Ministrul Sănătății: Medicii muncesc foarte puțin în spitale

Sunt medici care lucrează maxim trei ore pe zi în spitalele de stat, iar unitățile medicale nu deschid ambulatorul pentru că astfel medicii ar trebui să muncească mai mult, a declarat, miercuri seara, la B1 TV, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu.

„Fiecare spital are ambulator de specialitate, dar nu-l deschide pentru că ar trebui să muncească mai mult. Pe secție, există 5-7-9 sau chiar 14 medici care lucrează o oră sau 3 pe zi, restul citesc, stau de vorbă sau pleacă la alte cabinete private în timpul lucrului”, a declarat ministrul.

Acesta consideră că vinovați sunt managerii și șefii de secție din spitale.

„Dacă managerul și șeful de secție și-ar face treaba, s-ar deschide cabinetul de consultații de ambulator și atunci acel medic ar sta o oră sau 2 pe secția resăpectivă și 3 sau 4 s-ar duce și ar face asemenea consultații. Dacă luați 20.000 de medici de ambulator cu 24 de ore pe zi ori 21 de zile lucrătoare veți vedea că nu avem atâta populație pe care să o consultăm”, a mai spus ministrul.

O parte din banii de la sănătate se vor dirija către bugetul naţional

Eugen Nicolăescu, a declarat, referindu-se la rectificarea bugetară, că o parte din banii pentru programele de investiţii rămaşi necheltuiţi se vor duce către bugetul naţional.

„Noi avem un proiect foarte important, care se derulează de mulţi ani şi care a avut multe sincope ca urmare a unei finanţări discontinue. Şi mă refer aici la proiectul cu Banca Mondială pe unele maternităţi. Pentru că banii nu au fost asiguraţi totdeauna la timp constructorii şi-a făcut şi ei socotelile lor. Pentru că mulţi ani au avut din păcate neşansa să facă lucrări şi să nu fie decontate ulterior nu s-au mai apucat de lucru până când banii nu au fost puşi în buget. Noi acum suntem la faza la care am pus nişte bani în buget la rectificarea din vară, constructorii nu îşi mai pot duce până la capăt lucrările ca să poată să fie decontate. Mulţi constructori cărora le-am cerut grafice până la sfârşitul anului nu îşi vor putea încheia lucrările atunci o parte din aceşti bani care vor rămâne mai bine îi alocăm acum altor sectoare care au nevoie. O parte din banii care rămân de la sănătate 50 de milioane pentru acest program de investiţii se vor duce la găleata mare a bugetului naţional şi de acolo ei se vor redistribui pentru principalele probleme pe care Guvernul şi ţara le are”, a explicat ministrul.

El a spus că unul dintre ministerele care are nevoie de bani la rectificarea bugetară este cel de Interne care nu are banii necesari pentru acoperirea plăţii salariilor.

„Ştiu, de exemplu, de la colegul meu, de la ministrul Stroe, că ei nu au banii de salarii până la sfârşitul anului pentru poliţişti”, a spus Nicolăescu.

Potrivit acestuia, cheltuielile de la capitolul investiţii nu se pot duce pe alte zone conform Legii finanţelor publice şi atunci banii vor trebui îndreptaţi tot către zone de investiţii unde s-au identificat (la alte ministere) lucrări nedecontate.

„Aceste discuţii pe rectificare bugetară au loc de câteva săptămâni la MF”, a precizat reprezentantul MS.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.