Schimbările climatice îngreunează misiunile de pace

Dereglările climatice generează şi vor continua să genereze provocări importante pentru misiunile de menţinere şi de reconstrucţie a păcii, care merg până la agravarea conflictelor, avertizează autorii unui raport despre Somalia, publicat de AFP.

Cercetători de la Institutul Internaţional de Cercetări despre Pace din Stockholm (SIPRI) au studiat efectele modificărilor climatice asupra Misiunii de asistenţă ONU în Somalia (MANUSOM).

Peisajul din domeniul securităţii evoluează în funcţie de modificările climatic”, a declarat coordonatorul studiului, Florian Krampe.

Potrivit acestui raport, ravagiile făcute de deceniile de conflicte din Somalia au fost amplificate de o serie de secete severe, care au pus presiune pe procesul de consolidare a statului şi au complicat operaţiunile întreprinse de MANUSOM.

De exemplu, conflictele dintre crescătorii de animale şi cultivatorii din regiunile rurale ale ţării s-au intensificat odată cu lipsa de regularitate a anotimpurilor şi a condiţiilor meteorologice, care i-au constrâns pe crescătorii nomazi să îşi adapteze transhumanţa.

Secetele şi inundaţiile au cauzat o deplasare a unor populaţii mai numeroase de refugiaţi în tabere folosite ca teren de recrutare pentru grupările radicale, precum insurgenţii islamişti din mişcarea fundamentalistă Al-Shabaab.

Deşi modificările climatice nu reprezintă neapărat sursa unui conflict, ele „îi cresc probabilitatea” de manifestare , a avertizat Florian Krampe.

Somalia se află într-o situaţie haotică începând din 1991 şi trebuie să facă faţă din 2007 insurgenţilor islamişti radicali din gruparea Al-Shabaab, afiliată grupului terorist Al-Qaida, care organizează numeroase atacuri împotriva unor ţinte civile şi militare.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.