Priorităţile pentru absorbţia fondurilor europene alocate în perioada 2014-2020

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a prezentat în şedinţa de Guvern de ieri, 6 martie, o notă privind acţiunile pe care trebuie să le întreprindă ministerele pentru a pregăti absorbţia fondurilor europene în perioada 2014-2020. Acţiunile din acest an sunt cruciale pentru buna utilizare a fondurilor UE alocate în următoarea perioadă de programare.

Până la sfârşitul lunii mai 2013 va fi definitivat proiectul documentului strategic naţional prin care se stabilesc priorităţile de utilizare a banilor alocaţi de UE (Acordul de Parteneriat).

În perioada imediat următoare, ministerele vor elabora proiectul Acordului de Parteneriat şi programele operaţionale prin intermediul cărora vor fi atrase fondurile UE în 2014-2020. Ministerele definitivează listele cu priorităţile de finanţare din domeniile gestionate, iar Ministerul Fondurilor Europene va finaliza strategia de utilizare a fondurilor europene în următoarea perioadă de programare.

România va înainta Comisiei Europene până la sfârşitul acestui an programele operaţionale. Alocarea UE pentru România în perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro, sumă din care fondurile structurale şi de coeziune reprezintă circa 21 de miliarde de euro.

Priorităţile de finanţare propuse României de către Comisia Europeană vizează îmbunătăţirea capitalului uman prin creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi politici mai bune privind incluziunea socială şi educaţia, dezvoltarea unei infrastructure moderne, promovarea competitivităţii economice şi a dezvoltării locale, optimizarea utilizării şi protejării resurselor şi activelor natural, respectiv modernizarea şi consolidarea administraţiei naţionale şi a sistemului judiciar.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.