On Air Music Awards face publice noi categorii de nominalizări

Emeric Imre, Zoia Alecu, Grupul Poesis, Adrian Sărmăsan şi Cristi Dumitraşcu sunt cei 5 nominalizaţi la secţiunea Cel Mai Bun Folk din cadrul Galei de premiere a excelenţei în industria muzicală din România, care va avea loc luni, pe 15 Aprilie, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Piesa „Târziu”, a cunoscutului interpret de muzică folk Emeric Imre, lansată pe 11 Octombrie 2012, face parte din albumul omonim al artistului, pe care se află şi o piesă bonus, „Nebun de Alb”, melodie foarte iubită de fanii artistului şi nu numai.

Zoia Alecu, interpretă de muzică folk şi rock, nominalizată pentru piesa „Printre lupi”, va păşi pe covorul roşu alături de reprezentanţi de seamă ai industriei muzicale din România. În cadrul aceleiasşi secţiuni, alături de Adrian Sărmăşan, Zoia este nominalizată şi pentru melodia „Dă-mi ochii tăi”, piesă plină de ritm şi voie bună molipsitoare. Adrian Sărmăşan, supranumit „Prinţul Vânător”, spune următoarele despre muzica folk: „Aşa cum poezia picturii este pastelul, poezia muzicii este folkul”.

Pe lângă „Creanga de aur”, piesă al cărei text este nominalizat la secţiunea Cel Mai Bun Text în Limba Română, „Năluca”, melodia celor de la Poesis, este nominalizată la secţiunea Cel Mai Bun Folk. Ambele piese se află pe cel mai nou album al grupului, „Creanga de aur”, lansat în 2012.

Piesa de dragoste „Goala prin casă”, a lui Cristi Dumitraşcu, extrasă de pe abumul omonim, primul din cariera lui solo, se află de asemenea printre cele 5 nominalizate la această secţiune.

Cele mai bune voci masculine rezistă in timp

Pentru că premierea excelenţei din industria muzicală românească înseamnă şi aprecierea celor mai bune voci masculine, categoria respectivă îi are ca nominalizaţi pe Dan Bittman (Holograf), Ştefan Bănică, Călin Goia (Voltaj), Smiley şi Connect-R. Cei 5 au o experienţă muzicală bogată, majoritatea cu o prezenţă îndelungată pe piaţa muzicală din România. Acest lucru nu poate demonstra decât faptul că talentul este apreciat şi rezistă în timp.
Dan Bittman, solistul Holograf, s-a alăturat trupei în anul 1986. Interpret, compozitor, actor şi prezentator TV, Dan Bittman a cucerit publicul prin vocea cu un timbru aparte. Începând cu anul 2012 a devenit unul dintre juraţii şi mentorii tinerilor solişti lansaţi de talent show-ul X Factor.
O altă voce masculină ce s-a făcut remarcată în România este cea a lui Ştefan Bănică, prezent în industria muzicală de la începutul anilor ’90. Acesta a moştenit talentul de la tatăl său, Ştefan Bănică senior, multă lume afirmând că l-ar fi întrecut în ceea ce priveşte vocea.
Solistul trupei Voltaj, Călin Goia, se află, de asemenea, printre nominalizaţii secţiunii Cea Mai Bună Voce Masculină. Lansat la „Şcoala Vedetelor”, Călin se numără printre cei mai îndrăgiţi artişti români ai momentului.
Un alt artist complex, Smiley, pe numele real Andrei Tiberiu Maria, interpret, producător, compozitor, actor şi prezentator, a cucerit publicul cu vocea şi charisma sa, având o activitate de peste 10 ani pe piaţa muzicală autohtonă. Ca artist solo, a semnat albume ca: „În lipsa mea” sau „Plec pe Marte”.
Deşi apariţie mai recentă în industria muzicală, Connect-R, pe numele său real Ştefan Mihalache, s-a impus rapid pe scena muzicală românească, impresionant fiind faptul că a învăţat singur să cânte şi să danseze încă de la o vârstă foarte frageda.

Muzica live, premiată la Gala On Air Music Awards

La prima ediţie a galei On Air Music Awards, propunerile pentru Cel mai bun live sunt următoarele: Electric Fence, Grimus, Loredana, Ştefan Bănică şi Viţa de Vie.
Deşi au o activitate de numai 4 ani, dintre care în ultimii doi ani au reuşit să se afle printre finaliştii selecţiei naţionale Eurovision, apariţiile live ale trupei Electric Fence au arătat că talentul şi dedicarea pot face remarcat un nume fresh, motiv pentru care trupa este nominalizată la secţiunea Cel Mai Bun Live.

Trupă de rock alternativ, înfiinţată în 2005, Grimus a demonstrat ca show-urile live reprezintă cea mai bună cale de a se apropia de public. Grimus apare pentru prima dată pe scenă în cadrul unui concert la Music Pub, în Cluj Napoca, alături de Hangar şi Luna Amara. De atunci, numărul concertelor s-a înmulţit, iar în 2007 trupa câştigă locul I în finala naţională din cadrul concursului Global Battle of the Bands (GBOB).

Loredana este recunoscută pentru vocea deosebită şi pentru show-urile pline de culoare, iar efervescenţa şi originalitatea au transformat-o într-un artist complet. Cultura muzicală vastă şi experienţa de scenă au contat în numirea ei în juriul show-ului Vocea României.

Ştefan Bănică, nominalizat şi la secţiunea Cea Mai Bună Voce Masculină, este foarte îndrăgit de public, mai ales pentru concertele live, preferatele fanilor fiind celebrele concerte de Crăciun de la Sala Palatului.
Printre nominalizaţii acestei secţiuni se află şi trupa Viţa de Vie, cu o experienţă muzicală de peste 16 ani. Pe 8 Aprilie, cu numai o săptămână înainte de Gala de premiere a excelenţei din muzica românească, trupa va susţine un concert extraordinar la Teatrul Naţional din Bucureşti, ocazie cu care îşi va lansa noul album „Acustic”. Invitat special al evenimentului va fi violoncelistul Răzvan Suma.

On Air Music Awards este un eveniment gândit pe termen lung, la iniţiativa Star Management, care îşi propune să evidenţieze un număr cât mai mare de genuri muzicale aflate la graniţa mainstream-ului şi să sprijine dezvoltarea şcolilor de muzică cu tradiţie. Gala va premia unii dintre cei mai importanţi oameni din industria muzicală din România, aducând pe Covorul Roşu producători, artişti, regizori şi manageri, precum şi alte personalităţi ale domeniului.
Prima ediţie On Air Music Awards va avea loc luni, 15 Aprilie, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Invitaţii vor sosi pe Covorul Roşu începând cu orele 19.00, iar Gala propriu-zisă va începe la orele 20:30.
Proiectul este suţinut de Aqua Carpatica, Apa Nova Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti şi ASUS, care va face posibilă transmiterea LIVE a evenimentului pe onairmusicawards.ro şi pe pagina de FB a evenimentului.
Un număr limitat de 100 de bilete au fost puse în vânzare, iar fondurile rezultate (după plata taxelor legale) vor fi utilizate pentru dotarea cu instrumente muzicale a Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”. Biletele se găsesc în reţeaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas, Cărtureşti şi online pe eventim.ro.

Autor: Călin Angheluţă

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.