Parteneriat pentru prevenirea pirateriei software

Inspectoratul General al Poliţiei Române a desfăşurat o serie de activităţi de combatere în domeniul pirateriei software în rândul companiilor şi distribuitorilor din România. În cadrul acestor acţiuni, au fost efectuate 691 de verificări, în urma cărora au fost înregistrate 313 dosare penale.

Au fost depistate 351 de persoane care sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar în 126 dosare penale a fost dispusă începerea urmăririi penale, fiind indisponibilizate peste 3.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor. În ceea ce priveşte programele aparţinând membrilor Business Software Alliance, există 17 condamnări în 2012, dintre care 4 condamnări pronunţate împotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator pirat.

Vasile Viorel, chestor de poliţie, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, declară că:

”Parteneriatul dintre Poliţia Română şi Business Software Alliance s-a dovedit a fi unul extrem de benefic pentru instituţia noastră care a primit sprijin atât în ceea ce priveşte prevenirea pirateriei software, cât şi în acţiunile destinate combaterii faptelor circumscrise acestui domeniu.

Demersurile comune sunt importante şi prin prisma faptului că activităţile derulate în colaborare contribuie la îndeplinirea obiectivului strategic al Inspectoratului General al Poliţiei Române care vizează asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri.”

Claudiu Scarlatache, comisar-şef de poliţie, director adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R., declară că:

„ Eforturile Poliţiei Române de combatere a pirateriei software au continuat şi în anul 2012 pentru diminuarea consecinţelor acestui gen de criminalitate, care se manifestă atât asupra industriei de specialitate, cât şi asupra economiei în ansamblul său.

Un mediu de afaceri legal şi concurenţial presupune în primul rând condiţii egale între operatorii comerciali în pieţele în care îşi desfăşoară activitatea. În domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală Poliţia îşi focalizează atenţia asupra situaţiilor în care pirateria software interferează cu fenomenul evazionist.

Cu această ocazie ne exprimăm încă o dată disponibilitatea ca prin acţiunile derulate de Poliţia Română în domeniul pirateriei software să contribuie la asigurarea concurenţialităţii mediului de afaceri şi protejarea bugetului general consolidat.”

Magda Popescu, Business Software Alliance Outside Counsel, declară că: „Fenomenul pirateriei software trebuie să primească un răspuns ferm din partea autorităţilor competente pentru aplicarea legii și din partea titularilor de drepturi. Astfel de acțiuni, alături de activitățile de informare și conștientizare a utilizatorilor și comercianților de software cu privire la valoarea proprietății intelectuale și riscurile asociate utilizării de software pirat, unde din nou avem ca parteneri poliția, sunt de natură să conducă la scăderea ratei pirateriei, cu beneficii pentru întreg mediul economic, de la rețeaua de furnizori la piața muncii și bugetul de stat.”

Unul dintre cazurile investigate în 2012 a fost la Timişoara, unde a avut loc o verificare a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timiş la nouă puncte de lucru a două companii ce aveau ca obiect de activitate servicii de printare şi fotocopiere. Verificarea a condus la identificarea a 11 sisteme de calcul pe care erau instalate programe în mare parte nelicenţiate, aparţinând companiilor membre Business Software Alliance, Autodesk Inc. și Microsoft Corporation. Titularii drepturilor de autor au formulat plângere penală şi cerere de despăgubiri pentru 12.670 EURO, inclusiv daune morale. După verificare, cele două companii au intrat în legalitate prin achiziţionarea licenţelor necesare şi i-au despăgubit pe titularii drepturilor de autor încălcate.

În ce privește activităţile de distribuire de software neautorizat, o companie cu sediul în Oradea şi punct de lucru în Cluj-Napoca, a achiziţionat, în perioada iulie 2011- noiembrie 2012, pachete de Office 2003 Standard Edition incomplete – fără certificat de autenticitate – din Suedia şi le-a comercializat în România, atât prin punctul de lucru din Cluj-Napoca, cât şi online. Prin revânzarea unui software neînsoţit de certificat de autenticitate, Evotrade nu doar că s-a expus riscului de investigaţie penală, dar şi-a pus şi clienţii în situaţia de a utiliza programe nelicenţiate corect, faptă care reprezintă infracţiune. Din momentul în care au fost descoperite aceste activităţi, Evotrade a încetat orice activitate neconformă legii, a demarat procedurile necesare intrării în legalitate şi contactarea clienţilor în vederea recuperării acestor pachete şi restituirii preţului plătit.

Un bărbat din Bucureşti, membru unei reţele organizate formată din patru persoane, a desfăşurat activităţi de realizare de software piratat în vederea distribuirii ulterioare şi de utilizare de software fără licență. Activitatea nelegală a fost descoperită de poliţie, iar titularii drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator au formulat plângere penală şi cerere de despăgubiri pentru suma de 27.281 EURO, inclusiv daune morale. Grupul infracţional a fost trimis în judecată în februarie 2011, iar inculpatul a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti în luna decembrie 2012  şi urmează să execute pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. De asemenea, s-au acordat în întregime despăgubirile solicitate. Dosarul este în acest moment în apel la Curtea de Apel București.

În ceea ce priveşte activităţile de prevenire, în cadrul campaniei comune IGPR-BSA „Poţi să treci de orice verificare cu bine?”, derulată începând din septembrie 2012, 30.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile asociate pirateriei software.

Constantin Stroescu, comisar-şef de poliţie, director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IGPR, declară: ” Ca şi în alte domenii ale criminalităţii, şi în cazul pirateriei software şi-a dovedit eficienţa abordarea integrată prevenire-combatere a problematicii, întrucât prin acest mod de lucru se asigură o intervenţie completă asupra segmentului infracţional vizat, printr-o informare specializată a grupului ţintă, coroborată cu acţiuni de impunere a legii. Rolul activităţilor de prevenire desfăşurate în cadrul Campaniei „Poţi să treci de orice verificare cu bine ?” este de a atrage atenţia agenţilor economici cu privire la consecinţele legale, la riscurile de de securitate a informaţiilor confidenţiale, precum şi la cele legate de imaginea companiilor care decurg din utilizare de programe de calculator fără licenţă.”

Până la 31 martie inclusiv, 7.513 din aceste companii au primit consultanţă BSA referitoare la modul în care se poate realiza un audit software, iar 3.183 dintre acestea au trimis formularele de auto-auditare, marea majoritate fiind consiliate în continuare de BSA sau chiar membrii BSA în legătura cu cele mai avantajoase variante de intrare în legalitate.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.