Scandaluri politice uriașe rămase neelucidate

Câteva uimitoare conspirații politice și scandaluri cu sclipici de vedete, amestec de servicii secrete cu crima organizată și coctaluri de vicii la cel mai înalt nivel, au rămas învăluite în mister sau au fost rezolvate doar pe jumătate.

În 1968, Alain Delon era deja cel mai faimos actor din Franța, așa că a provocat senzație atunci când cadavrul gărzii sale de corp, Stevan Markovic, a fost găsit aruncat într-un depozit de deșeuri din Paris.

Înainte de moartea sa, Markovic îi scrisese fratelui său, avertizând că dacă va muri, va fi „vina” lui Delon și a unui gangster corsican pe nume François Marcantoni, care avea legături strânse cu partidul de guvernământ al președintelui Charles de Gaulle.

Ancheta a dezvăluit că Markovic a organizat orgii la care au participat unii dintre cei mai bogați și influenți oameni din Franța.

Zvonurile au început să zboare în presă că unul dintre participanții la aceste petreceri de pomină ar fi sost și Claude Pompidou, soția prim-ministrului Georges Pompidou, care tocmai se lansase în lupta pentru Președinție.

Scandalul a devenit rapid cel mai aprins din Franța, dar femeia din fotografii nu ar fi fost de fapt Claude Pompidou, ci o prostituată angajată de comisarul de poliție Lucien Aimé-Blanc, care a susținut că a găsit-o la cererea unui prieten din… agenția de spionaj SDECE.

În pofida elaborate înscenări, Pompidou a fost ales președinte și, evident, a respins afirmația că soția sa era în imagini, având și un bun motiv de a trece la o curățare a agenției cu pricina. Dar dosarul Markovic, cu toate încâlcelile care începuseră să se ivească, nu a fost rezolvat niciodată până la capăt.

Fostul președinte al Boliviei până în 2019, Evo Morales, a fost în centrul unui uriaș scandal când s-a descoperit că a avut o aventură secretă cu Gabriela Zapata, director al unei companii de inginerie… chineze.

Urmare a acestei relații, Guvernul a acordat firmei peste 500 de milioane USD în contracte. Morales a recunoscut afacerea, adăugând că au avut chiar și un fiu cu Zapata, care a murit în copilărie.

Zapata a fost arestată ca parte a unei anchete privind traficul de influență și condamnată la zece ani de închisoare pentru corupție, în 2017. De aici încolo, lucrurile au devenit ciudate.

Din închisoare, Zapata a susținut că este în viață și bine copilul pe care i l-a dăruit președintelui, fiind crescut în secret. CNN Bolivia l-ar fi intervievat chiar pe copil, care purta o mască pe față.

Morales a spus că nu știa de așa ceva, iar când Zapata a refuzat un test ADN, s-a descoperit că micuțul nu avea legătură cu dintre ei și fusese închiriat de la un cuplu sărac, contra a 5.000 de dolari. Ancheta a mai dezvăluit că bebelușul Zapata-Morales nu a existat de fapt niciodată. Femeia s-a prefăcut că era însărcinată, apoi i-a spus lui Morales că bebelușul a murit, apoi l-a „înviat” când era pe punctual de a fi arestată. Politica bate filmul…

Andre Cools (foto) a fost lider al Partidului Socialist Valon și viceprim-ministru al Belgiei în anii 1980. În 1991, Cools era secerat de mitraliere în plină stradă. Peste șocul inițial într-o țară care nu mai văzuse așa ceva s-a suprapus ceea ce a relevant ancheta: crima a fost comandată de personalități de rang înalt din Partidul Socialist.

Scandalul a provocat un val de demisii și chiar sinucideri în Guvernul belgian. Creierul operațiunii a fost un ministru pe nume Alain Van der Biest, care s-a sinucis la scurt timp după ce a fost arestat, în 2002. Van der Biest ar fi ordonat asasinatul pentru a acoperi un scandal în care Guvernul belgian a luat mită masivă de la o companie de elicoptere.

Cools ar fi fost nemulțumit de partea sa și ar fi amenințat că va va da totul în vileag. După moartea sa, conspiratorii au încercat inclusiv să ardă banii de mită… După sinuciderea lui Van der Biest, ca la un semnal, investigația, care amenința să dea la iveală amestecul mult mai multor persoane importante, a fost oprită.

Udo Proksch a fost proprietarul celebrului brand de ciocolată Demel, din Viena, și, în același timp, un socialist convins și un donator major al partidului de guvernare. În 1977, încercând să facă o escrocherie, i-a expus pe foarte mulți politicieni. Practic, Udo a pus într-o cutie o grămadă de fier vechi și o bombă și a trimis-o pe apă, pe post de echipament nuclear foarte scump, spre Hong Kong. Vasul a explodat în mijlocul Oceanului Indian, cei șase membri ai echipajului au decedat, dar compania de asigurări a „mirosit” că nu este totul în regulă și a refuzat să-I plătească omului de afaceri 20 de milioane de dolari.

Ancheta care a urmat după ce în sfârșit Udo a fost prins a dat la iveală implicații care au stârnit un scandal imens: Ministrul de Externe a comis sperjur, susținând în mod fals că a văzut echipamentul nuclear încărcat pe navă, ministrul de Interne a ordonat Poliției să renunțe la toate investigațiile asupra lui Udo, apoi a trebuit să demisioneze, iar ministrul Apărării ordonase, se pare, armatei să-i dea lui Proksch explozivilul folosit pentru bombă. Când a izbucnit scandalul, același ministru al Apărării a fost găsit cu un glonț în cap – aparentă sinucidere.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.