Mâinile…

Ion Ion simţi lovitura puternică şi-l privi pe Gheorghe fără să înţeleagă, dar omul îi confirmă scurt, printr-o tresărire a pleoapei, ceea ce încercase să-i semnaleze pe sub masă. Pericol, părea să spună privirea sa preocupată, pericol mare, băiete, de ce vrei să te bagi, lasă acum, las-o baltă dom’le, îţi explic eu pe urmă cum stau lucrurile, continuă Gheorghe avertismentul său mut şi semnifică ceva cu mâna în acest sens, cu degetele răsfirate, pe care le strânse apoi, încercând să sugereze că şeful secţiei ţine bine situaţia, că îl ţine adică pe el, pe Gheorghe, de un loc dureros şi el e mulţumit că nu strânge.

Şi Gheorghe, obosit de cât spusese într-o străfulgerare a ochiului şi a mâinii, îşi coborî privirea asupra mesei acoperite cu geam, un geam care trăgea şi umfla mâinile. Şi ei, ca să se apere de anchiloza reumatismului ce-i pândea în desele şedinţe, îi acopereau transparenţa, întorcând peste el faţa de masă.

Ion Ion simţi un tremur uşor al mâinii, încerca un început de contrarietate; şeful părea să nu mai termine de notat, de fixat acea hotărâre colectivă; el spusese „unanimitate mulţumesc”, după ce terminase de înşiruit la fel de maşinal: „pentruîmpotrivăseabţinecineva”. Mâna lui Ion Ion rămăsese în aer, dar nimeni nu remarcase la început, lumea se grăbea, era o întrunire de rutină, se ştia dinainte ce se va stabili şi abia acum, când Gheorghe recursese la disperatele sale manevre de a-i deturna intenţia, sesizară şi ceilalţi că se întâmplă ceva şi încet, încet, ieşiră din toropeală, îndreptându-şi atenţia spre el. Îl priveau cu un zâmbet nedefinit, nu erau însă doar amuzaţi, erau şi puţin enervaţi, „ia te uită la puştiul ăsta!”, câţiva chiar îşi controlară furioşi ceasurile.

Ion Ion pricepu tot mai exact că devine antipatic, dar mâna îi rămânea în continuare dreaptă, deşi tremura; îi venea s-o ţină cu cealaltă, cu stânga, sau, mai bine, să le schimbe între ele, s-o înalţe pe cealaltă, mai odihnită, mai sigură, dar ştia că n-ar mai fi avut curajul să facă gestul înălţării, ba chiar ar fi fost deplasat, după atâta timp de la formularea întrebării şi nimeni n-ar fi analizat că de fapt mâna aceea înlocuieşte o alta, asigură continuitatea, perpetuează o stare. Mâna aceea ar fi fost cu totul lipsită de sens, dacă nu cumva o încercare de diversiune; în orice caz, ar fi fost un fapt blamabil şi Ion Ion ştiu că nu putea bulversa într-atât gândirea lor trează şi încercă, prin urmare, o stratagemă, hotărând să ridice mai întâi stânga şi abia apoi s-o coboare pe dreapta, ceea ce ar fi făcut vizibil pentru toţi că nu ridică o nouă mână cu o nouă problemă, ci o nouă mână cu o veche problemă. Şi astfel, începu să ridice celălalt braţ. În faţa privirilor aprinse era absolut dezarmat, dar urmărea să mascheze acest lucru, ridicase stânga, dar nu coborâse dreapta, care tremura tot mai puternic, ca şi cealaltă, de altfel; dimpotrivă, le ridicase mai sus, le înălţase deasupra capului, în faţa căutăturii lor fără milă era absolut dezarmat, şi abia când şeful, sesizând neliniştea, ridică scurt bărbia ca pentru o comandă, Ion Ion strânse pumnii şi o clipă toţi se tremură că va izbi în masă, în faţa de masă întoarsă peste geam, în sandvişul acela de cârpă şi sticlă, dar mâinile omului începură să coboare ca o paraşută în sfârşit deschisă, ca o pasăre obosită, însoţite de un oftat unanim de uşurare, de o satisfacţie generală focalizată spre capătul mesei, acolo unde sesizaseră o clipă contrarietatea şefului.

Şeful secţiei terminase de scris, pusese ideile în ordine, de altfel nici nu durase prea mult, totul fusese ca de obicei, ei avuseseră, doar, senzaţia dilatării timpului sub iminenţa incidentului acela penibil, pe care abia acum îl simţiră cu totul înlăturat, acum, când şeful culese din privirile lor optimiste siguranţa cu care spuse „Să trecem mai departe!” (SLAST, 1983)

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.