Programul aniversar “România și UNESCO, arc peste timp” ocazionat de celebrarea a 65 de ani de prezență românească în UNESCO

Comisia Națională a României pentru UNESCO lansează seria evenimentelor din programul aniversar ocazionat de celebrarea a 65 de ani de prezență românească în UNESCO

În anul 1956, la 27 iulie, România adera la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Mai târziu, la data de 21 septembrie, a fost înființată Comisia Națională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO).

Cei 65 de ani de diplomație culturală și cooperare intelectuală au adus beneficii reciproce atât României cât și UNESCO.

Educația, cultura, științele naturii, științele umaniste, precum și informarea și comunicarea, sunt domeniile în care UNESCO își organizează activitatea, domenii prioritare și pentru politicile naționale din România.

CNR UNESCO își propune să implice în programul aniversar “România și UNESCO, arc peste timp – 65 de ani de la aderare” structuri precum Centrul internațional de formare avansată și cercetare în fizică – CIFRA, școli asociate UNESCO (ASPnet), catedre UNESCO, cluburi și asociații pentru UNESCO, dar și publicul larg în realizarea unor activități de conținut, circumscrise următoarelor priorități ale UNESCO și, concomitent, ale României:

  • ”Educația fără frontiere pentru dezvoltare durabilă este despre mine, despre tine, despre noi”
  • ”2021 – anul Constantin Brâncuși: reper mondial al sculpturii moderne”
  • ”Cămașa cu altiță – element de identitate națională și valoare universală”
  • ”Forumul geoparcurilor consacrate și aspirante”

De asemenea, CNR UNESCO propune un exercițiu prospectiv colectiv cu tema “România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO”.

Programul aniversar se va desfășura în perioada 17 mai – 10 decembrie 2021. 17 mai coincide cu ziua în care începe Conferința Internațională UNESCO dedicată educației pentru dezvoltare durabilă, care este și tema centrală a mandatului CNR UNESCO începând cu anul 2021.

Iar 10 decembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Omului, element fundamental al multilateralismului UNESCO, a căror universalitate, importanță și urgență a respectării reprezintă cel mai puternic mesaj de încheiere a anului aniversar 2021 – 65 de ani de la aderarea României la UNESCO.

Programul de activități detaliat poate fi parcurs aici.

Partenerii care au acceptat sau și-au manifestat interesul de a sprijini implementarea programului “România și UNESCO, arc peste timp – 65 de ani de la aderare” până la această dată sunt Comisia Permanentă Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Fondului pentru Mediu, Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, Centrul Cultural ”Mihai Eminescu”, Televiziunea Română, Radio România Cultural, Academia Română, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea din București, ASIROM, Trust Motors, Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Mioritics Constanța, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Centrul de Educație SCHUBZ, Elite Art Club UNESCO.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.