Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

O folosim zi de zi, dar ce știm despre ea? Mașina de cusut

Publicat: luni, 19 februarie 2018

Cusutul de mână este o formă de artă care datează de peste 20 000 de ani. Primele ace de cusut au fost făcute din oase sau din coarne de animale. Acele din fier au fost inventate abia în secolul al XIV-lea.

Primul brevet acordat pentru un obiect ce putea avea legătură cu mașina de cusut i-a aparținut germanului Charles Weisenthal și datează din 1755. Weisenthal a primit brevetul pentru un ac care avea să fie folosit la o mașină de cusut. Cu toate acestea, brevetul nu prezenta descrierea mașinii, în cazul în care aceasta exista.

Inventatorul englez Thomas Saint a primit primul brevet pentru o mașină de cusut în 1790. Nu se știe exact dacă Saint a construit și un prototip al invenției sale. Brevetul descrie un dispozitiv care perforează un material de piele și care este prevăzut cu un ac, cu ajutorul căruia este trecută ața prin acea perforație. O reproducere târzie a invenției lui Saint nu a funcționat.

În 1818 a fost inventată prima mașină de cusut de către americanii John Adams Doge și John Knowles, dar, din păcate, nici aceasta nu a funcționat.

Prima mașină de cusut funcțională a fost realizată de către croitorul francez Barthelemy Thimonnier, în 1830. Mașina lui Thimonnier folosea doar un fir de ață și un ac încovoiat care reproducea aceeași țesătură ca cea folosită la broderii. Fabrica de confecții a inventatorului a fost arsă de către un grup de croitori, de teamă că această invenție va duce la șomaj.

În 1834, Walter Hunt a construit prima mașină de cusut funcțională din America. Dar nu și-a brevetat invenția de teamă să nu se ajungă la șomaj. Așa se face că, în 1846, primul brevet american i-a revenit lui Elias Howe. Mașina lui Howe era prevăzută cu un ac. Acul era trecut prin material, creând un nod pe partea cealaltă. Prin nod era trecut un alt fir de ață, cu ajutorul unei suveici. Cu toate că această metodă era absolut originală, invenția lui Elias Howe nu s-a bucurat de prea mare succes. Următorii nouă ani, Elias Howe a încercat să promoveze produsul, dar să-l și protejeze de cei care încercau să imite modelul.

Mașinile de cusut nu au fost produse la scară largă până în anii 1850, când Isaac Singer a construit prima mașină de cusut comercială. Singer a construit un tip de mașină de cusut în care, acul nu se mai mișca dintr-o parte în alta, ci de sus în jos. Întregul mecanism era pus în funcțiune prin mișcarea unei pedale aflate în partea inferioară a mașinii. Mașina lui Isaac Singer folosea același tip de cusătură, ca și cel pe care-l inventase Howe. Elias Howe l-a dat în judecată pe Isaac Singer și a câștigat în 1854. Isaac Singer a trebuit să-i plătească lui Elias Howe daune. Veniturile lui Elias Howe au ajuns astfel la peste 200 000 de dolari pe an. Între 1854 și 1867, Howe a câștigat aproape două milioane de dolari din invenția sa. În timpul Războiului Civil, a donat o parte din avere regimentului de infanterie al armatei.

La 2 iunie 1857, James Gibbs a brevetat prima mașină de cusut pentru tighelul cu lanț, prevăzută cu un singur ac. Helen Augusta Blanchard din Portland, Maine, a patentat mașina cu cusătură în zigzag în 1873. Helen Blanchard a mai brevetat 28 de alte invenții, inclusiv mașina de cusut pălării, acele chirurgicale și a adus o serie de îmbunătățiri mașinilor de cusut brevetate anterior.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=92114

Publicat de la data feb. 19 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 noiembrie 2019, 7:24
 

E
Parţial noros
14°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:18
Apus: 16:44
Prognoza 21 noiembrie 2019
Zi
 

E
Parţial însorit cu precipitaţii
11°C
Vânt: 18 km/h E
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Precipitaţii
4°C
Vânt: 18 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-11-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:10 si 05:00 In zona : Județul Botoşani;Județul Suceava: Suceava, Fălticeni, Cajvana, Siret, Salcea, Dumbrăveni, Udești, Șcheia, Preutești, Bosanci, Zvoriștea, Todirești, Dărmănești, Milișăuți, Grănicești, Ipotești, Vadu Moldovei, Rădășeni, Dornești, Moara, Horodniceni, Satu Mare, Adâncata, Vulturești, Mitocu Dragomirnei, Hânțești, Pătrăuți, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-11-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Cluj: Gherla, Apahida, Cășeiu, Bonțida, Iclod, Jucu, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Sic, Cuzdrioara, Fizeșu Gherlii, Câțcău, Vad, Dăbâca; Se vor semnala : ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat […]

Loto

Horoscop

  • 242.203 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team