O manipulare grosolana

ARTICOLUL 87, al.1, din Constitutia Romaniei stabileste:

„(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”.

O gramada de personaje mai mult sau mai putin politice si cu certe lacune informationale stau cu gura cascata la minciunile prin omisiune ale celor care afirma ca aparitia intempestiva a Presedintelui la sedinta de guvern – unde ar fi trebuit aprobate cele doua Ordonante de Urgenta, care ar fi introdus aminstia si/sau gratierea pentru anumite infractiuni -, ar fi „excedat cadrului constitutional”.

Daca citim cu putina atentie, insa, art. 87 din Constitutie, observam ca sunt trei situatii in care seful statului poate sa participe la sedintele de Guvern: daca se dezbat problemele legate de politica externa, apararea tarii si asigurarea ordinii publice! Atat! La cererea premierului – si, doar in acest caz intervine „cererea” (extrem de importanta sublinierea…!) – Presedintele este invitat la sedinte, „in alte situatii”. Adica, in cazul celor 3 teme de discutie poate participa fara sa fie invitat de nimeni.

Asadar, in ceea ce priveste faptul ca dl. Johannis ar fi participat, vezi, Doamne!, fara sa fie invitat de premier, lucrurile cred ca sunt cat se poate de evidente: NU era nevoie de nici o invitatie expresa de la primul ministru! Pur si simplu. Problema care a mai ramas de discutat este daca cele doua Ordonante de Urgenta referitoare la Codul Penal intra sub incidenta celor 3 „problemelor de interes national” la care face referire Constitutia si care ii permit sefului statului sa participe si sa prezideze sedintele de Guvern, fara nici o problema (conform al. 2 al aceluiasi art. 87).

Raspunsul este si mai simplu: DA! Introducerea unor noi reglementari de care ar fi beneficiat marii corupti si unii membri marcanti ai partidelor aflate la guvernare sunt chestiuni ce tin cel putin de siguranta nationala, deci de „apararea tarii”, fiind „probleme de interes national”. Iata de ce: conform Strategiei Nationale de Aparare a Tarii (!) pentru perioada 2015-2019 se stabilesc la art. 68 (capitolul „Vulnerabilitati”) urmatoarele: „Coruptia vulnerabilizeaza statul, generează prejudicii economiei si afectează potentialul de dezvoltare a țarii, buna guvernanta, decizia in folosul cetatenilor si comunitatilor, precum si increderea in actul de justitie si in institutiile statului. In plan extern, persistenta coruptiei are impact negativ asupra credibilitatii si imaginii tarii noastre”. Pe cale de consecinta, orice act normativ care ar putea sa impulsioneze rezistenta fata de lupta impotriva coruptiei este o problema de aparare a tarii, de siguranta nationala si de interes national.

Acestea fiind spuse, intreaga punere in scena de catre PSD si ALDE, sustinute de televiziunile acolite, referitoare la un presupus abuz de putere al sefului statului, nu numai ca reprezinta o grosolana incercare de manipulare a opiniei publice, dar si o tenativa de a-i victimiza pe premier si pe Ministrul Justitiei. Exact cei care au incercat sa introduca „pe sest” doua acte normative, care incalca flagrant tocmai Constitutia, care stabileste ca in materie penala, nu se pot opera modificari prin Ordonante sau Ordonante de Urgenta, materia penala fiind de competenta… legilor organice, asa cum este stipulat la art, 73, litera h) si i) din Legea Fundamentala.

Alte comentarii cred ca sunt de prisos…!

Daniel Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.