PREDICȚII: 2018, unul fast pentru hackeri

După un an marcat de atacuri informatice de mare amploare, 2018 promite să fie unul fast pentru infractorii cibernetici, care vor dezvolta instrumente și mai distructive, afirmă compania americană de securitate cibernetică McAfee într-un raport publicat miercuri.

Bad Rabbit, NoptPetya, Wannacry … Aceste trei software-uri de răscumpărare au paralizat sute de mii de computere din întreaga lume și au umplut buzunarele hackerilor, relatează France Presse.

Wannacry, care a atacat în luna mai serviciile de sănătate britanice, fabricile constructorului francez de automobile Renault, căile ferate germane și guvernul spaniol, le-ar fi adus 140 de milioane de dolari piraților informatici.

Dar acesta nu a fost decât un ”preludiu”, spune McAfee în raportul său anual privind riscurile în acest domeniu, deoarece criminalii cibernetici dezvoltă noi strategii și ”modele economice”, pentru a fi cu un pas înainte față de instrumentele de apărare.

Astfel, hackerii ar putea defecta sau distruge țintele în loc să le blocheze. Noile lor victime ar putea fi personalități bogate pe care le-ar putea ”încolți” prin obiecte conectate, mai puțin sigure decât PC-urile sau smartphone-urile.

Potrivit raportului, tendința din 2018 va fi și atacul folosit ca „serviciu” de către pirați angajați. Adică programele malware din 2017 ”ar putea fi vândute unor părți care doresc să paralizeze rivali naționali, politici sau de afaceri”, a explicat Raj Samani, responsabil științific la McAfee.

Compania este, de asemenea, îngrijorată de lipsa de securitate a datelor consumatorilor, în special ale copiilor, care sunt adunate și puse pe piață de producătorii de gadgeturi conectate.

”Producătorii de obiecte conectate la domiciliu și furnizorii de servicii vor încerca să compenseze marjele lor reduse adunând mai mult din datele noastre personale, cu sau fără acordul nostru”, spun autorii raportului.

Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), un text european, va face companiile responsabile de datele personale pe care le dețin, începând din 25 mai 2018. În caz de furt sau compromitere, ele pot fi urmărite penal și se pot confrunta cu amenzi de până la 4% din cifra lor totală de afaceri, scrie în acest context AFP.

RGPD ”face din 2018 un an important pentru a vedea cât de responsabile sunt companiile față de aceste chestiuni, respectând intimitatea utilizatorului, folosind cu discernământ datele consumatorilor și conținutul lor pentru a-și îmbunătăți serviciile și stabilind limite de timp pentru păstrarea acestor date”, a declarat vicepreședintele McAfee Vincent Weafer.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.