Lista guvernului Dăncilă. Iată cine sunt noii miniștri

În urma ședinței Comitetului Executiv Național al social democraților, PSD a schimbat 16 miniștri din totalul de 28. Astfel, au apărut patru vicepremieri în loc de trei, iar ministerul pentru Dialog Social s-a desființat, portofoliul fiind preluat de un secretar de stat din Ministerul Muncii.

Guvernul Dragnea 3, cum este numit deja de public și presă, este mult umflat, mai ales la capitolul secretari de stat și are patru vicepremieri. Singura surpriză este prezența lui Eugen Orlando Teodorovici, personaj critic la adresa guvernelor propuse de Dragnea, singurul de altfel pe care l-a ales în această situație. Toți cei care au avut poziții dacă nu neapărat critice, măcar moderate, chemând la calm, au fost dați deoparte. Cinci ministri au probleme de natură penală.

Prim-ministru: Viorica Dăncilă(PSD Teleorman)
Viorel Ştefan, vicepremier(PSD Galați)
Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministrul Mediului(ALDE)
Ana Birchall, vicepremier şi ministru pentru implementarea Afacerilor Europene(PSD Vaslui)
Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării(PSD Olt)

Valentin Popa, ministrul Educaţiei(PSD Suceava)
Anton Anton, ministerul Energiei(ALDE)
Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe(ALDE)
Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene(PSD Dâmbovița)
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor( PSD Tulcea)
George Ivaşcu, ministrul Culturii și Identității Naționale(PSD București)
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii(PSD Maramureș)
Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei(PSD Neamț)
Ștefan Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat(PSD Prahova)
Lucian Şova, ministrul Transporturilor (PSD Bacău)
Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne(PSD Teleorman)
Mihai Fifor- ministrul Apărării(PSD ARAD)
Tudorel Toader- ministrul Justiţiei asumat de coaliție
Petre Daea- ministrul Agriculturii(PSD Mehedinți)
Lia Olguţa Vasilescu- ministrul Muncii(PSD Dolj)
Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicaţiilor(PSD IAȘI)
Ioana Bran- ministrul pentru Tineret şi Sport(PSD Satu Mare)
Bogdan Trif- ministrul Turismului(PSD Sibiu)
Ioan Deneş- ministrul Apelor şi Pădurilor(PSD Bistrița)
Nicolae Burnete- ministrul Cercetării(PSD CLUJ)
Viorel Ilie- Ministru pentru Relația cu Parlamentul(ALDE)
Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni(PSD Hunedoara)
Victor Negrescu- ministru delegat pentru Afaceri Europene(PSD Alba)

Calculele arată o sporire numerică nu doar a vicepremierilor și secretarilor de stat, ci și a miniștrilor, ceea ce poate fi interpretat ca pe o nevoie a lui Dragnea de a mulțumi cât mai multă lume din partid.

Despre miniștrii cu legături în sfera penală, mai jos:

Rovana Plumb, propusă să fie ministru pentru fonduri europene, este suspectată de DNA de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Belina.

Ministrul pentru relația cu parlamentul, Viorel Ilie, se numără și el printre cei cu probleme cu legea, după ce procurorii au cerut aviz Senatului pentru urmărirea lui penală, fiind acuzat de instigare la informații care nu sunt destinate publicității.

Lucian Șova, propus pentru ministerul Transporturilor, a fost vizat de o anchetă a DNA pentru folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase. Dosarul a fost clasat anul trecut.

Senatorul PSD de Prahova, Radu Oprea, propus pentru funcția de ministru pentru mediul de afaceri, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în ianuarie 2016.

Paul Stănescu, vicepremier, ministrul dezvoltării regionale, adminsitratiei publice și fondurilor europene, este vizat într-un dosar clasat în 2013, dar pentru care DNA a cerut redeschiderea. Procurorii vor să vadă cum a fost finanțată echipa ALRO Slatina de către Consiliul Județean, când Stănescu era președintele instituției.

Fiul Sorinei Pintea, propusă ministru al sănătății,  a fost în arest preventiv în 2011 pentru trafic de droguri și condamnat la șase ani de închisoare.

 

Câteva informații despre noii miniștri din al treilea Guvern PSD-ALDE:

 Paul Stănescu- Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării

Stănescu,50 ani, a absolvit în 1982 Facultatea de Agronomie de la Craiova şi până în 2008 a activat în sectorul agricol.

În 2008 a fost ales preşedinte al CJ Olt, funcţie în care a fost reales în 2012. Din 2010, este liderul filialei PSD Olt, iar în 2013 a fost ales vicepreşedinte al partidului, fiind socotit unul dintre cei mai influenţi lideri din teritoriu ai partidului.

În anul 2016, a fost ales în Senatul României, unde ocupă funcţia de chestor. Din octombrie 2017 este ministrul Dezvoltării.

Graţiela Gavrilescu- Viceprim-ministru, ministrul Mediului

Gavrilescu s-a născut la data de 24 iunie 1966, în Bucureşti, şi este căsătorită.

A absolvit Facultatea de Tehnologie Petrochimică de la Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, urmând şi studii postuniversitare de marketing industrial la Institutul de Management Bucureşti.

În 1994 a urmat cursuri la Institutul de Medicină Bucureşti, specializarea probleme de medicina muncii, iar în 2007 a absolvit studii postuniversitare de management în administraţia publică locală – I.N.A. Bucureşti.

Activitatea profesională şi-a început-o în 1990, când a fost inginer chimist-tehnolog prelucrarea cauciucului la SC ARPACOR SA Bucov, din 1994 şi până în 1996 fiind responsabil toxicologie şi protecţia mediului la aceeaşi firmă. Ulterior, până în 2004, a deţinut funcţia de director general al SC ARPAROM SA Bucov.

De asemenea, timp de patru ani, între 2000-2004, a fost membru în Consiliul Director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova şi vicepreşedinte al CNIMM (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii) Ploieşti. Din 2004 şi până în 2007 a ocupat postul de viceprimar al municipiului Ploieşti.

În 2003 ea a fost preşedinte al PUR Ploieşti, iar din 2004 şi până în 2013 a fost membru al PNL Prahova. Ea a plecat din PNL şi a fost printre cei care i s-au alăturat lui Călin Popescu Tăriceanu la fondarea Partidului Liberal Reformator, conducând apoi filiala Prahova a formaţiunii. În prezent, ea este vicepreşedinte ALDE, preşedinte ALDE Prahova, deputat şi membru în Comisia pentru sănătate şi familie. Primul mandat de deputat l-a obţinut în 2004, când a candidat pe listele PNL Prahova.

Totodată, Graţiela Gavrilescu a fost ministru al Mediului în perioada 17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015.

 Viorel Ştefan-Viceprim-ministru (fără portofoliu) 
Deputatul PSD Viorel Ştefan s-a născut în 26 iulie 1954, în Mitoc, judeţul Botoşani, este căsătorit, are trei copii şi este membru al partidului de 24 de ani. Economist de profesie, social-democratul a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” Iaşi, iar în 2002 a devenit doctor în economie.

În perioada 1980-1987, Viorel Ştefan a fost economist la Întreprinderea de Navigaţie Fluvială NAVROM Galaţi, după care, până în 1991 a fost şef serviciu la aceeaşi societate.

În intervalul 1991-1996, social-democratul a deţinut funcţia de director general la Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi, după care a fost preşedintele instituţiei. Timp de 12 ani, până în 2008, Viorel Ştefan a fost senator PSD.
Între anii 1995-2001, a fost preşedintele Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari Fluviali din România, iar între 2000 – 2004 a condus Comisia de buget finanţe.

Ana Birchall-Vicepremier pentru implementarea Afacerilor europene 

Ana Birchall are 43 de ani, iar de 11 ani este membru PSD. Din 9 februarie asigură interimatul la Ministerul Justiției, portofoliu lăsat vacant de Florin Iordache, care și-a dat demisia.

Birchall s-a născut în 30 august 1973, în oraşul Mizil, judeţul Prahova, şi este căsătorită cu Martyn Birchall, alături de care are un copil. Este licenţiată în Ştiinţe Juridice la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, în anul 1996 absolvind şi Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale Nicolae Titulescu, ca şef de promoţie.

Ulterior, Ana Birchall a urmat cursuri de master în Drept la Yale Law School, Yale University, SUA, iar în 2002 a devenit doctor în Drept la Yale Law School.

În 1996, s-a angajat pe postul de Şef Oficiu Juridic la S.C Omniasig S.A, iar în perioada 2002- 2003 a fost avocat la White & Case LLP în New York, SUA. Ulterior, până în 2004, ea a deţinut funcţia de consilier al ministrului Afacerilor Externe Mircea Geoană, după care a fost consilier la Comisia de politică externă din Senat.

Din 2005, este lector universitar la Universitatea “Dimitrie Cantemir” Bucureşti, iar timp de doi ani, între 2008 – 2010, a fost avocat la White& Case LLP Bucureşti.

Imediat după aceea, Ana Birchall a deţinut funcţiile de şef al Grupului de practică în domeniul Restructurărilor Financiare şi Insolvenţă şi a fost avocat la Muşat şi Asociaţii – Restructuring & Insolvency.

Din iulie până în decembrie 2012, social-democrata a fost consilier al prim-ministrului de la acea vreme Victor Ponta. Începând din 2013, ea este membru în Global Advisory Council WeConnect International şi ambasador al ONG-ului Vital Voices, înfiinţat de Hillary Clinton în programul Global Ambassadors. Ana Birchall mai este membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Association şi Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii (funcţie neretribuită).

 Carmen Dan- Ministrul Afacerilor Interne 

Carmen Daniela Dan s-a născut la 9 octombrie 1970, în București. În anul 1989, aceasta a absovit Liceul de filologie-istorie Zoia Kosmodemianskaia, Bucureşti, iar în anul 2000 finaliza cursurile universitare ale Universităţii Ecologice Bucureşti. În anul 2003 se înscrie la Academia de Studii Economice Bucureşti, unde şi-a luat diploma de masterat în Managementul Afacerilor Publice Europene.

În perioada 1990-1996 a activat ca secretar la Școala generală nr.3 Videle, după care a fost referent la Banca Agricolă din Videle, până în 2001. A activat ulterior la Raiffeisen, unde a ocupat job-ul de teller front office. În iulie 2002 a devenit consilier juridic al Consiliului Judeţean Teleorman, în cadrul Serviciului Juridic şi Contencios, iar din 2010 a fost directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al judeţului Teleorman.

A fost subprefect al Județului Teleorman între 15 iunie 2012 și 13 martie 2014, ulterior fiind numită prefect al Județului Teleorman.

La alegerile din 11 decembrie a fost aleasă senator de Teleorman. În prezent, Carmen Daniela Dan este președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat.

Teodor Meleşcanu- Ministrul Afacerilor Externe 

Meleşcanu, diplomat de carieră, fost ministru de Externe şi al Apărării, fost interimar la Justiţie, fost preşedinte de partid şi candidat la Preşedinţie, este propus acum ministru al Afacerilor Externe în cabinetul Sorin Grindeanu, din partea ALDE.

Teodor Viorel Meleşcanu s-a născut la 10 martie 1941, în Brad, judeţul Hunedoara, şi a urmat studii universitare la Facultatea de Drept din Bucureşti, între 1959 şi 1964, şi cursuri postuniversitare de relaţii internaţionale la Universitatea din Bucureşti (1964-1966). Din 1973, Meleşcanu este Doctor în Drept Internaţional la Universitatea din Geneva. De asemenea, el are în prezent gradul de sublocotenent de infanterie, în retragere.

Meleşcanu şi-a început cariera diplomatică în anul 1966, când a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, promovând, prin examene şi concursuri, până la rangul de ambasador. Între anii 1978 şi 1985, Teodor Meleşcanu a fost detaşat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale de la Geneva. După revoluţie, a fost subsecretar de stat, şef al Departamentului America Latină, Asia şi Africa (23 august 1990 – mai 1991) şi secretar de stat (mai 1991 – 19 noiembrie 1992). În anul 1990, Meleşcanu a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, iar în 1992, la cel de ambasador.

El a fost ministru de Externe în Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu (1992-1996) şi ministru al Apărării în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în perioada aprilie 2007-decembrie 2008.

Mihai Fifor-Ministrul Apărării 

Fifor este cel care s-a ocupat, în calitate de ministru al Economiei, de contractele de înzestrare a Armatei.  A fost șeful comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, președintele Comisiei senatoriale pentru regulament, precum și membru în Comisia senatorială pentru politica externă.

În precedentul mandat de senator, Fifor a fost președintele Comisiei pentru Transporturi și Energie.

Fifor a mai fost secretar de stat în Ministerul de Interne în 2009 și în 2012, în guvernul Ponta.

Fifor a fost senator de Dolj în legislatura trecută.

Eugen Teodorovici – Ministrul Finanţelor 

Eugen Orlando Teodorovici s-a născut în 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice şi are un doctorat în managementul fondurilor europene.

În perioada 2000 – 2004, Teodorovici a fost director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD din Ministerul Integrării Europene, iar timp de un an, între ianuarie şi decembrie 2000, a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.

Între 2004 şi 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. În perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor, după ce între 2005 şi 2007 a fost director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură din minister.

În perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, după ce din iunie 2009 şi până în mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi a României.

În decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzău, iar în aceeaşi lună a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene.

Din martie 2015 până în noiembrie 2015 a fost Ministru de Finanțe.

În prezent este la aldoilea mandat de senator.

Tudorel Toader- Ministrul Justiţiei  

Prof.univ.dr. şi rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi, Tudorel Toader a fost judecător al Curţii Constituţionale a României până în 2016. Acesta a devenit cunoscut după ce a refuzat să semneze Erata de la CCR pe referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 29 iulie 2012 când s-a stabilit cvorumul.

Potrivit CV-ului, înainte de a ajunge la Curtea Constituţională, Tudorel Toader a profesat ca avocat. Toader este şi coordonator de doctorate, printre lucrările îndrumate de acesta numărându-se şi cea a liderului PNL, Alina Gorghiu.

Potrivit CV-ului său, Toader este specializat în Drept penal şi criminologie. A fost avocat în Baroul Iaşi în perioada 1991- septembrie 2006, iar pe durata mandatului de judecător constituţional a fost suspendat. Şi-a început activitatea profesională ca procuror la Procuratura locală Panciu, în perioada septembrie 1986- octombrie 1990. Din 2005 este director al Şcolii doctorale din cadrul Facultăţii de Drept.

Petre Daea- Ministrul Agriculturii 

Petre Daea s-a născut la 2 noiembrie 1949, la Șișești, județul Mehedinți. A absolvit Facultatea de Agronomie Timișoara (1973), specializarea inginer agronom. A absolvit Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie și Administrație (1982-1983). Este doctor în agronomie.

A fost inginer stagiar, șef fermă, inginer șef la CAP Șișești, județul Mehedinți (1973-1980); inginer șef CUASC Șișești, Broșteni, județul Mehedinți (1980-1986); director DGAIA, județul Mehedinți (1986); șef secție adj. pentru Probleme de Agricultură, CJ Mehedinți (1987-1989); inginer principal la Stațiunea de Cercetare Producție Pomicolă, județul Mehedinți (1989-1996); director general, DGAIA, județul Mehedinți (1996-1997); șef serviciu DGAIA, județul Mehedinți (1997-2000), director general, DGAIA, județul Mehedinți (2001-2002).

Membru PSD din 2001. Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor (mart. 2002-iul. 2004). Ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (iul.-dec. 2004).

Ales senator în legislatura 2004-2008, în circumscripția electorală nr. 27 Mehedinți, pe listele Uniunii Naționale PSD+PUR. A făcut parte din Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat. Membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală, membru în Comisia Interparlamentară București — Chișinău (partea română). A făcut parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Slovenia, Grupul parlamentar de prietenie cu Australia, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Coreea (din apr. 2007), Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei, Grupul parlamentar de prietenie cu Ungaria, potrivit site-ului cdep.ro.

Reales senator în legislatura 2008-2012, în circumscripția electorală nr. 27 Mehedinți, colegiul uninominal nr. 2, pe listele Alianței Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator. Președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală. Președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Portugheză, membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Australia, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Austria.

Ales deputat în legislatura 2012-2016, în circumscripția electorală nr. 27 Mehedinți, colegiul uninominal nr. 2, pe listele USL. Membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. Membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Portugheză, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud.

Valentin Popa- Ministrul Educaţiei

Valentin Popa(PSD) a absolvit Institutul Politehnic din Iaşi şi este inginer în Electronică şi telecomunicaţii, iar ulterior a susţinut şi titlul de doctor în domeniul Componente, dispozitive şi circuite electronice la aceeaşi instituţie.

În perioada 1989-1992 a fost preparator inginer la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, între 1992 şi 1995 – asistent inginer, iar în intervalul 1995-1999 şef lucrări inginer tot la Universitatea din Suceava. Acesta şi-a continuat activitatea în instituţia de învăţământ superior fiind, pe rând, conferenţiar, profesor doctor inginer şi conducător de doctorat.

Lia Olguţa Vasilescu- Ministrul Muncii 

Olguța Vasilescu este membră a Partidului Social Democrat, din decembrie 2007, când a părăsit Partidul România Mare. Lia Olguța Vasilescu a demisionat din Senat pe data de 29 iunie 2012. Din noiembrie 2012 este primar al orașului Craiova. Lia Olguţa Vasilescu, propusă la Ministerul Muncii. Lia Olguţa Vasilescu este deputat în Parlamentul României, după alegerile din 11 decembrie.

Lia Olguța Vasilescu s-a născut la 18 noiembrie 1974, la Craiova.

A absolvit Facultatea de Litere și Istorie din Craiova, specializarea româno-italiană, în 1997, și Colegiul Național de Apărare în 2001. În 2007, a obținut un doctorat în Sociologie la Universitatea București. Din 2009, este lector asociat la Universitatea de Vest din Timișoara.

Dănuţ Andruşcă- Ministrul Economiei 

Andruşcă, noul ministru al Economiei, a fost director general la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, iar rezultatele obţinute l-au propulsat la conducerea Cupru Min SA.

Om de afaceri, Dănuţ Andruşcă are 49 de ani, este din Vânători – Neamţ şi a intrat în politică în 2012. A absolvit Liceul “Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ şi Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

După 1990 şi-a deschis prima afacere şi câţiva ani mai târziu a cumpărat o societate specializată în producerea şi comercializarea articolelor tehnice din cauciuc.

În 2012 a intrat în politică şi a devenit consilier în Ministerul Economiei, de unde a fost desemnat director general la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin.

În 2016 a candidat pentru un fotoliu de deputat la Neamţ, fiind vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii şi reprezentat în comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Activitatea Autorităţii Naţionale de Regmenemtare în domendiul Energiei.

Anton Anton- Ministrul Energiei 

Anton, propunerea PSD-ALDE pentru ministerul Energiei, s-a născut pe 22 decembrie 1949, la Timișoara.
A mai îndeplinit funcția de ministru al Educației, Cercetării și Tineretului în Guvernul Tăriceanu.

Anton a urmat cursuri universitare la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara (1967-1972), obținând titlul de inginer, cu Diplomă de Merit, studii postuniversitare de „Informatică și matematică pentru cercetare” la Universitatea București (1973-1974), curs de specializare ca bursier Fullbright la Johns Hopkins University din Baltimore (1977) și apoi studii de doctorat la Institutul de Construcții din București (1977-1986), obținând titlul științific de doctor inginer.

După absolvirea facultății, ca urmare a rezultatelor excepționale avute, a fost selectat pentru a rămâne în învățământul superior la Catedra de Hidraulică și Protecția Mediului a Institutului de Construcții din București (astăzi Universitatea Tehnică de Construcții). A desfășurat activitate didactică și de cercetare și a fost șeful Laboratorului de Hidraulică (1972-2003).

Membru al PNL din anul 1995, profesorul Anton a fost numit în anul 2005 în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării. A fost numit apoi ca președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică din cadrul MEdCT (2006-2008).

La data de 7 octombrie 2008, Anton Anton a fost propus pentru funcția de ministru al Educației, Cercetării și Tineretului în Guvernul Tăriceanu.

Lucian Şova- Ministrul Transporturilor  

Lucian Şova s-a născut la 31 mai 1960.

A urmat cursurile Facultăţii de Inginerie Mecanică din cadrul Universităţii Braşov (1980-1985), specialitatea Autovehicule Rutiere, potrivit www.cdep.ro. Între 2005 şi 2006 a studiat la Institutul Naţional pentru Administraţie Bucureşti, obţinând calificarea de manager în Administraţia Publică; masterand în Managementul Calităţii în Transporturi Rutiere la Universitatea din Oradea (2006). În 2009, a urmat un curs de securitate şi bună guvernanţă la Universitatea Naţională de Apărare Carol I.

În cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a deţinut funcţiile de: consilier personal al ministrului Transporturilor (ianuarie-mai 2001); director general adjunct la Autoritatea Rutieră din România (2001-2002); director general la Departamentul Transporturi Rutiere (2002-2005).

Între 2005 şi 2009 a fost consilier al managerului general de la SC Cominfortrans SA Bacău. Între martie şi octombrie 2009 a fost secretar de stat la Ministerul Economiei. Din octombrie 2009 până în octombrie 2010 a fost consilier personal al Ministrului Economiei. Se întoarce la SC Cominfortrans SA Bacău în 2010, fiind consilierul personal al managerului general până în decembrie 2012.

A fost preşedinte al Consiliului de administraţie al Spitalului Judeţean Bacău între 2010 şi 2012.

În politică a intrat în septembrie 1999, în organizaţia municipală Bacău. O lună mai târziu, a devenit membru în BP al organizaţiei municipale. A fost consilier local, municipiul Bacău între 2000-2002. Din 2010, este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Bacău.

În legislatura 2012-2016, a fost deputat PSD, votat în Colegiul 4 Bacău. A fost membru în Comisia pentru Industrii şi Servicii şi, din 2014, secretar în comisia pentru Transporturi şi Infrastructură. Reales deputat PSD de Bacău în 2016. A fost secretar al Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură până în septembrie 2017.

La 28 iunie 2017, Lucian Şova a fost propus ministru al Comunicaţiilor în guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcţie la 29 iunie 2017.

La 15 ianuarie 2018, Mihai Tudose şi-a înaintat demisia din funcţia de prim-ministru al României, după retragerea sprijinului politic în cadrul Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD. La 16 ianuarie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat premier interimar pe Mihai-Viorel Fifor, ministru al Apărării Naţionale, iar la 17 ianuarie 2018, a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, propusă de PSD, pentru funcţia de prim-ministru.

Rovana Plumb-Ministrul pentru Fonduri Europene 

Rovana Plumb, propunerea PSD-ALDE pentru Ministerul Fondurilor Europene, s-a născut la 22 iunie 1960, la Bucureşti.

Licenţiată a Facultăţii Utilaje şi Ingineria Produselor Chimice, Universitatea Politehnică Bucureşti (1984), este doctor în domeniul Managementul sistemelor industriale (2004). A efectuat cursuri de perfecţionare în ţară şi în străinătate în domeniul managementului, protecţia consumatorului şi impactul asupra mediului (1987-2003).

Inginer stagiar (1984-1992) la I.P.C. Miraj Bucureşti; director comercial al SC Miraj S.A. Bucureşti (1992-1994); preşedinte al SC Gerovital Cosmetics Bucureşti (1995-2000).

Secretar de stat, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (2001-2004).

Potrivit site-ului oficial www.rovanaplumb.ro, este membru al PDSR din 1994; din 2001, al PSD; membru în Consiliul Naţional al PDSR, din 1998, iar din 2001 în Consiliul Naţional al PSD; membru al Biroului Coordonator al PSD (din 2004); preşedinte al Organizaţiei de Femei PSD (2005 – martie 2015); vicepreşedinte al PSD (aprilie 2005-martie 2015). La 9 februarie 2016, Rovana Plumb a fost desemnată în funcţia de vicepreşedinte al PSD, loc rămas vacant în urma demisiei lui Andrei Dolineaschi.

În cadrul lucrărilor Consiliului Naţional al PSD din 20 martie 2015, Rovana Plumb a fost aleasă preşedintele acestui for.

A fost preşedinte interimar al PSD (24 iunie-22 iulie 2015).

Deputat de Vâlcea, ales pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR, în urma alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2004; i-a încetat mandatul în decembrie 2007, prin demisie. În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a câştigat un mandat de deputat în Colegiul uninominal nr. 2 din Dâmboviţa, pe listele USL, cu 67,14% din voturi. La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a obţinut un mandat de deputat în judeţul Dâmboviţa din partea PSD. A fost vicepreşedinte al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor (dec. 2016 – febr. 2017), membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor (dec. 2016-oct. 2017), preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor (din 24 oct. 2017), potrivit www.cdep.ro.

Membră în Parlamentul European (apr.-nov. 2007, 2009-2012), vicepreşedinte al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (2010-mai 2012); membră a „PES Women Executive Board” (din 2006), vicepreşedinte al PES Women (din sept. 2012), membră a „Prosafe” (din 2003); membră a SIW („Socialist International Women”) (din 2005).

fost ministru al Mediului şi Pădurilor în Cabinetul Ponta I (7 mai – 21 decembrie 2012) şi ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice în Cabinetul Ponta II (21 decembrie 2012 – 5 martie 2014).

La 26 februarie 2014, în urma demisiilor miniştrilor liberali din Guvernul Ponta II, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb a fost numită în funcţia de ministru delegat interimar pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

A deţinut funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în Cabinetele Ponta III şi IV (5 mart. 2014-17 nov. 2015).

La 22 februarie 2017, Rovana Plumb a fost nominalizată de premierul Sorin Grindeanu pentru funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene, şi a fost validată, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, în aceeaşi zi. La 23 februarie 2017, a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
La 14 iunie 2017, şi-a înaintat demisia din funcţie, alături de majoritatea membrilor Cabinetului Grindeanu. La 21 iunie 2017, Guvernul Grindeanu a fost demis prin Moţiune de cenzură.

La 28 iunie 2017, Rovana Plumb a fost propusă ministru delegat pentru Fonduri Europene în guvernul Mihai Tudose, fiind învestită în funcţie la 29 iunie 2017.

La 12 octombrie 2017 a demisionat din funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene, în cadrul şedinţei CExN al PSD, ocupând, apoi, funcţia de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor (din 24 oct. 2017).

A fost distinsă cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler (2002).

Este coautor al lucrării ”Studiul comportamentului consumatorului în economia de piaţă contemporană” (2002).

Deţine un brevet de invenţie: ”Metode de tratament cosmetic cu produse cosmetice Gerovital H3 – Prof. Dr. Ana Aslan” (2001).

Radu Oprea-Ministrul pentru Mediul de Afaceri

Senatorul Ștefan-Radu Oprea (47 de ani), propunerea PSD pentru Mediul de Afaceri, este absolvent al Facultatii de Utilaj Tehnologic (Universitatea de Petrol si Gaze, Ploiesti) in 1994, si al Institutului National de Administratie (2009).

In trecut, el a fost si prefect de Prahova. Este la al doilea mandat de senator.

Radu Oprea a fost trimis in judecata in 2016 de Parchetul General pentru evaziune fiscala si spalare de bani. O firma pe care o controleaza a fost abonata in trecut la contracte cu statul.

În luna ianuarie 2016, senatorul Radu Oprea a fost trimis în judecată alături de partenerul său de afaceri, Mihail Ștefănescu (“Treflă”), de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar în care erau vizate două societăți controlate de senator: SC ICIM SA și SC URBAN ELECTRIC SRL, transmite Ziarul Incomod din Prahova.

Sorina Pintea- Ministrul Sănătăţii

Sorina Pintea,  propunerea PSD-ALDE pentru ministerul Sănătăţii, a studiat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca în perioada 1984-1988, unde a terminat facultatea de economie.

Sorina Pintea a fost Manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare între 2009 şi 2013, şi director economic la Direcţia Silvică Baia Mare între 1991 şi 2009.

Pintea câștigase un mandat de senator în 2016, dar în februarie 2017 a demisionat din Parlament.

George Ivaşcu – Ministrul Culturii

Ivaşcu, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Culturii, este actor, regizor, dar şi manager şi fondator al Teatrului Metropolis din Bucureşti, fiind un susţinător şi promotor al tinerei generaţii de creatori.

Născut pe 15 februarie 1968, în Bucureşti, George Ivaşcu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1993 şi a jucat apoi pe scenele celor mai importante teatre din Capitală şi din ţară.

n 1993, a fost angajat la Teatrul de Comedie, apoi, în 1996, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti (TNB). Este conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti.

Ivaşcu s-a impus ca actor şi regizor, iar, în ultimii zece ani, ca manager cultural, fiind din 2007 fondatorul şi managerul Teatrului Metropolis din Bucureşti. Este, de asemenea, iniţiatorul cotidianului online de cultură Ziarul Metropolis.

A jucat în filme precum „Ultimul zburător” (2014), „Bunraku” (2010), „Nunta mută” (2008), „Cuscrele” (2006), „Modigliani” (2004), „Amen” (2002), „Faimosul paparazzo” (1999), „Terente regele bălţilor” (1995), „Pepe şi Fifi” (1994), „Asfalt tango” (1993), „Undeva în Est” (1991), „Liceenii” (1986).

Ioan Deneş- Ministrul Apelor şi Pădurilor 

Senatorul Ioan Deneş, propus ministru al Apelor și Pădurilor, s-a născut la 13 aprilie 1968, în localitatea Spermezeu din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Între anii 1982-1986, a învăţat la Liceul Industrial Beclean, secţia Electrotehnică. A urmat cursurile Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, secţia de Tehnologia construcţiilor de maşini, devenind subinginer mecanic în anul 1992. În 1996, şi-a dat definitivatul ca profesor de specialitate, potrivit www.senat.ro,.

A lucrat ca: electrician la CFR Cluj (1988-1993); profesor la Centrul de plasament Beclean (1993-1997); director comercial la SC Profing SRL, Beclean (1997-februarie 2007); director comercial la SC Termotec SRL, Dej (februarie 2007-decembrie 2012).

În perioada 2000-2004, a fost consilier local al oraşului Beclean; între 2004 şi 2006, a fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, iar între 2007-2008, s-a întors la Consiliul local Beclean. A fost secretar al Comisiei de urbanism al CJ Bistriţa-Năsăud în perioada 2008-2012. Consilier judeţean în cadrul CJ Bistriţa-Năsăud, între 2008-decembrie 2012, conform www.senat.ro. Între lunile iunie şi decembrie 2012, a fost preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe în cadrul CJ Bistriţa-Năsăud.

Din 2012, este senator al României. Până în martie 2014 a fost membru în grupul parlamentar al PNL, iar din martie 2014 este membru al grupului parlamentar al PSD. A deţinut, printre altele, funcţiile de: preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senatul României (iunie-decembrie 2016); secretar al Comisiei pentru administraţia publică şi organizarea teritoriului din Senatul României (februarie 2015-iunie 2016); secretar al grupului parlamentar al PSD din Senatul României (februarie-decembrie 2016); membru al Comisiei pentru egalitate de şanse (2012-2014), conform www.senat.ro. Până în septembrie 2017, a fost vicelider al Grupului parlamentar al PSD, notează www.cdep.ro. Este preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă.

Nicolae Burnete- Ministrul Cercetării 

Burnete, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Cercetării, este preşedintele Senatului Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) şi director al Departamentului de Autovehicule Rutiere şi Transporturi din cadrul Facultăţii de Mecanică.

Nicolae Burnete s-a născut în 4 iunie 1960 la Roşia de Secaş, judeţul Alba, şi a absolvit în 1985 Institutul Politehnic Cluj-Napoca, specializarea Mecanică Agricolă, ca şef de promoţie, iar din anul 2001 este profesor universitar la UTCN.

În perioada 2004 – 2012 a fost decan al Facultăţii de Mecanică al universităţii clujene, iar în perioada 2012 – 2013 a deţinut funcţia de director general adjunct în Ministerul Educaţiei Naţionale.

Din anul 2013 ocupă funcţia de director al Departamentului de Autovehicule Rutiere şi Transporturi al Facultăţii de Mecanică din cadrul UTCN, fiind, totodată, din 2016, şi preşedinte al Senatului universităţii.

Între 2012 și 2013 a deținut diverse funcții în cadrul Ministerului Educației.

Bogdan Cojocaru- Ministrul Comunicaţiilor

Bogdan Petru Cojocaru este  şeful organizaţiei de Tineretului Social Democrat Iaşi, dar şi consilier judeţea PSD.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Cojocaru deţine un teren de peste 606 metri pătraţi în comuna Tomeşti, aflată la periferia municipiului Iaşi. Terenul a fost cumpărat de Cojocaru în 2009

Ioana Bran- Ministrul Tineretului 

Ioana Bran are 31 de ani și este fiica unui om de afaceri din Satu Mare. Ioana Bran, născută pe 31 octombrie 1986, este un deputat român, ales în 2016. Ioana Bran este fiica mai mică a lui Ioan Bran, patronul Distileriilor Bran, cele care produc pălinca de export Bran. Bran a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii ”Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Are master în audit şi expertiză contabilă. A intrat în politică în 2010, iar în 2012 a fost aleasă consilier județean pe listele USL Satu Mare.

Bogdan Trif- Ministrul Turismului 

Bogdan Trif este președintele interimar al filialei PSD Sibiu și propunerea pentru Ministerul Turismului. S-a născut în 28 aprilie 1977, are 41 de ani și este căsătorit.

Bogdan Trif ocupă acum funcția de comisar al Gărzii Naționale de Mediu și a fost director al Agenției de Mediu Sibiu. A ajuns președinte interimar al PSD după demiterea din organizație a fostului lider, Ioan Cindrea.

Bogdan Trif a fost director al Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, în această instituție lucrând din 2004, când s-a angajat ca și consilier.

Bogdan Trif este absolvent al Facultății de Agronomie, în cadrul Universității Lucian Blaga, din Sibiu, fiind inginer. A urmat un program de masterat la Facultatea de Științe Ecologice și altul de Managementul Securității, Sănătății și Relațiilor de Muncă, la Facultatea de Inginerie Hermann Oberth, din Sibiu.

În perioada 2009 – 2012, Bogdan Trif a urmat și cursurile Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Alma Mater Sibiu.

Natalia Intotero- Ministrul pentru Diaspora 

Născută la 14 ianuarie 1976, în municipiul Brad, deputatul Natalia – Elena Intotero a reuşit să câştige un al doilea mandat de parlamentar în Camera Deputaţilor, ea candidând pe poziţia a doua a listei de deputaţi înaintată de PSD Hunedoara.

Natalia- Elena Intotero şi-a început activitatea politică în cadrul Partidului Social Democrat (PSD) şi a îndeplinit funcţia de preşedinte al TSD Hunedoara.

A fost consilier local în municipiul Brad, iar apoi consilier judeţean în perioada iunie 2004-martie 2009, când a devenit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe pe probleme de relaţii interinstituţionale. A ocupat acest post până în octombrie 2009.

În perioada mai 2012-decembrie 2012 a fost secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, din Guvernul României.

A fost aleasă deputat în anul 2012 în Colegiul uninominal Orăştie-Simeria-Geoagiu. În prezent este preşedinta Organizaţiei Judeţene a Femeilor Social Democrate Hunedoara, iar în mandatul de deputat 2012-2016 a fost vicepreşedinta Comisiei de Politică Externă, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Natalia-Elena Intotero este de meserie profesor, ea absolvind Facultatea de Limba şi Literatura Română-Limba şi Literatura Engleză în anul 2006. În anul 2007 a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Universităţii ‘Spiru Haret’ din Bucureşti. De asemenea, este absolventă a cursului postuniversitar organizat de Institutul Diplomatic Român şi a Colegiului Naţional de Apărare.

Viorel Ilie- Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul 

Viorel Ilie, ales primar al municipiului Moinești în iunie 2016, a candidat, pe 11 decembrie, pentru funcția de senator, ocupând poziția nr. 1 pe lista ALDE.

Viorel Ilie (52 de ani) a fost primar al Moineștiului, în perioada 2008-2016, și este președinte executiv al ALDE Bacău.

Victor Negrescu-Ministrul pentru Afaceri Europene 

Europarlamentarul Victor Negrescu este propunerea PSD pentru funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene. La nivelul UE, Victor Negrescu face parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.

Victor Negrescu s-a născut la 17 august 1985, București. Este membru al Partidului Social Democrat și cel mai tânăr europarlamentar român, ales în Parlamentul European în luna mai 2014.

Victor Negrescu este în politică de la 17 ani, fiind mai întâi simpatizant al Partidului Socialist din Franța și ulterior membru al Partidului Social Democrat din România.

A ocupat pe rând funcțiile de Vicepreședinte PSD sector 3/ Purtător de cuvânt, Președinte PSD Alba Iulia, președinte-coordonator național PES Activists România.

Din 2007 coordonează activitatea PES Activists România în calitate de președinte. PES Activists România este o structură compusă din peste 10.000 de membri și simpatizanți PSD de toate vârstele interesați în politica europeană.

Începând cu anul 2015 a inițiat împreună cu un grup de intelectuali de stânga Fundația Stânga Democratică.

În anul 2015, a fost ales vicepreședinte al Partidului Social Democrat cu 3162 de voturi. El a devenit astfel cel mai tânăr vicepreședinte al principalei formațiuni politice de stânga din România.

Sursa: Amos NEWS; A.M. PRESS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.