Românii vor plăti mai mult pentru vaccinarea antigripală
Institutul Cantacuzino ar fi trebuit să reia anul acesta producția de vaccin antigripal. Ca atare, în luna iunie, Ministerul Sănătății a alocat 10 milioane de lei pentru reluarea producției, însă conducerea Institutului a anunțat că abia la sfârșitul acestei luni acest lucru va fi posibil. Agenția Națională a Medicamentului nu a acordat încă licența de producție. (Sursa: reporterntv.ro)
„Ei (n.r. Institutul Cantacuzino) sunt pe ultimii metri de a-și finaliza linia de fabricație. Noi asteptăm, de la o zi la alta să ne trimită cererea de a veni în inspecție. În momentul în care vom primi această cerere, a doua zi noi vom veni la ei“, a spus Marius Savu – ANM.
Pe scurt, vaccinul românesc ar putea fi disponibil mult mai târziu decât este nevoie. Astfel, farmaciile s-au văzut nevoite să se aprovizioneze cu doze din import.
În fiecare an, Organizatia Mondială a Sănătății este cea care stabilește recomandările privind tulpinile gripale care se folosesc în compoziția vaccinurilor.
„Vaccinul antigripal este realizat pe sezoane, anual, pentru că aceste tulpini virale sunt mutante. Vaccinul antigripal ne ferește de a face aceste forme din ce în ce mai agresive. Este foarte important la copii, bătrâni, cardiaci, bolnavi cronici“, a spus dr. Adina Popescu.
În ciuda recomandărilor medicilor, pentru o parte a românilor vaccinarea antigripală nu reprezintă decât o cheltuială în plus, la care sunt nevoiți să renunțe.
Medicii spun că virusul gripal se transmite pe cale respiratorie. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, doar în țările dezvoltate, anual, între 250 și 500 de mii de oameni mor în urma epidemiilor de gripă. (Sursa: reporterntv.ro)