Presa străină: Nominalizările procurorilor sfidează apelurile Uniunii Europene

Disputa privind numirile procurorilor la şefia parchetelor este comentată şi în presa internaţională. Agenţia de presă Reuters consideră că nominalizările premierului român, Victor Ponta, ar putea nemulţumi Uniunea Europeană, care a adus critici dure guvernării de la Bucureşti, anul trecut, în timpul crizei politice din vară. France Presse spune că numirile din fruntea Parchetelor au făcut valuri pe scena politică românească şi europeană.

Agenţia de presă Reuters spune că nominalizările pentru funcţiile de procurori făcute de Victor Ponta „sfidează” apelurile Uniunii Europene pentru mai multă transparenţă, în condiţiile în care „există îngrijorări legate de modul în care se respectă legea” în România.

„Victor Ponta, care este în acelaşi timp şi ministru interimar la Justiţie, s-a tot răzgândit înainte de nominalizări. Marţi, după reuniunea Consiliului Superior de Magistratură, a spus că nominalizările vor veni doar în urma unui proces transparent şi de lungă durată. Miercuri, însă, a făcut nominalizările pentru biroul procurorului general, al Departamentului anti-corupţie şi al celui de criminalitate organizată”, scrie Reuters, potrivit digi 24.

Agenţia France Presse consideră că numirile din fruntea parchetelor sunt cruciale pentru îmbunătăţirea sistemului de justiţie. „România şi Bulgaria fac obiectul unei monitorizări unice în Uniunea Europeană în vederea continuării luptei împotriva corupţiei. Comisia Europeană a spus că va continua să urmărească cu atenţie succesiunile din fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Procurorului General şi a reamintit că nu şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte necesitatea unei succesiuni transparente”.

Tot France Presse notează că propunerea Codruţei Koveşi la şefia DNA a generat tensiuni în cadrul coaliţiei de centru-stânga, care este la putere.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.