La pas prin : Sibiu

Municipiul Sibiu (Hermannstadt în limba germană) este orașul reședință al județului cu același nume din Transilvania, România. Este un important centru cultural și economic din Transilvania.

Primele așezări din această zonă ar fi fost castrul roman din zona Gușterița. Orașul a fost înființat de către coloniștii sași la mijlocul secolului al XII-lea. Prima mențiune a cetății a fost făcută într-un document  ecleziatic emis de papa Celestin al III-lea în data de 20 decembrie 1191. Prima atestare documentară în care apare denumirea Hermannstadt datează din anul 1366. În secolul al XIV-lea Sibiul devine un mare centru de comerț și cea mai importantă cetate germană din Transilvania. Sibiul a fost declarat „oraș” în anul 1366. Aici se publică , în anul 1544, prima carte tipărită în limba română, Catehismul Luteran. În 1692 Sibiul devine capitala Transilvaniei. În această perioadă se construiesc cele mai importante clădiri, Palatul Brukennthal și Biserica romano-catolică „Sfânta Treime”.  În anul 1872 a fost construită prima linie de cale ferată iar mai târziu în 1897 Sibiul va fi electrificat. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial și a perioadei comuniste populația săsească a scăzut considerabil prin deportări în Siberia și emigrare masivă în Germania.

Câteva dintre locurile pe care le puteți vizita în orașul Sibiu:

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ”ASTRA” este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România. Muzeul conține creații ale civilizației populare tradiționale pre-industriale românești. Casele, atelierele sunt expuse în jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului. Muzeul are o suprafață de 96 hectare fiind străbătut de 10 kilometrii de alei de-a lungul cărora se găsesc peste 300 clădiri. Muzeul a fost înființat în anul 1963, de către o echipă condusă de Cornel Irimie. Tot în aceeași perioadă a fost adus primul monument fiind reprezentat de o moară hidraulică cu aducțiune inferioară. În 1967 muzeul a fost deschis publicului.

Catedrala evanghelică este una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania, este catedrala Bisericii Evanghelice C.A și este biserica parohială a comunității din Sibiu având cea mai mare comunitate de credincioși luterani din România. Cea mai veche parte a bisericii, conform unui document din anul 1371, este corul, tot atunci începuse construcția turnului ridicat până la înălțimea etajelor inferioare. Mai târziu, activitatea de construire a bisericii a fost întreruptă, acestea reluându-se după anul 1424. De-a lungul timpului biserica a suferit foarte multe modificări urmând ca acestea să se finalizeze după anul 1520. În anul 1867 aceasta devine catedrală, după transferarea scaunului episcopatului luteran săsesc de la Biertan la Sibiu.

Turnul Sfatului a fost construit în secolul al XIII-lea și a fost folosit ca poartă de intrare în cea de-a doua centură de fortificații. Astăzi turnul nu mai păstrează forma inițială decât partea ridicată până la înălțimea primului etaj. De-a lungul timpului a fost refăcut de mai multe ori. Mai târziu, în anul 1585 etajele superioare ale turnului s-au prăbușit îngropându-l sub ziduri pe pictorul Hohann David ce lucra la zugrăvirea bolții. Turnul a fost restaurat complet între anii 1961 și 1962, organizându-se în interiorul lui expoziția „Aspecte din istoria Sibiului”.

Piața Mare este piața centrală a Sibiului, existând din anul 1366 când s-a finalizat cea de-a treia centură de fortificație a orașului. Este cea mai mare piață publică a orașului vechi fiind martoră a tuturor activităților economice ale negustorilor din Sibiu. Aici se organizau adunări cetățenești, târguri dar și execuții.

Podul Minciunilor a fost reconstruit în anul 1859 în locul unui alt pod din lemn, devenind primul pod de fontă din România. La început podul a fost numit „podul culcat” pentru că a fost și primul pod construit pe piloni. Cuvântul „culcat” în limba germană este omonimul cuvântului „minciună”, ceea ce i-a îndemnat pe localnici să îi spună „podul minciunilor”. Una dintre legendele legate de acest pod se referă la faptul că atunci când cineva spune o minciună cât timp se află pe pod, acesta se va prăbuși.

Turnul Dulgherilor este un turn de flancare având la bază un plan circular, cu forma unei prisme octagonale. A fost restaurat în anul 1967.

Grădina Zoologică a fost deschisă în anul 1929, în pădurea Dumbrava, de către Uzina Electrică Sibiu la dorința inginerului Szekely , ideea venindu-i după ce a găsit câteva vulpi când efectua lucrări de reparații la barajul de la Sibiu. Grădina Zoologică are o suprafață de aproximativ 15 hectare, adăpostește 207  animale dintre care 52 de specii: urși, lupi, maimuțe, vulpi, tigri, lei, pume, jaguari etc.

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.