Premierul Cehiei vorbește despre auditorii europeni ca despre o „mafie”

Premierul Cehiei i-a catalogat pe auditorii europeni care l-au declarat în conflict de interese „o mafie”.

Uluitoarea declarație a lui Andrej Babiš face parte dintr-o reacție la o așa-numită „interpretare a legilor cehe de către unii ofițeri de la Bruxelles, care au manipulat auditul, plin de minciuni ale mafiei auditorilor, organizată de informatorii de la Partidul Piraților”.

Ce l-a înfuriat atât de tare pe primul ministru?

În primul rând, faptul că amintitul partid conduce în sondaje și ar putea să-i clatine scaunul lui Babis la alegerile din octombrie.

Mai departe, statul ceh ar putea fi obligat, în urma auditului, să returneze subvențiile primite de Agrofert Holding, un gigant agroalimentar ridicat de actualul premier miliardar cu ajutorul fondurilor europene – demnitarul s-ar fi retras din companie, ca să nu fie în conflict de interese, dar auditul tocmai asta a vădit, faptul că Babis controlează în continuare Agrofert.

Statul ceh nu va înapoia nimic. Statul ceh trebuie să se apere”, spune Babis, iar miza nu este deloc mică – bugetul ceh ar trebui să înapoieze peste 10 miliarde de euro, cuantumul unor foste subvenții.

De altfel, actualul premier al Cehiei este un personaj politic cât se poate de pitoresc, iar apetența pentru aceste subvenții vine din urmă, din anii 1990, când au fost folosite ilegal astfel de fonduri europene pentru o fermă deținută de Babis.

Când s-a aflat asta, prin 2018, premierul a insistat că domeniul era gestionat de fiul său, Andrej Jr., care nu a putut fi găsit pentru a da explicații.

Mai târziu, tânărul a apărut ca de nicăieri, susținând că tatăl său a ordonat să fie răpit, ca să nu dea explicații în scandal. Ar fi fost dus împotriva voinței sale în Crimeea, apoi în mai multe locuri din Rusia, pe tot parcursul derulării investigației.

Premierul i-a dat imediat replica fiului său, afirmând că este schizofrenic și că nimeni n-ar trebui să-i dea atenție unui om tratat pentru dezechilibre mintale. A urmat un vot de neîncredere, căruia Babis i-a supraviețuit.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.