Porturile europene și ambițiile expansioniste ale Chinei

 

În ultimii ani China a edificat un adevărat imperiu maritime, care are ca puncte centrale mari porturi europene în care gigantul asiatic a investit masiv şi pe care astăzi le foloseşte potrivit intereselor politicii sale economice de expansiune globală. Aceste evoluţii îi îngrijorează pe ceilalţi mari competitori.

China a instituit o strategie care coagulează viziunea sa economică externă – proiectul „O centură, un drum”. Dacă iniţial, la lansarea acestuia în 2013, programul de un trilion de dolari părea atât de mare încât cu greu ar fi putut să prindă contur, astăzi este o realitate verificabilă în primul rând în reţeaua globală de porturi pe care le controlează companiile chineze, dintre care unele foarte importante din Europa. Câteva exemple sunt relevante. Compania Cosco Shipping Ports a achiziţionat recent terminaluri în portul Zeebrugge, al doilea ca mărime al Belgiei. Mai departe, China deţine 35% din acţiunile companiei care controlează portul Rotterdam, cel mai mare al Europei şi 20% în cazul portului Antwerp, care se situează pe locul doi la operaţiuni portuare pe continent, arată nationalinterest.org. Aceste investiţii sunt completate de altele, foarte importante, în state europene, notează „Foreign Policy”. Mai precis, este vorba despre miliardul de euro pe care aceeaşi firmă i-a investit în revitalizarea portului grecesc Pireu. Urmarea imediată a fost un boom comercial care a plasat portul pe locul şapte în Europa în 2017, cu un profit de 92% în anul respectiv.

Chinezii derulează operaţiuni de amploare şi în portul Hamburg, unde bunurile provenind din statul asiatic au un rulaj mai mare decât al tuturor celorlalte state la un loc. De asemenea, în 2017, tot aici a fost acordat contractul de construire a unui nou terminal companiei chineze Communications Construction Company. Totodată, China şi-a extins influenţa şi spre porturile din sudul continentului. Concret, chinezii gestionează portul spaniol Valencia şi deţin 49% din portul Vado, din Italia. De asemenea, un consorţiu chinez a câştigat licitaţia pentru construcţia unui doc pe coasta Veneţiei, pentru operaţiuni ale navelor care transportă containere de mari dimensiuni. La celălalt capăt al Mediteranei, companiile din China controlează portul turcesc Kumport, al treilea ca mărime al ţării şi, de asemenea, cel mai apropiat de Istanbul. Alte companii cu capital chinez sunt implicate în edificarea celor mai noi şi mai moderne porturi din Israel, Haifa şi Ashdod.

În ultima perioadă China are pe agendă investiţii în două porturi din Croaţia, punctează „Balkan Insight”. Mai exact, este vorba despre Zadar şi Rijeka, văzute ca porţi de intrare a produselor chinezeşti în Europa.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.