ONU: Campanie pentru o Convenţie privind securitatea jurnaliştilor

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a lansat la ONU o campanie de sensibilizare privind necesitatea înfiinţării unei Convenţii internaţionale pentru securitatea şi independenţa jurnaliştilor şi a altor profesionişti din mass-media, campanie ce are drept scop ”să pună capăt impunităţii” în acest domeniu, relatează marţi AFP.

În cadrul unei prime reuniuni ce a avut loc luni la ONU au participat circa cincisprezece ţări, inclusiv Grecia, Rusia, Pakistan, Peru, Italia, Tunisia, a precizat pentru AFP secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger, a cărui organizaţie, cu sediul la Bruxelles, reprezintă 600.000 de jurnalişti din 134 de ţări.

Prevăzută de mult timp, campania a avut un ecou direct odată cu cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis pe 2 octombrie în consulatul saudit din Istanbul.

Zilnic, foarte mulţi jurnalişti sunt hărţuiţi, mutilaţi sau ucişi. De la Khashoggi la cei 82 de jurnalişti ucişi anul trecut, nu mai este posibil să se aştepte următorul asasinat fără să se facă nimic, în timp ce doar un caz de omor din zece face obiectul unei anchete, potrivit organizatorilor campaniei.

Convenţia, care conţine o serie de angajamente, vizează reunirea unor texte internaţionale existente, dar dispersate şi care trebuie completate, a precizat Bellanger. ”Cel mai bun omagiu pe care noi putem să-l aducem victimelor este să ne mobilizăm neîncetat şi să lucrăm pentru a ridica vălul impunităţii ce domneşte de prea mult timp privind jurnalismul”, a subliniat secretarul general al ONU.

Obiectivul campaniei lansate la New York este de a mobiliza mai multe ţări în legătură cu acest subiect pentru a aduce dosarul în faţa Adunării Generale a ONU, singura competentă pentru a lansa un proces care să ducă la adoptarea unei Convenţii internaţionale. Un astfel de demers poate lua mai mulţi ani.

Textul Convenţiei avute în vedere cuprinde 22 de articole, inclusiv angajamente privind protejarea jurnaliştilor, respectarea libertăţii de expresie şi urmărirea în justiţie a autorilor agresiunilor împotriva unor membri ai profesiei. El prevede de asemenea înfiinţarea unui comitet din 15 persoane alese pentru a monitoriza respectarea Convenţiei.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.