XTB România: Situaţia din Cipru ar putea grăbi procesul de restructurare a sistemului bancar local

Evenimentele din ultimele săptămâni din Cipru au reverberaţii la nivelul tuturor ţărilor din Uniunea Europeană, pieţele financiare naţionale reacţionând la măsurile adoptate, în special prin prisma mesajelor pe care acestea le transmit. Astfel, România, similar altor piețe din regiune, este afectată de variațiile sentimentului de risc al participanților la piețele financiare globale. Drept urmare, plasamentele percepute ca având un grad mai mare de risc, deşi remunerate cu dobânzi mai ridicate – cum este și cazul titlurilor de stat în lei – au avut de pierdut în atmosfera de incertitudine generată de propunerea de taxare a depozitelor din băncile cipriote. În plus, cursul de schimb a preluat sarcina tensiunilor din insulă, şi, ca o consecinţă, leul s-a depreciat cu 0,92% față de Euro între 18 și 22 martie.

Cu toate acestea, evitarea părăsirii zonei Euro de către Cipru și a impunerii unei taxe sistemice pe depozite s-a reflectat pozitiv în cotațiile leului, dar o nouă turnură în percepția investitorilor vis-a-vis de Europa s-a petrecut deja, atunci când a fost discutată impozitarea depozitelor – și doar votul legislativului cipriot a oprit aplicarea sa. Încrederea în sistemul bancar local nu este sensibil afectată, iar evenimentele curente pot fi depășite pe termen scurt.

Este foarte importantă însă lecția pentru viitoare operațiuni de bailout – acestea s-ar putea face cu costuri nu doar pentru acționari și creditori, ci și pentru deponenți. Această abordare poate însemna că pe termen lung sistemul bancar va fi mai robust, cu diminuarea generală a nivelului de risc și răsplătirea doar a riscurilor gestionate corect. În același timp, câtă vreme tensiunile din Europa nu sunt de domeniul trecutului, fluctuațiile de sentiment și de preț de pe pieţele financiare nu doar vor continua, ci se vor şi amplifica.

În România, efectele unei astfel de situaţii ar fi contrare – pentru leu, acest lucru ar însemna un an cu un curs de schimb mai volatil decât cel din ultimii 5 ani, în medie. Pe de altă parte, sistemul bancar local ar putea decide la rândul său să grăbească procesul de restructurare, pentru a fi pregătit pentru provocările viitoare.

La nivelul Ciprului, efectele nu sunt deloc surprinzătoare – economia Ciprului va avea nevoie de o perioadă foarte lungă de timp pentru a își reveni. Repoziționarea pe harta globală s-ar putea face prin orientarea spre un nou model strategic, iar acesta ar putea fi în domeniul energetic. Modelul de dezvoltare prin infrastructura financiară dublată de condiţii fiscale ultra-blânde pare a se fi încheiat și economia reală are în față cel puțin doi ani de severe ajustări.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.