PĂDUREA-Tana French- Recenzie
Tana French (n. 1973) este o romancieră și actrită de teatru irlandeză. Cartea ei de debut, În The Woods („In pădure”), 2007, psihologie și mister, a câștigat în 2008 premiile: Edgar, Anthony, și Barry, pentru cel mai bun roman de debut, și Macavity, pentru primul roman de mister. Ea are o afinitate deosebită pentru Purple Heart Theatre Company și trăieste în Dublin.
Tana French este actrită profesionistă la Trinity College, lucreză în teatru, film, dar și în spatele camerelor de luat vederi, ca voice-over, un procedeu tehnic prin care vocea ei apare la radio, televiziune, filme și în alte prezentări (spoturi publicitare).
Washington Post scrie despre Tana French, că este „Unul dintre cei mai talentați scriitori de criminalistică în viață”.
Este câștigatoare a premiului internațional pentru cel mai bine vândut roman : „LINIȘTEA UMBRELOR”
PĂDUREA
La capitolul „MULȚUMIRI”, autoarea îl nominalizează pe principalul personaj al romanului, David Ryan și îi mulțumește „pentru că nu a cerut drepturi de proprietate intelectuală”, ceea ce înseamnă că această poveste este inspirată după fapte reale.
Povestea, din punctul meu de vedere, este un paralelism între realitate și ficțiune, un adevărat dans pe sârmă ce îmbină aceste două elemente, viața reală și visul, imaginația bogată.
Romanul prezintă două cazuri de crimă, care par să aibă strânse legături, apărând coincidențe, doar că se petrec la un interval de timp destul de mare, mai exact la 20 de ani diferență.
David Ryan, copilul dispărut de acasă împreună cu prietenii săi, o fată și un băiat, a fost găsit în pădure. Era speriat, plin de sânge în adidași și traumatizat, dar din păcate nu-și mai amintea ce i se întâmplase. Pentru a duce o viață normală și pentru a trece peste acea perioadă dezastruoasă din viață lui, fu nevoit să-și schimbe numele și să meargă să studieze undeva departe, pentru ca nimeni să nu-l mai recunoască. Nu suporta ideea că cei mai buni prieteni ai săi dispăruseră fără urmă și că el se întorsese teafăr acasă. Îi era rușine de toată lumea, inclusiv de părinții prietenilor săi, îi compătimea. Și-a schimbat numele în Adam Ryan și a devenit detectiv printr-o pură coincidență. Soarta a făcut ca el să se reîntoarcă în orașul natal. Era pasionat de meseria lui și o făcea cu drag, în ciuda trecutului pe care îl avusese.
Cazul lui Katy Devlin, o fetiță în vârstă de numai doisprezece ani, găsită moartă pe un șantier, îi dădu lui David bătăi de cap, însă fu cel mai greu de rezolvat dar și ultimul, căci șeful său îi descoperi identitatea și ii lua dreptul de a mai lucra vreodată ca detectiv.
Ancheta dură în jur de o lună, iar el împreună cu Cassie Maddox, colega sa, folosiră toate pistele posibile pentru a descoperi criminalul.
Mai întâi, au bănuit familia fetiței, mai exact pe tatăl ei, care se presupunea că o agresa sexual și că o bătea, însă s-au dovedit a fi acuzații false.
Pe mama lui Katy, o bănuiau că ar suferi de boală „Munchausen by proxi” (formă gravă a sindromului Munchausen, în care părintele îi provoacă răul copilului său înainte de a-l duce la medic), pentru că îi plăcea să se victimizeze și să fie în centrul atenției. Credeau că aceasta a otrăvit-o pe micuța Katy cu substanțe de curățat, ce se găseau prin casă.
Katy mai avea două surori, pe Jessica, sora ei geamănă și pe Rosalind, sora lor mai mare.
Detectivii Maddox și Ryan, au avut misiunea de a interoga câțiva suspecți de pe șantier, printre care se număra și Damien, însuși iubitul lui Rosalind, care cedă presiunii și până la urmă își recunoscu vinovăția și mărturisi că el a comis crima.
Verdict : crimă cu premeditare, fiindcă fusese plănuită cu câteva luni bune înainte, în legitimă apărare, fiindcă fetița ar fi creat numai probleme în familie și le chinuia pe surorile sale, sau din gelozie? Toate aceste lucruri au dus la sora mai mare a lui Katy, Rosalind, care fără să vrea, mărturisi totul. Despre cum o otrăvea pe sora ei mai mică, păcălind-o să bea lichidul preparat de ea, căci se presupunea că o făcea mai bună la balet, însă nu era deloc așa. O șantaja emoțional, folosindu-se de Jessica și într-un final, cum plănuise totul pentru a o ucide și cum îl convinsese pe Damien să o ajute, ba chiar să comită crima, pentru a-i duce planul macabru la bun sfârșit.
El a primit închisoare pe viață, însă Rosalind era încă minoră, așa că primi doar trei ani cu suspendare, iar sora sa, Jessica, se , la gândul își pierduse ambele surori.
David, ramase fără partenera dar si fără prietena , caci Cassie se logodise cu un alt coleg si ii frânse inima lui Ryan.
Cat despre Jamie si Peter, cei doi copii rătăciți pădure, in urma cu douăzeci de ani, nu se știe nici azi daca sunt sau nu in viata sau daca bântuie prin acele locuri, unde le plăcea atat de mult sa se joace in copilărie.
Cazurile au fost asociate tocmai din cauza faptului ca atat Katy cat si Jamie, se pregăteau sa plece de acasă,prima pentru a studia la o scoala de balet, iar cealaltă, fortata de mama ei sa studieze la o scoala cu internat, foarte departe de casa. Ambele au fost date dispărute, insa Katy fost gasita moarta, insa de Jamie nu s-aflat nimic.
Romanul este scris la persoana întâi, iar personajul principal povestește ce își aduce aminte din copilărie, însă totul cu lux de amănunte. Autoarea folosește foarte mult descrierea și mai puțin dialogul.
Este o poveste emoționantă, plină de aventuri și care transmite foarte mult.
Alexandra Elena CHIRA