Senatul a aprobat trecerea spitalelor CFR în subordinea Ministerului Sănătății

Senatul României a aprobat, cu 123 de voturi “pentru” și 17 “abţineri” proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 8/2013, privind reorganizarea rețelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor și pentru modificarea Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății.

Prin aplicarea acestei ordonanțe unitățile sanitare cu paturi din rețeaua proprie a Ministerului Transporturilor vor trece din subordinea acestui minister în subordinea Ministerului Sănătății. Potrivit actului normativ, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, Ministerul Sănătății va prelua pe bază de protocol 13 din cele 15 unități sanitare aflate în subordinea MT. Excepție de la prevederile legii fac Spitalul Clinic CF nr. 2 București și Spitalul Clinic CF nr. 1 Witting, care au în derulare proiecte pe fonduri europene și care pentru a nu pierde finanțarea rămân în subordinea MT.
“Practic prezenta ordonanță face ca Spitalul CF Galați să ajungă, într-un final, la autoritatea locală. Din câte cunosc este și intenția municipalității de a primi acest spital. Trebuie, însă, avut în vedere și sursa de finanțare pentru acesta, lucru care este foarte important în astfel de cazuri”, a precizat senatorul PNL Paul Ichim.

În ceea ce privește personalul unităților sanitare care vor trece în subordinea Ministerului Sănătății, acesta își va păstra drepturile și obligațiile prevăzute de lege la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență nr. 8/2013.
Referitor la desființarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, actul normativ arată ca aceasta trebuia să intre în proces de reorganizare în vederea privatizări de foarte mult timp, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La baza transferului spitalelor CF și desființarea Casei de Asigurări a Ministerului Transportului stă și un Raport al Băncii Mondiale care face analiza funcțională a sectorului Transporturi prin care se recomandă Ministerului Transporturilor transferul serviciilor medicale și a spitalelor în responsabilitatea Ministerului Sănătății sau a altor organisme relevante.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.