Jurnal de călătorie în al treilea val de COVID-19 (Partea I)

Deși, vremurile, nu sunt deloc favorabile calatoriilor, mai ales în tari din zona roșie, cu risc mare de infectare, totuși, mi-am luat inima în dinți și am purces la o deplasare cu avionul pana la Paris, pe Charles de Gaulle, continuata cu TGV (trenul rapid) pana la Strasbourg.

A fost un risc asumat, dar și dorit. Am ajuns în capitala drepturilor omului din Europa după ora 22, ora la care nu am întâlnit tipenie de om, pe cineva care să-mi spună unde se găsește hotelul la care urma să-mi duc veacul cale de 5 zile, respectiv la Sofitel, hotel de 5 stele, din buricul Strasbourgului.

În afara de receptionera, o domnișoara tânăra și ospitaliera, sincer nu am văzut niciun alt angajat. Am avut impresia ca sunt singurul cazat și, ca sa fac o gluma, aș fi putut spune ca, din cauza conditiilor speciale de COVID, am închiriat pentru o noapte tot Sofitelul. Masca este obligatorie, dezinfectantul la fel.

Pentru micul dejun am primit 4 pliante pe care, în funcție de opțiuni, îl completai și îl lasai pe ușa, urmând meniul ales sa îți fie adus și pus în brațe la ușa camerei.

Nu aș vrea sa va povestesc despre activitatile mele înainte sa știți ca nu mai poți parcurge etapele care te duc la bordul aeronavei daca cu 48 de ore înainte nu ți-ai făcut testul PSA de COVID. Grija nr 1 a fost să-mi refac testul și la Strasbourg, într-o clinica privata, ca și în Romania. Prețurile sunt cam aceleași.

Cred ca în curând ar fi mai bine ca toată lumea care vrea sa călătorească, sa facă vaccinul decât sa alerge de la o clinica la alta sa își facă testul obligatoriu, altfel stai acasă.

Dar, hai sa va prezint atmosfera dintr-un oraș alsacian, curat și plin de multă istorie, un oraș, aș zice monument, unde lumea admira vestigiile trecutului iar alții, în plin secol XXI, traiesc în clădiri din secolul XVII, al XVIII și al XVX-lea. Este, ca un regal, sa ai privilegul, sa ai șansa vieții, sa vizitiezi, aceasta minunata localitate, care în proportie de 80% este pietonala.

Sigur, într-o situație de pandemie dura, te-ai întreba, ce mai poți face, dacă terase, cafenele, restaurante, baruri, cluburi sunt inchise? Va spun eu, mergeți pe propriile picioare și admirati arhitectura acestui oraș minunat. Sigur, eu unul, care am mai făcut acest exercițiu, va spun ca după ce mi-am indeplinit activitățile, profesionale la Consiliul Europei, Consiliul de Ministri al Consiliului Europei și la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, organ în structura Consiliului, am avut satisfactia sa parcurg kilometri pietonali pe jos, admirand minunatiile arhitecturale, care imobilizeaza aceasta mirifica localitate de granița. Strasbourg, undeva intre Franța și Germania.

Cu magazine, moderne, dar goale, cu o populatie ramasa în case, dar cu scoi deschise, Strasbourgul este un oraș, care suferă din lipsa de turistii de altădată. Mai multe despre atmosfera și viața din aceasta lume speriată, infricosata, disperată, terorizata și izolată de aceste vremuri grele și periculoase, în numărul următor.

Prof. Univ. Dr. Florentin SCALETCHI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.