Șase luni de mandat Biden. Promisiunile, față în față cu realitatea

Cel de-al 46-lea președinte al SUA a împlinit șase luni în funcție. A moștenit de la Donald Trump o națiune profund divizată și a promis că va demonstra că guvernul încă funcționează – capabil să livreze pentru oamenii săi mai bine decât autocrațiile în creștere, cum ar fi China – și astfel să convingă o lume care se îndoiește că America s-a întors.

Cum merge asta?, s-a întrebat „The Guardian”, care a pus lupa pe viteza cu care președintele SUA frânează în îndepliniea mărețelor promisiuni, „ciocnindu-se de realitatea rece”.

Dacă, pe de o parte, Biden a început cu o distribuție în masă a vaccinurilor, reducând cazurile și decesele și a semnat un proiect de lege care a ajutat la salvarea unei economii aflate în dificultate și la crearea a peste trei milioane de locuri de muncă, mai mult decât în primele luni ale oricărei președinții moderne, euforia primei sute de zile ale lui Biden la Casa Albă s-a răcit inevitabil, pe măsură ce s-a strecurat… realitatea.

O investiție masivă în infrastructură a fost împărțită în două și este blocată în Washington; nu este foarte sigur ce compromis va ieși din negocierile Congresului.

Reformele privind siguranța armelor, imigrația și brutalitatea poliției s-au lovit de un zid. Legislația pentru extinderea drepturilor de vot și reducerea influenței banilor în politică, precum și o comisie bipartidă pentru a investiga insurecția din 6 ianuarie, de la Capitoliu, au fost torpilate de republicani. Chiar și cazurile de coronavirus se întorc, printre cei nevaccinați.

Leon Panetta, fost secretar al apărării și director al CIA, punctează: „Este fără îndoială un moment foarte dificil și președintele Biden face tot ce poate pentru ca democrația noastră să poată continua să funcționeze într-o situație foarte dificilă. Cred că inima sa este în locul potrivit și lucrează cât de mult poate pentru a obține cel puțin o cooperare bipartită, dar concluzia este că forțele care sunt în joc în țară sunt foarte greu de controlat și nu știm dacă în cele din urmă ne putem restabili democrația la standardele originale ale strămoșilor noștri în ceea ce privește capacitatea sa de a guverna. Cred că lumea salută Statele Unite, dar nu există nicio îndoială că se poate vedea ce se întâmplă în această țară în ceea ce privește polarizarea. Numărul mare de alegători care s-au prezentat la ultimele alegeri de ambele părți le spune că America rămâne încă o țară divizată și că există o amenințare reală la tot binele pe care Joe Biden încearcă să îl realizeze”.

Anul viitor, democrații ar putea pierde atât Camera, cât și Senatul, făcând guvernarea și mai grea. În 2024, Biden însuși ar putea pierde în fața lui Trump sau a altui populist de acest tip. Totul poate depinde de câteva mii de voturi, în câteva state indecise.

Nerespectarea promisiunilor nu este ceva nou. Forbes reamintește de entuziasmul unei mari părți a americanilor și a planetei în momentul în care Barack Obama devenea președinte la Statelor Unite și deziluzia de la finalul celui de-al doilea mandat al fostului lider democrat.

Președintele Obama a preluat funcția în 2009 cu promisiunea că „transparența și statul de drept vor fi pietrele de temelie ale președinției” și „Freedom Act este probabil cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a face guvernul nostru cinstit și transparent și pentru a-l responsabiliza”.

În final, organizația Cause of Action Institute a constatat că există și funcționează la Casa Albă un sistem puternic și sofisticat, care ascunde informațiile importante până la trecerea ciclului de știri respectiv și atenția publicului se mută în altă parte.

 Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.