Noul cod rutier: Modificări privind alcoolemia

Referitor la Codul rutier, premierul Victor Ponta a spus că cei care vor merge la nunţi vor putea să bea un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi.

„Până la 0,2 (miligrame alcool pur în aerul expirat – n.r.) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau… Dar de la 0,5 în sus – nu 0,8 – să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa – până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă la un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune”, a spus Ponta despre noile modificări la Codul rutier.

Ponta a că noul cod rutier este făcut conform regulilor europene în ceea ce priveşte consumul de alcool.

Premierul a mai spus că a găsit o soluție și pentru suspendarea permisului celor care nu își plătesc amenzile în 30 de zile.

„Era o mare problemă de aplicare. Am găsit o soluție cu un cont unic și cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul decât după ce verifică, la 30 de zile după, dacă în acel cont unic nu s-a plătit amenda”, a precizat Victor Ponta.

Premierul a vorbit și despre o altă prevedere importantă a noului Cod Rutier. „Am găsit și am modificat în lege acea obligație care exista pentru procurori, judecători de a-l lăsa să conducă pe cel ce a comis o infracțiune, adică accident soldat cu moartea victimei, vătămări corporale grave”, a mai spus șeful guvernului.

„Acum am modificat acest lucru și numai când procurorul sau judecătorul constată că nu e pericol pentru circulația pe drumul public se mai prelungește permisul. Cel ce a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu mai conducă până se termină procesul”, a adăugat Victor Ponta.

Surse: amosnews; ampress; digi24

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.