Reformarea sistemului de pensii. Modelul francez

Pe internet sau în „ateliere participative”, francezii sunt invitați să reflecteze timp de șase luni asupra viitoarei reforme a sistemului de pensii, ca parte a „consultării cetățenilor” lansată joi de Guvernul de la Paris. Guvernul a lansat de asemenea un site, unde pot fi gasite toate detaliile privind acest proiect. Ideea lui Jean-Paul Delevoye, Înaltul Comisar pentru reforma sistemului de pensii, e simplă: fără pensii speciale; fie că ești funcționar public sau angajat în sistemul privat, la același salariu și vechime vei avea aceeași pensie. ”Un subiect de o asemenea amploare necesită o consultare largă a cetățenilor”, a precizat Delevoye.

Consultarea publică a fost deschisă azi și se va întinde până în 25 octombrie, timp în care se vor discuta diferite propuneri și strategii, pornind de la vârsta optimă de pensionare. Detalii aici și aici.

Toată lumea poate „gândi la diferite scenarii sau alternative”, dar și „votează, comentează, propune noi melodii” pe o duzină de subiecte precum vârsta plecării, pensia de reversiune sau inegalitatea de gen.

Detalii pe HOTNEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.