Președinția slovenă a Consiliului UE, sub semnul tensiunilor

Slovenia a preluat Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene într-un moment în care disputele premierului Janez Jansa cu Bruxellesul pe subiecte precum statul de drept, cooperarea cu Parchetul European şi libertatea presei stârnesc îngrijorări, comentează AFP.

Este a doua oară când Slovenia, ţară cu două milioane de locuitori, ocupă această poziţie, însă atmosfera este cu totul alta în prezent.

Dacă în 2008 Slovenia era considerată un elev model al UE, între timp, liderul conservator Janez Jansa, care era şi atunci prim-ministru, s-a distanţat de unele valori liberale, iar detractorii săi îl acuză că imită stilul autoritar al premierului ungar Viktor Orban.

Printre priorităţile anunţate de Slovenia pentru Preşedinţia de şase luni se numără şi summitul privind integrarea Balcanilor de Vest, pe care îl va găzdui în toamna acestui an, precum și…„întărirea statului de drept şi a valorilor europene”.

Mai precis, pe site-ul oficial al Preşedinţiei Consiliului UE, premierul sloven promite „respectarea identităţilor naţionale”, ca un ecou al discursului obișnuit al premierului ungar.

Disputele lui Jansa cu Bruxellesul au fost numeroase în ultima vreme. Ignorând apelurile la respectarea valorilor europene, el şi-a înmulţit atacurile împotriva jurnaliştilor şi a privat de fonduri publice agenţia naţională de presă STA, pentru tonul său considerat prea critic.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere se arată îngrijorată de riscul ca guvernul sloven să profite de această preşedinţie pentru a obstrucţiona eforturile de întărire a libertăţii media în Europa.

Mai departe, premierul sloven a refuzat de asemenea să desemneze doi procurori delegaţi la Parchetul European, o nouă instanţă de luptă împotriva fraudei. Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a acuzat „lipsa de cooperare” a guvernului sloven.

Editorialistul Uros Esih, de la cotidianul „Delo”, scrie că un lucru este sigur: „Vor exista tensiuni constante între Preşedinţia slovenă, propunerile sale şi instituţiile europene”.

Și asta pentru că de fiecare dată, Jansa a ripostat a critici, în special pe rețelele de socilalizare: „Nu datorăm nimic Uniunii Europene. Ne-am luptat pentru libertatea noastră şi pentru democraţie în urmă cu 30 de ani”, a scris la un moment dat premierul, care este supranumit și Mareşalul Twitto.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.