranitatea nationala si, pe de alta parte, a incurajat, in secret sau chiar public, o aventura de tip secesionist, atunci, dincolo de necesarele lamuriri, dincolo de precizari privind intentiile de viitor, UDMR ar trebui sa-si ceara scuze. Daca participarea in diferite Guverne nu a adus niciun fel de beneficii comunitatilor maghiare, ma refer la beneficiile legale si constitutionale, si daca cumva de asemenea beneficii s-au bucurat doar liderii partidului si familiile acestora, atunci, si chiar in sedinta de sambata, liderii UDMR ar trebui sa ofere lamuriri si, daca este cazul, din nou, sa isi ceara scuze.

Dupa care ei pot sustine nestingheriti si nedemonizati orice Guvern doresc. Inclusiv Guvernul Ponta III.

Sorin Rosca STANESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.