Lista celor mai nocive 7 pesticide care ameninţă viaţa albinelor

Cei mai multi dintre noi privim albinele ca pe niste insecte utile, relativ simpatice, care traiesc în comunitati strict organizate, produc miere si au devenit simbolul harniciei în fabule si vorbe de duh. Si cam atât, spun jurnalistii de la Financiarul.ro.

Totusi, ceea ce nu stim, sau nu constientizam despre ele are o importanta mult mai mare decât utilitatea lor ca sursa de miere:

albinele sunt unul din vehiculele principale prin care se produce polenizarea, proces vital pentru înmultirea – si deci însasi existenta – plantelor pe Terra.

Un studiu dat publicitatii în aceasta primavara de Greenpeace, sub titlul „Albinele în declin”, avertizeaza ca albinele – dar si alte insecte polenizatoare – sunt în declin pe plan global, mai ales în America de Nord si Europa.

Putinele date existente contureaza o imagine sumbra: în ultimele ierni, mortalitatea coloniilor de albine din Europa s-a situat, în medie, la 20%, variind de la 1,8% la 53% de la o tara la alta.

Cele mai mari pericole la adresa polenizatorilor naturali sunt bolile, parazitii si agricultura intensiva, care afecteaza ciclul de viata al albinelor, de asemenea influentat negativ si de schimbarile climatice.

Raportul Greenpeace identifica o lista a celor mai nocive sapte pesticide (toate sunt folosite si în România!), care ar trebui interzise si eliminate din orice ecosistem, pentru a evita expunere albinelor la efectele lor devastatoare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.