Punctul de vedere al CN Aeroporturi Bucureşti SA referitor la fondurile europene pe agricultură

Referitor la informaţiile apărute marţi în presă, cu privire la accesarea în anii trecuţi, de către Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, a unor fonduri europene pe agricultură, CN Aeroporturi Bucureşti SA, face următoarele precizări:

·        Accesarea cu succes a unor fonduri europene constituie o dovadă în plus a faptului că, în calitatea sa de societate comercială, CN Aeroporturi Bucureşti a utilizat toate resursele pentru suplimentarea veniturilor. Acţiunea a condus, printre altele, la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene de către România.

·        Accesarea unor subvenţii pentru întreţinerea unor suprafeţe de teren înierbate s-a făcut în conformitate cu normele europene în domeniu, iar auditurile efectuate de către autorităţile competente au confirmat respectarea integrală a procedurilor şi legislaţiei în domeniu.

·        Accesarea de fonduri europene pe agricultură a fost o practică curentă pentru aeroporturi din Uniunea Europeană, precum şi pentru alţi fermieri care nu sunt consideraţi ”activi” (de exemplu, cluburi de golf). Aceştia ar urma să devină neeligibili, conform unui proiect de reformă a politicii agricole comune a UE, aprobat la 13 martie a.c.

Deschiderea pieței serviciilor conexe în aeroporturi

În altă ordine de idei, deputații europeni au adoptat, în sesiunea plenară de la Strasbourg, o propunere legislativă care vizează deschiderea serviciilor conexe pe marile aeroporturi din Uniunea Europeană pentru o mai mare competiție, prin creșterea numărului minim de prestatori. Pentru a asigura eficiența serviciilor și a evita dumpingul social, Parlamentul a inclus în propunerea inițială a Comisiei standarde minime de calitate și clauze de siguranță pentru transferul lucrătorilor. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 455 de voturi pentru, 239 împotrivă și 18 abțineri.

Parlamentul a votat standarde minime de respectat de către prestatorii de servicii conexe ce operează pe aeroporturile europene tranzitate de mai mult de 5 milioane de pasageri. „Acestea vor include, de exemplu, timpul maxim de așteptare pentru check-inul bagajelor, timpul maxim pentru livrarea primului și ultimului bagaj, stocul minim de lichid antigel”, a explicat raportorul Parlamentului European, deputatul austriac Artur Zasada.

În propunerea amendată, un minim de trei prestatori de servicii conexe vor opera pe aeroporturile tranzitate de mai mult de 15 milioane de pasageri și/sau 200.000 de tone de mărfuri pe an, față de doi prestatori în prezent. Se cere de asemenea ca aeroporturile care își gestionează singure serviciile la sol să prevadă o separare strictă a conturilor.
Deputații europeni au mai adoptat un amendament care introduce unele prevederi sociale care se vor aplica și subcontractorilor. În cazul în care prestatorii de servicii se schimbă, statele membre se vor asigura că lucrătorii în serviciile aeroportuare conexe sunt transferați la noul prestator, contractele colective fiind respectate.

În 2011, 21 de aeroporturi din UE au fost tranzitate de mai mult de 15 milioane de pasageri anual, printre care: London Heathrow, Paris Charles de Gaulle, Frankfurt, Amsterdam Schiphol, Madrid Barajas, München, Roma-Fiumicino, Barcelona, London Gatwick, Paris Orly, Palma de Mallorca, Viena, Düsseldorf, Milano, Stockholm, Manchester, Brussels, Dublin, London Stansted, Berlin Tegel, urmate îndeaproape de Helsinki, Lisabona și Atena.

După adoptarea raportului, în plenul Parlamentului, forul legislativ va începe discuții cu Consiliul pentru a ajunge la un acord de compromis privind „pachetul aeroportuar”, care mai include două propuneri legislative privind regulile de atribuire a timpilor de decolare și aterizare și restricțiile operaționale privind zgomotul. Primele două amendamente privind creșterea eficienței aeroporturilor au fost adoptate în primă lectură de Parlament în decembrie 2012.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.