La pas prin : Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Fosta capitală a provinciei romane Dacia este situată la o distanță de 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac.

Colonia Ulpia Traiana a fost constuită între anii 108-110, după cucerirea acesteia de către împăratul Traian. Numele Sarmizegetusa i-a fost dat în timpul împăratului Hadrian, iar în perioada împăratului Alexandru Sever aceasta devine metropolis. Perioada de dezvoltare a așezării a durat până în a doua jumătate a secolului al III-lea, când a avut loc retragerea aureliană. În acest interval de timp s-a construit din piatra locală de râu și stâncă, marmură, cărămidă și țiglă, foarte multe clădiri. Cea mai impunătoare a fost amfiteatrul ce avea o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri. Ruinele complexului arheologic se află în localitatea Sarmizegetusa din județul Hunedoara, iar în apropierea lor  este și Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, acesta adăpostește foarte multe obiecte ce au fost recuperate pe parcursul cercetărilor arheologice.

În anul 106 d.Hr., după victoria obținută de către împăratul Traian, se va construi un mare oraș ce va deveni capitala unei noi provincii a Imperiului Roman. Ulpia Traiana a fost fondată, din porunca împăratului, de către generalu guvernator Decimus Terentinus Scaurianus. Cetatea avea formă de patrulater cu laturile rotunjite, o suprafață de 32,4 ha, lungimea de 600 m, lățimea de 540 m și înălțimea zidurilor de 4-5 m. La construcția zidurilor s-au folosit blocuri de piatră cioplite și erau prevăzute cu creneluri în partea superioară, având pe fiecare latură câte o poartă. Porțile de pe laturile paralele erau legate între ele prin două străzi principale, acestea străbăteau cetatea dintr-o parte în alta. În interior se aflau clădiri administrative și religioase iar în exterior erau case, gospodării, construcții publice și cimitirele. Numele complet al acestui oraș era Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Între ani 117-118 d.Hr. la o perioadă scurtă de timp de la întemeiere, are loc o răscoală a sarmaților (erau un amestec de popoare indo-ariene). Împăratul Hadrian trimite un militar, Quintus Marcius Turbo, specializat în acțiuni de suprimare a răscoalelor din imperiu, iar acesta înlătura revolta cu cruzime. În anul 118 d.Hr. conducerea orașului ridică un monument în cinstea împăratului Hadrian, drept recunoștință pentru nimicirea răscoalei și anul următor o inscripție de mulțumire pentru Turbo.

În anul 166 provincia este atacată de către popoarele „barbare” aflate la granița imperiului în frunte cu marcomanii (trib antic germanic) și dacii liberii. Apărarea cade iar atacatorii invadează provincia, fură tot aurul și se îndreaptă spre Ulpia Traiana. Capitala este salvată de către Marcus Aurelius căruia i se ridică o inscripție drept mulțumire, în anul 172, pentru că a scăpat orașul de pericolul invaziei și cel al răscoalei autohtonilor. Între anii 222-235 Alexander Severus oferă orașului titlul de metropolis și instituție Concilium III Daciarum.

Între anii 244-249, de la împăratul Hadrian și până la Philippus, Dacia s-a bucurat de liniște și înflorire. În timpul domniei lui Philippus, Ulpia Traiana a fost invadată de către carpi (trib dacic), Philippus iese învingător iar conducerea orașului îi ridică și acestuia o statuie.

Ultimele două decenii ale dominației romane au favorizat criza prin care trecea imperiul, atât în Dacia cât și în metropola ei. Astfel, între anii 253-268, în timpul lui Gallienus, circulația monetară scade pe teritoriul Sarmizegetusei. Din cauza atacurilor „barbare”, împăratul Aurelian hotărăște să retragă peste Dunăre armata, funcționarii, propietarii de pământ și sclavi. Orașul a continuat să supraviețuiască cu o populație împuținată care trăia în palatele părăsite, iar în caz de atac aceștia se adăposteau în amfiteatru. Viața orașului se presupune că a încetat odată cu năvălirea hunilor(popor nomad de origine turcă) și mai ales după moartea lui Attila(regele hunilor) când totul s-a transformat în haos.

În prezent o mare parte din suprafața orașului antic nu a fost încă excavată de arheologi.

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.