Majoritatea băncilor cipriote se va redeschide joi

Banca Centrală a Ciprului a anunţat, luni seară, că toate băncile din această ţară vor rămâne închise până joi, după ce iniţial fusese stabilit ca acestea să se redeschidă astăzi.

Ministrul cipriot al Finanţelor, Michael Sarris, a luat această decizie după consultarea cu guvernatorul Băncii Centrale, Panicos Demetriades, cu scopul „de a asigura buna funcţionare a întregului sistem bancar”, arată comunicatul.

 

Banca Centrală a Ciprului a anunţat luni că majoritatea cooperativelor de credit şi a băncilor comerciale locale, cu excepţia Bank of Cyprus şi Popular Bank îşi vor relua activităţile cu publicul marţi, după o săptămână în care au rămas închise pentru a evita o retragere masivă a banilor, transmite agenţia cipriotă CNA.

Bank of Cyprus şi Popular Bank vor rămâne închise până joi, iar restricţiile privind suma maximă care poate fi retrasă de la ATM, stabilită la 100 de euro pe zi, vor rămâne în vigoare până atunci.

După 12 ore de discuţii cu UE şi FMI, Cipru a acceptat luni închiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă a ţării, în timp ce depozitele garantate, cele mai mici de 100.000 de euro, urmează să fie mutate la Bank of Cyprus. Depozitele negarantate, cele mai mari de 100.000 de euro, urmează să înregistreze pierderi de 4,2 miliarde de euro.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.