Presiuni pentru retragerea unui raport care detalia tarele sistemului sanitar din Italia. Autorul, silit să-și dea demisia de la OMS

„The Guardian” prezintă cazul unu om de știință italian, de la Organizația Mondială a Sănătății, care a fost nevoit să-și dea demisia după ce a fost presat să retragă un raport care arăta că în Italia, planul de reacție în caz de pandemie nu a fost actualizat din anul 2006.

Francesco Zambon susține că a fost presat de un înalt oficial al organizației să retragă documentul, demisia sa urmând să devină efectivă la 31 martie, potrivit solidnews.ro.

„The Guardian” a anunțat pentru prima dată în august 2020 despre faptul că inexistența unui plan actualizat în caz de pandemie ar fi fost un factor care ar fi contribuit la valul enorm de decese de COVID-19 în primul val al pandemiei, aspect investigat de procurori din Bergamo, provincia din Lombardia care a devenit epicentrul morților de COVID-19 în Europa la începutul pandemiei.

Zambon a fost însărcinat cu elaborarea unui raport, finanțat de Guvernul din Kuwait, care să arate cum a gestionat Italia situația de dezastru, pentru a se ilustra cum se poate interveni în țările care urmau să fie afectate.

Surpriza investigației omului de știință a fost uriașă – Italia nu-și mai actualizase planul în caz de pandemie de 15 ani.

Fiind nepregătită, țara a gestionat situația improvizat și haotic”, notează Zambon. Documentul a fost publicat pe site-ul OMS, apoi retras a doua zi, fiind înlăturat de Ranieri Guerra, director general adjunct al sectorului de inițiative strategice și fost director general pentru sănătate publică în Guvernul Italiei în perioada 2014-2017, care era direct responsabil de actualizarea planului pentru pandemie al țării, în confrrmitate cu regulamentele Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe scurt, directorul care nu și-a făcut treaba în Italia pentru că nu a pus în aplicare recomandări ale OMS a ajuns director la… OMS și a retras un document care îi atesta lipsa de reacție. Iar cel care demisionează este autorul raportului…

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.