Românii consumă droguri de la 11 ani

 

Vârsta medie de debut în consumul de droguri în România este de 11-12 ani, au anunţa reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, precizând că cel mai cosumat drog din România este cannabisul, iar cele mai vulnerabile categorii în ceea ce priveşte consumul sunt cele defavorizate.

 

„Vârsta de debut în consumul de droguri, şi aici depinde evident de substanţă, este undeva la 11-12 ani, mai scăzută la alcool şi tutun.

 

În ceea ce priveşte categoriile de vârsta vulnerabile, dacă facem o comparaţie, şi analizam populaţia pe 15-64 de ani, constatăm că grupa cea mai vulnerabilă este cea de 15-24 de ani, grupa căreia ne adresăm prin proiecte.

 

Pe de altă parte, un studiu făcut la nivel european pe populaţia de 16 ani şcolarizata evidenţiază o prevalenţă a consumului de droguri de aproximativ 15,6%”, a declarat Diana Şerban, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Reducerea Cererii de Droguri de la Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

 

Potrivit reprezentanţilor ANA, vârsta de debut este în scădere în România, ceea ce înseamnă că tot mai mulţi copii experimentează consumul de droguri de la vârste tot mai fragede.

 

„În ceea ce priveşte principală substanţa de consum, pe ambele studii, şi pe populaţia generală cu accent pe segmentul 15-24 de ani, dar şi pe populaţia de 16 ani, cel mai consumat drog din România este cannabisul”, precizează Diana Şerban.

 

Reprezentanta ANA a mai explicat şi care sunt categoriile cele mai vulnerabile:

 

„În ceea ce priveşte categoriile sociale vulnerabile, aici există o diferenţiere în funcţie de tipul de droguri consumat. Dacă vorbim de consumul de opiacee, vorbim de zona defavorizată din punct de vedere al venitului şi al condiţiilor de viaţă, dar şi din punct de vedere al familiei şi al apartenenţei la educaţie.

 

Dacă vorbim de alte tipuri de substanţe, mai scumpe, cum este cocaină, aici vorbim de consum în zone unde puterea economică este mai ridicată”, a mai declarat Diana Şerban.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.