Marius Barb Barbone la Artoteca: expoziţia personală „Confesiuni obsesive”

Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) anunţă deschiderea online a expoziției „Confesiuni obsesive” a artistului plastic Marius Barb Barbone joi, 15 aprilie, începând cu ora 14:00, la Artoteca BMB.

Marius Barb Barbone, doctor în arte plastice şi decorative, este Lector Univ. dr. la Univesitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Design, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Preşedintele Filialei de Pictură Bucureşti a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Lucrările artistului au putut fi admirate în numeroase expoziţii personale sau de grup atât în ţară, cât şi în străinătate şi a fost recompensat cu prestigioase premii şi distincţii.

Expoziţia face parte din cadrul Stagiunii Permanente de Artă Plastică „Temeiuri” și este curatoriată de reputatul critic de artă Radu George Serafim și de Carmen Olteanu, pictor și doctor în arte plastice.

Invitat special va fi criticul de artă Mihai Plămădeală.

Între15 aprilie și 12 mai, Galeria Artoteca a Sectorului 2, București, va găzdui expoziția personală de pictură a artistului Marius Barb Barbone, „Confesiuni obsesive”.

,,Pentru Marius Barb, apropierea de mitologie prin subiectele alese este o a doua natură, prima fiind, fără doar și poate, aceea de artist. Lucrările sale atrag atenția datorită organizării, cromaticii și soluțiilor, dar cuceresc grație semnificațiilor cu care sunt înzestrate semnele vizuale propuse. Dacă în urmă cu ceva timp remarcam faptul că artistul surprinde de câte ori apar lucrările sale pe simeze, în ultimii ani, el confirmă cu fiecare dintre proiectele pe care le întreprinde. După expoziția de grafică Veterotestamentar, în care aborda în manieră deopotrivă gnoseologică și angelologică mitul căderii, în expoziția de pictură Confesiuni obsesive, artistul abordează tema ispitei, privită mai degrabă din perspectiva mitului Zburătorului, decât din aceea a Izgonirii din Rai, respectiv a căderii în păcat, deși a păstrat ideea aripilor și a șarpelui. Interesant din punct de vedere iconografic este faptul că tema, așa cum a fost tratată, nu are conotații morale și nici peiorative. În acest proiect, Barbone, așa cum semnează artistul, echivalează ispita cu seducția și cu pierderea inocenței, ca proces firesc al vieții, nu ca act de incriminare sau accident de parcurs. Mai mult decât atât, conform discuțiilor purtate cu acesta, lucrările se bazează inclusiv pe experiențe și trăiri personale, cu conotații universale, totuși. Identificarea pictorului însuși cu seducătorul este în fapt garanția benignului care domină pânzele și triumfă în proiectul său.” (Mihai Plămădeală, critic de artă)

Iubitorii de artă sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia de artă în perioada 15 aprilie – 13 mai, gratuit, conform programului Artotecii BMB, la adresa Șoseaua Mihai Bravu, Nr. 4.

Ca de fiecare dată, evenimentul se va desfășura în condiții de deplină siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

 

Claudiu Victor Gheorghiu

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.