Presa bulgară: „Procurorii anticorupție nu se apropie de puterea politică”

Procurorul general european Laura Koveși a vizitat Bulgaria, iar acest moment a fost văzut ca un semnal – o schimbare în țara vecină, care are cele mai multe probleme cu corupția în Uniunea Europeană. Dar se pare că atât va rămâne, un simbol.

Cei de la putere, de care depinde schimbarea situației, și-au spus: Și ce-i cu asta? Nimic”, scrie Mediapool.bg.

Zgomotul din jurul vizitei lui Kovesi a fost repede înăbușit. Chiar procurorul general european a explicat, prudent, că Parchetul pe care îl conduce nu ar trebui să aibă așteptări în afara jurisdicției sale.

Cu alte cuvinte, procurorul UE nu îl poate înlocui pe procurorul general al Bulgariei.

Koveși a fost de fapt în Bulgaria pentru a determina autoritățile bulgare să se grăbească cu privire la nominalizările de noi procurori europeni.

Prima procedură de selecție a acestora a fost un adevărat dezastru pentru Bulgaria – șase din zece candidaturi au fost respinse.

Iar în această perioadă, Colegiul Procurorilor de pe lângă Consiliului Judiciar Superior explica insistent că Kovesi nu a respins candidaturile, ci a cerut doar informații suplimentare. Apoi, conform unei vechi tradiții, toți acești experți s-au ascuns și tac”, scrie presa bulgară.

În Bulgaria se știe cine sunt așa-zișii „specialiști” în anticorupție – acei oameni care își pleacă frunțile și pe direcția crimei organizate, și pe direcția corupției.

Aceiași oameni, uneori din Ministerul de Interne de la Sofia, alteori de la Agenția de Stat pentru Securitate Națională, alteori de la Comisia pentru Combaterea Corupției și Confiscarea Averii Dobândite Ilicit sau procurori generali în al căror mandat nu există nicio condamnare pentru corupție la nivel înalt.

Aceasta este imaginea reală – singurul succes anticorupție al autorităților bulgare este o femeie care a fost târâtă prin arest și prin spitale, cu cătușe la mâini și la picioare, ca un terorist.

Nu este vorba dacă este sau nu vinovată. Dacă nu au avut cu ce se lăuda, procurorii și militanții anticorupție au încercat să umfle cazul într-o asemenea măsură, încât au devenit absurzi. Rezultatul acestui circ este că, chiar dacă ea va fi găsită vinovată, aproape nimeni nu va crede asta”.

Bulgarii se tem să demaște ilegalitățile

Cealaltă mare realizare a luptătorilor bulgari anticorupție este capacitatea lor incredibilă de a nu vedea corupția, notează mass-media dn țara vecină.

Nu a existat niciun caz, în ultimii ani, în care acuzarea să fi acționat cu adevărat legat de orice scandal real care să implice puterea politică. Cel mai recent exemplu este cel al fostului ministru bulgar al Finanțelor, Vladislav Goranov.

Acum trei ani, s-a anunțat că a fost demarată o verificare. A auzit cineva ceva despre rezultat? Să nu mai vorbim de povestea cu teancurile de bani și lingourile din sertarul lui Boiko Borisov.

Fără să glumească, în acest caz un procuror a spus că lingourile nu pot fi supuse unei expertize dacă nu sunt prezente fizic. Mai rămăsese puțin ca un anchetator să ceară ca persoana anchetată să vină singură cu aurul în mâini, iar apoi probabil să se autoaresteze și să-și scrie singură rechizitoriul”, scrie Mediapool.bg.

Acești luptători pe frontul anticorupție în fața cărora au avut loc tot felul de scandaluri și afaceri dubioase în ultimii ani sunt oamenii care vor lucra mai mult sau mai puțin cu Kovesi.

Între timp, Ministrul interimar bulgar de Interne, Boyko Rashkov, a acuzat păstrarea la secret a unei liste de 38 de magistrați și politicieni care dețin proprietăți nedeclarate în străinătate.

Lista datează din 2019, când chiar autoritățile bulgare au cerut țărilor străine să le informeze cu privire la proprietățile deținute de cetățenii bulgari, dar nu se știe de ce le-a cerut din moment ce

Procuratura a păstrat lista secretă și nu a inițiat verificări la niciunul dintre magistrații și politicienii în cauză.

Potrivit lui Rashkov, lista reflectă în mare măsură corupția la nivel înalt, deoarece persoanele în cauză nu au putut explica originea banilor pe care i-au folosit pentru a plăti proprietățile. El a spus că lista a fost probabil utilizată ca instrument de presiune împotriva celor în cauză. În special, a spus el, lista este explicația posibilă pentru care Înaltul Consiliu Judiciar pare să servească procurorul general Ivan Geshev.

Guvernul interimar a săpat în schemele de corupție dezvoltate în timpul guvernării fostului prim-ministru Boyko Borissov și le-a expus pe multe dintre ele.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca procuratura să-i investigheze, întrucât Geshev este considerat garantul sistemului corupt împotriva căruia mii de bulgari au ieșit în stradă în 2020.

Alegerile din aprilie 2021 au adus trei noi forțe politice rezultate în prim-plan, dar acestea nu au putut forma un guvern, iar o nouă rundă de alegeri va avea loc pe 11 iulie.

Un sondaj recent arată că aproape 60% dintre bulgari consideră că guvernul lui Boyko Borissov a fost corupt și un număr similar de bulgari au declarat că se tem de represiune dacă expun corupția. Orice asemănare cu anticorupția din România este întâmplătoare…

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.