Lumea noastră: Irlanda

Irlanda (Éire în irlandeză, Ireland în engleză) este o țară insulară în Europa de Vest, care ocupă aproximativ 80% din insula Irlanda, cealaltă parte fiind ocupată de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Ziua Națională a Irlandei este Ziua Sf. Patrick, sărbătorită în fiecare an pe 17 martie.

Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, are o economie dezvoltată și o populație de peste patru milioane de locuitori. În Constituția republicii, numele țării este doar Irlanda, deși numele Republica Irlanda este folosit pentru nu a se confunda cu Irlanda de Nord și cu întreaga insulă Irlanda. Moneda națională este euro, care a înlocuit lira irlandeză, din ianuarie 2001.

Irlanda are o suprafață totală de 84.421 kmp. Din punct de vedere administrativ, Irlanda este împărțită în 26 de comitate (county/counties în engleză). Fiecare comitat are un consiliu județean. În afară de cele 26 de comitate, patru orașe principale sunt administrate individual și au consiliul lor: Dublin, care este și capitala Irlandei, Cork, Limerick și Waterford. În plus, comitatul Dublin este împărțit în trei consilii diferite (Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal și South Dublin), în afară de administrația orașului Dublin.

Majoritatea irlandezilor sunt de origine celtică, deși există și o minoritate importantă engleză. Limbile oficiale sunt irlandeza, o limbă celtică, și engleza, care este a doua limbă oficială. Limba irlandeză este obligatorie în sistemul de învățământ și este prima limbă oficială, deși limba engleză este cea vorbită de majoritatea populației ca limbă maternă. Semnele publice sunt în general bilingve. Comunitățile care vorbesc irlandeza ca prima limbă trăiesc în principal în zonele de Gaeltacht în vestul Irlandei, deși acestea formează un procentaj mic a populației totale a țării.

Dintre irlandezi, 92% sunt romano-catolici. A doua cea mai frecventă religie este cea anglicană, cunoscută oficial ca Biserica Irlandeză (Church of Ireland — în limba engleză). Există și o minoritate iudaică și un număr mic de musulmani. În Irlanda locuiesc, peste 50.000 de români, care constituie o comunitate importantă de străini din această țară.

Statul este o republică, cu un sistem parlamentar de guvernare. Președintele Irlandei, care este șeful statului, este ales pentru un termen de șapte ani și poate fi reales numai o dată. Rolul președintelui este în general ceremonial, deși are puteri și funcții constituționale și este avizat de Consiliul Statului. Prim-ministrul este cunoscut ca Taoiseach și este nominalizat de președinte după decizia parlamentului. În general, Taoiseach-ul este șeful partidului politic care câștigă cele mai multe locuri la alegerile naționale. Parlamentul bicameral, numit Oireachtas, este format din Senat (Seanad Éireann) și Camera Deputaților (Dáil Éireann). Seanad-ul are 60 de membri, 11 nominalizați de Taoiseach, șase aleși de două universități din țară și 43 aleși de reprezentanți publici. Dáil-ul are 166 de membri, cunoscuți ca Teachtaí Dála, care sunt aleși direct și reprezintă electorate, sau secții de votare, sub sistemul de reprezentare proporțională. În constituție este specificat că alegerile parlamentare trebuie ținute cel puțin din șapte în șapte ani. Guvernul Irlandei are maximum 15 membri, și cel mult doi din aceștia pot fi nominalizați de Senat.

Membră din 1973, când a aderat la Comunitatea Economică Europeană, Irlanda are o vastă experiență de acțiune în UE. Irlanda nu este stat membru al Spațiului Schengen, fiind parte a Zonei comune de călătorie cu Marea Britanie. Irlanda este stat membru al ONU, OSCE, OCDE și nu este membru al NATO.

Coasta de vest a Irlandei este compusă din dealuri și munți cu înălțime mică, cel mai înalt punct fiind Carrauntoohil la 1.041 m. În centrul țării există în majoritate teren plat, favorabil pentru agricultură și traversat de râuri cum ar fi Shannon și de lacuri. Centrul țării conține și zăcăminte majore de turbă, turba fiind printre cele mai importante resurse naturale a Irlandei.

Cea mai veche piatră cunoscută are aproximativ 1,7 miliarde de ani și se găsește pe insula Inishtrahull pe coasta Comitatului Donegal. În alte părți din Donegal, oamenii de știință au descoperit pietre unde a început existența vieții ca depozite glaciare, demonstrând că la începutul acestei perioade o parte din ceea ce avea să devină Irlanda a fost în strânsoarea unei ere glaciare.

Clima Irlandei este influențată de curentul Atlanticului de Nord și este destul de blândă. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitațiile sunt foarte frecvente, mai ales sub forma ploii. În părți ale țării, până la 275 de zile pe an sunt ploioase.

Irlanda are o economie mică, modernă și dependentă de comerț extern. Cu un PIB de aproximativ 40.000 USD pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogată țară din Europa și a patra cea mai bogată din lume. Economia este caracterizată de o forță de muncă foarte educată și de o rată foarte înaltă de investiție străină. Creșterea economică a ajuns la o medie de 10% pe an între 1995 și 2000, din cauza procesului Tigrului Celtic. Între 2002 și 2004, creșterea medie pe an a fost în jur de 4-6%. Agricultura, care era pentru mult timp cel mai important sector economic, este acum eclipsată de industrie, care este 46% din PIB, Irlanda fiind la ora actuală printre cele mai industrializate economii din lume. 80% din exporturi sunt compuse de bunuri industriale, deși acest sector angajează doar 28% din forța de muncă. Deși exporturile rămân cea mai mare sursă a creșterii dinamice a economiei, Irlanda beneficiază de o creștere în consum și de o renaștere a sectoarelor de construcție și investiție în afaceri. Irlanda este cel mai mare producător european de computere personale. Aproximativ 1.240 de companii străine au ales să își stabilească afacerile în Irlanda: SUA (47%), Germania (14%), Marea Britanie (11 %), alte țări europene (20%), Asia-Pacific (4%), alte țări (4%), fiind generate peste 135.000 de locuri de muncă. Principala sursă de investiții străine o reprezintă firmele americane. În 2004, Irlanda a devenit principalul exportator mondial de software, depășind SUA. Principalele companii care au ales Irlanda drept zonă pentru investiții sunt Google, Wyeth Research, AXA Insurance, Amazon, Yahoo și Siemens, Microsoft, Dell, Pfizer, Citigroup, Palm etc. Investițiile străine sunt dispersate pe teritoriul întregii țări (46 din 71 de proiecte de investiții străine sunt localizate în afara Dublin-ului).

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Irlanda: ansamblul arheologic „Bend of the Boyne” (1993) și „Skellig Michael” (1996).

Irlanda este o destinație turistică la superlativ, care adesea este caracterizată de clișee precum cea mai verde țară, cu cei mai prietenoși oameni. Este într-adevăr o țară verde — un beneficiu al ploilor abundente, iar locuitorii sunt renumiți pentru amabilitate. Irlandezii se laudă, pe bună dreptate, cu patru câștigători ai Premiului Nobel pentru literatură. Este deja cunoscut obiceiul irlandezilor de a compune versuri, care trebuie neapărat recitate în celebrele pub-uri.

Irlanda de altă dată era prea rece și întunecată pentru a-i atrage pe romani. Se spune chiar că romanii confundau Irlanda cu coasta de vest a Spaniei. Celții au continuat să venereze soarele până în secolul al V-lea, când Sfântul Patrick a reușit să convertească populația la creștinism. Astăzi, vizitatorii găsesc în Irlanda un peisaj superb și o mulțime de zone ferite de civilizație, care așteaptă să fie explorate.

Regiunea Burren este un loc extraordinar, cu izvoare subterane, caverne, prăpăstii. Cele mai cunoscute sunt peșterile Aliwee, care se află într-o remodelare continuă. Zonele din jurul Killarney sunt ideale pentru drumeții și ciclism. În această țară sunt numeroase atracții turistice. Astfel, Trinity College este o oază de eleganță elisabetană în centrul Dublinului și locul în care se află faimoasa Carte a lui Kells. Aici au studiat personalități precum Oscar Wilde, Bram Stoker și Samuel Beckett.

Turiștii pot admira cărțile rare și artefactele bibliotecii Chester Beatty din Dublin, a cărei colecție include unele dintre cele mai remarcabile exemplare ale Coranului din lume, precum și unul dintre cele mai vechi fragmente biblice din lume. Magazinul Guinness, parte a fabricii de bere, este unul dintre cele mai vizitate locuri ale Dublinului. Totodată, se poate dansa după ritmurile tradiționale în barurile din ținutul Clare — Kilfenora, Lisdoonvarna si Corrofin, locuri în care poate fi ascultată muzica irlandeză originală.

Irlanda este o țară agricolă, faimoasă pentru carne, bacon, carne de pasăre și produse lactate. Recent, Irlanda a devenit o destinație obligatorie pentru toți gurmanzii. În toată țara au loc cursuri de gătit, de la cele din școli până la cursuri oferite de bucătari entuziaști în restaurantele rurale. Ceaiul (Tea) înseamnă deseori o masa completă, cu sandvișuri și prăjituri. Specialitățile naționale includ creveții, stridiile, tocana irlandeză (din carne de berbec sau vită, cu cartofi, ceapă, morcovi și usturoi), picioare de porc și un sufle din alge marine. Băuturile naționale sunt whiskey (care este maturat timp de șapte ani într-un butoi din lemn), cafeaua irlandeză (o cafea tare, cu zahăr brun, whiskey și frișcă) și Guinness, una dintre cele mai populare băuturi din lume.

În antichitate, Irlanda era locuită de triburi celtice. În secolele VIII-IX luptă cu vikingii și îi resping. În secolul al X-lea Irlanda devine regat. În secolul al XII-lea localnicii sunt cuceriți de englezi (1171, sub Henric al II-lea al Angliei). În perioada Evului Mediu, teritoriul irlandez a fost permanent marcat de conflicte religioase și războaie cu Coroana britanică. În anul 1801 Irlanda este declarată, în mod oficial, parte a Regatului Unit. În cursul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX mișcările pentru independență au luat amploare, conducând la crearea în 1922, a Statului Liber Irlandez, care în 1949 devine republică și părăsește Commonwhealth-ul.

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere în Irlanda

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Irlanda.
Intrarea în Irlanda este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Doriţi să munciţi în Irlanda?

1. Accesul pe piața muncii

Cetățenii români beneficiază de acces nerestricționat pe piața muncii din Irlanda, ca angajat sau lucrător pe cont propriu, fără a avea nevoie de un permis de muncă. Cetățenii români care desfășoară activități lucrative în Irlanda, dețin drepturi egale cu cetățenii irlandezi în ceea ce privește protecția socială, drepturile de muncă și drepturile sociale în general.

În momentul sosirii în Irlanda, cetățenii români trebuie să se înregistreze pentru plata taxelor și asigurărilor sociale, prin solicitarea Numărului Personal de Servicii Publice (Personal Public Service PPS Number). În procesul de alocare a PPS Number, aplicanţii trebuie să prezinte documente care atestă identitatea, reședința în Irlanda (dovada adresei), precum și motivul pentru care solicită acest număr, spre exemplu pentru angajare și implicit înregistrarea la autoritatea fiscală. Cetățenii români se pot adresa serviciului public de ocupare pentru servicii de consiliere privind oportunitățile de angajare și formare profesională disponibile în Irlanda.

În Irlanda, dreptul la liberă circulație este prevăzut de Regulamentele Comunităţilor Europene (privind Libera Circulaţie a Persoanelor) din 2006 și 2008, care transpun în legislația irlandeză Directiva nr. 2004/38 privind dreptul la libera circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora. În ceea ce privește legislația muncii, există o serie de acte normative care reglementează relațiile de muncă și care pot fi consultate accesând site-ul web al Departamentului pentru Muncă, Întreprinderi şi Inovaţie – Serviciul privind Relaţiile la Locul de Muncă (Workplace Relations Services).

2. Recunoașterea calificărilor profesionale

Recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute în alte state membre ale Uniunii Europene se realizează potrivit prevederilor Directivei nr. 2005/36 privind recunoaşterea calificărilor profesionale. În Irlanda, cetățenii români pot solicita recunoașterea calificărilor obținute în România, pentru a desfășura o activitate profesională sau pentru continuarea studiilor, prin contactarea Autorității Naționale pentru Calificări (Quality and Qualifications Ireland). Exercitarea profesiilor reglementate (i.e medicină, educație) este posibilă în urma recunoaşterii calificării profesionale şi înregistrării la autoritatea profesională competentă din Irlanda. Lista autorităților competente poate fi consultată accesând site-ul web al Departamentului pentru Educație și Competențe.
3. Soluționarea litigiilor de muncă

În Irlanda, relaţiile de muncă pot înceta fie de comun acord sau ca urmare a unor împrejurări specifice (insolvenţă, disponibilizare, concediere, etc). Informaţii privind încetarea relaţiei de muncă pot fi consultate prin accesarea site-ului web al Serviciului privind Condiţiile de Muncă (Workplace Relations).  Atât angajaţii cât şi angajatorii sunt obligaţi să acorde o perioadă de preaviz înainte de terminarea contractului. Angajaţii care au lucrat o perioadă continuă de cel puţin 13 săptămâni sunt obligaţi să acorde angajatorului o perioadă minimă de preaviz de o săptămână, în cazul în care contractul nu specifică altfel. Angajatorii trebuie să ofere angajaţilor o perioadă de preaviz în funcţie de durata de angajare.

Într-o primă etapă, lucrătorii pot încerca soluționarea litigiilor de muncă pe cale informală, printr-un dialog constructiv cu angajatorul. Ulterior, lucrătorii pot contacta Serviciul privind Relaţiile la Locul de Muncă (Workplace Relations Customer Services), punctul central de sesizare a autorităţilor cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă: Comisia pentru Relaţii de Muncă, Tribunalul pentru Egalitatea de Tratament, Autoritatea Naţională pentru Drepturile de Muncă, Tribunalul de Muncă, Instanţele Civile.
4.  Sistemul Național de Sănătate

Cetățenii români care se află temporar în Irlanda şi sunt asigurați în sistemul de asigurări de sănătate al unui stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia în mod gratuit de asistenţa medicală necesară în sistemul public de sănătate din Irlanda, dacă se află în posesia Cardului European de Asigurări de Sănătate.

Persoanele care desfășorară activități lucrative în Irlanda (angajat sau lucrător pe cont propriu) și plătesc contribuții de asigurări sociale, pot beneficia de servicii de sănătate dacă dețin un Card Medical emis de autoritatea Autoritatea pentru Servicii de Sănătate (HSE). Accesul la serviciile medicale din Irlanda este condiţionat în principal de rezidenţă şi de nivelul veniturilor.
5. Alte informații utile

a. Autorități locale cu competențe în domeniul muncii și securității sociale:

 • Departamentul pentru Protecție Socială (Department for Social Protection), în subordinea căruia se află serviciile de ocupare locale: www.welfare.ie.
 • Departamentului pentru Muncă, Întreprinderi şi Inovaţie – Serviciul privind Relaţiile la Locul de Muncă (Workplace Relations Customer Services): www.workplacerelations.ie/en.

b. Alte link-uri utile:

 • Serviciul Public de Sănătate (Ireland’s Health Services/HSE): www.hse.ie.
 • Autoritatea fiscală (Revenue Commssioners): www.revenue.ie.
 • Autoritatea Națională pentru Calificări (Quality and Qualifications Ireland), pentru recunoașterea calificărilor profesionale: www.qqi.ie.
 • Serviciul de Consiliere a Cetățeanului (Citizens Information), informații cu privire la serviciile publice și drepturile în Irlanda: www.citizensinformation.ie

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Irlanda nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile irlandeze şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Irlanda este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală (Garda) precum şi Ambasada României în Irlanda.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor irlandeze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – Servicii de urgenţă
 • 999 – Intervenţie poliţie

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Irlanda.
Este preferabil ca încheierea poliţelor de asigurare să fie făcută în România, întrucât realizarea acestora în Irlanda este limitată.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.
Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.
Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.
În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto 

Circulaţia se desfăşoară pe partea stângă a drumului.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună.

 • Centura de siguranţă

Folosirea centurilor de siguranţă este obligatorie pentru toti pasagerii. Asigurarea auto este obligatorie.

 • Folosirea telefonului mobil la volan 

Este interzisă.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Conform legislaţiei irlandeze, sunt interzise utilizarea, deţinerea sau importul aparatelor de detectare a radarelor.

 • Parcarea

Parcarea se poate face numai în locurile permise. În general, plata parcării se face prin introducerea de monezi în aparatele ce eliberează un tichet (conform timpului dorit de parcare).
Tichetul trebuie afişat la vedere, în geamul autovehiculului. Neplata parcării atrage imobilizarea autovehiculului.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Irlanda.
Autovehiculele înmatriculate în România pot circula în Irlanda numai 6 luni, după care trebuie procedat la înmatricularea irlandeza.
Persoanele care au domiciliul în Irlanda trebuie sa declare la organele vamale autovehiculele cu care intra în Irlanda, înmatriculate în alte state, în maxim 24 de ore de la momentul trecerii frontierei.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.
Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. În plus, se cere efectuarea tratamentului împotriva căpuşelor şi a teniei.
Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.
In plus, câinele şi pisica dumneavoastră trebuie sa aibă testul negativ de anticorpi ai turbării menţionat în paşaportul animalului şi efectuat cu cel puţin 6 luni înainte de data trecerii frontierei. Detalii la http://www.ispca.ie/Pet-Passport.aspx.

Sursa: AGERPRESMAE

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.