Guvernele au gestionat pandemia dând înapoi… democrația

Restricţiile impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus au reprezentat ceea ce Consiliul Europei descrie într-un nou raport drept un „regres al democraţiei” pe întregul continent.

Potrivit secretarului general Marija Pejcinovic Buric, chiar acţiunile legitime ale guvernelor pentru a face faţă virusului au redus libertăţile în moduri care ar fi inacceptabile în vremuri normale.

Pericolul este ca această cultură democratică a noastră să nu se recupereze pe deplin”, a avertizat Pejcinovic Buric.

Astfel de restricţii, potrivit Consiliului, sunt permise numai dacă sunt legale, proporţionale cu necesitatea de a proteja sănătatea şi siguranţa publică şi nediscriminatorii.

Pe lângă menţionarea restrângerilor excepţionale asupra libertăţilor, precum libertatea de întrunire, Consiliul avertizează că atacurile împotriva migranţilor s-au înmulţit şi că independenţa judiciară nu a fost garantată în unele ţări. În multe cazuri, problemele pe care le vedem sunt anterioare pandemiei de coronavirus, a spus Buric.

Pandemia a provocat și un val de cenzură, potrivit Consiliului, cu critici ai restricţiilor suferind represalii şi fiind reduşi la tăcere. Aceste constatări parcă ne aduc aminte de povestea cu supravegherea în masă a cetățenilor – nu e bună, dar dacă siguranța națională o cere…

În context, Maria Patakyova, ombudswoman din Slovacia, apărător public al drepturilor omului, a fost complet ignorată de parlamentarii slovaci, care nu au luat nicio clipă în considerare raportul critic pe care l-a redactat în legătură cu anumite abuzuri legate de perioadele de carantinare de pe parcursul anului 2020.

Astfel, Patakyova a punctat, într-un raport detaliat, procedurile de interzicere a accesului cetățenilor străini în Slovacia, restricțiile drastic pentru persoanele peste o anumită vârstă care se află în cămine de bătrâni sau introducerea selectivă a carantinei, „cu dedicație” pentru așezările cu populație majoritar romă.

De asemenea, Pataykova a semnalat încălcarea dreptului copiilor la educație prin închiderea fără discernământ a unităților de învățământ. Ignorarea acestui raport este, potrivit Centrului Național pentru Drepturile Omului din Slovacia, „o dovadă de dispreț și de lipsă de respect pentru protecția drepturilor omului”.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.