Muntenegru, pe cale să iasă din „capcana” datoriei față de China

Muntenegru, care nu cu mult timp în urmă primea un refuz ferm din partea Europei când a cerut ajutor pentru că intrase în capcana „diplomației datoriilor”, practicată de Beijing, are o surpriză de proporții.

Țara este la câteva săptămâni distanță de obținerea unui acord cu băncile europene și americane, prin care să acopere miliardul de dolari pe care îl datorează Chinei, anunță ministrul Economiei, Jakov Milatovic, citat de Reuters.

Muntenegru a împrumutat 944 milioane de dolari de la China, în 2014, pentru a finanța o porțiune de drum de 41 km, pe care oponenții premierului de atunci Milo Djukanovic au numit-o „Drumul către nicăieri.

Actualul prim-ministru, Zdravko Krivokapic, care a venit la putere în decembrie, încearcă să reducă costul datoriei, care are o rată a dobânzii de 2%, și să scadă riscul valutar, deoarece împrumutul este în dolari SUA.

Foarte optimist, oficialul, care se afla nu demult într-o situație aproape fără ieșire și contempla perspective de a face concesii către partea chineză – care folosește acest mechanism în mute state care nu reușesc să-și achite împrumuturile și care sunt nevoite să cedeze câte ceva – a refuzat, totuși, să numească băncile occidentale implicate.

Muntenegru a aderat la NATO în 2017 și speră să fie membru al Uniunii Europene în acest deceniu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.