Românii au depozite de 25,6 miliarde lei în sucursalele băncilor străine

Conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor, din numărul total de 16.6 milioane de deponenţi în băncile româneşti (atât sucursale străine cât şi persoane juridice române) la finalul lui 2012, un număr de 842.691 de deponenţi au conturi în cele 8 sucursale străine, cu precădere, fireşte, la ING, mai puţini fiind la Citi şi Italo-Romena.

Sentimentele de compatimire ale sefului Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, si reprosurile adresate de reprezentantului BNR, Adrian Vasilescu, la adresa romanilor care si-au depus banii intr-o sucursala a unei banci straine, precum Bank of Cyprus, necontrolata de BNR, sunt declaratii ce ar putea starni ingrijorarea romanilor care lucreaza cu alte 8 sucursale ale bancilor straine din Romania, institutii financiare puternice si de toata increderea.

Dupa panica starnita tot de bancheri cu privire la siguranta depozitelor de peste 100.000 de euro in bancile romanesti, acum avem un nou element cu risc de contagiune, si anume sucursalele bancilor straine.

Pentru ca publicul sa fie cat mai bine informat pe tema “sucursalelor”, si pentru ca acest termen sa nu devina sinonim cu o sperietoare pentru deponentii romani, prezentam o lista a acestora si a grupurilor bancare din care fac parte, cu precizarea ca si depozitele din sucursale sunt garantate in limita a 100.000 de euro, plafonul stabilit la nivel european, de catre schemele de garantare din tarile de origine ale sucursalelor.

Conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor, din numarul total de 16.6 milioane de deponenti in bancile romanesti (atat sucursale straine cat si persoane juridice romane) la finalul lui 2012, un numar de 842.691 de deponenti au conturi in cele 8 sucursale straine, cu precadere, fireste, la ING, mai putini fiind la Citi si Italo-Romena. (Aici trebuie facuta precizarea ca numarul clientilor bancilor este mai mic decat cel al deponentilor contorizati de Fondul de Garantare, intrucat persoanele care au depozite la mai multe banci sunt luate in evidenta de mai multe ori).

Valoarea depozitelor din toate bancile din Romania se ridica la 314,8 miliarde lei, in decembrie 2012, dintre care 25,6 miliarde lei se aflau in conturile sucursalelor bancilor straine, ING avand depozite de 11 miliarde lei.

Autor: Bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.