Shirley Temple, copilul-minune al cinema-ului
Shirley Temple s-a născut la 23 aprilie 1928, în Santa Monica, California. A fost unul dintre actorii de succes din perioada Marii Depresiuni, ajungând să fie considerată un copil-minune. Ea este considerată actrița din istoria cinematografiei care a jucat cel mai bine rolurile de copil.
Shirley Temple a fost fiica unui director de filială bancară. Educația de bază a primit-o în familie, după care a urmat Școala de fete din Westlake.
În 1932, când nu avea decât patru ani și urma cursurile unei școli de dans, a fost descoperită de un ”căutător de talente” de la Hollywood. A debutat într-un act dintr-o piesă burlescă interpretată de copii, iar în 1934 a primit primul rol principal în filmul ”Stand Up and Cheer”. Încă înainte de apariția filmului, a încheiat un contract pe șapte ani cu compania americană ”20th Century-Fox”. Filmul cu cel mai mare succes la spectatori este ”Baby Take a Bow”. Au urmat alte 24 de producții cinematografice având-o ca protagonistă pe micuța Shirley, fata cu părul buclat, filme ce au adus studioului hollywoodian profituri nete de aproximativ 30 de milioane de dolari.
În anul 1937, Shirley Temple avea un venit anual de 307.014 dolari, ocupând locul al 7-lea în topul celor mai bogați oameni din America. La fiecare zece zile, alți 10.000 de dolari proveneau din reclame, cu numele său ajungând să fie botezat până și un zgârie-nori construit la New York (”Shirley-Temple-Building”).
Și-a încheiat cariera cinematografică în 1950, la vârsta de 22 de ani. Cel de-al 42-lea film de lung metraj și ultimul din cariera sa de actriță s-a intitulat ”A Kiss for Corliss”. A continuat să apară la televiziunea americană în rolul de povestitoare sau ca realizatoare de spectacole și, între 1957-1960, în serialul ”Shirley Temple Story-book”, după care s-a retras definitiv din viața artistică.
În 1943, la vârsta de 15 ani, Temple l-a cunoscut pe John Agar, sergent în Armată. La 19 septembrie 1945, când Shirley avea 17 ani, cei doi s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii cu 500 de invitați. La 20 ianuarie 1948, Shirley Temple a dat naștere primului copil—fetița Linda Susan. Temple a divorțat de soțul său în 1950, a primit custodia fetiței și a revenit la numele său dinainte de căsătorie.
În ianuarie 1950, Shirley Temple l-a întâlnit pe Charles Alden Black, un ofițer de informații din Marina SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Temple și Black s-au căsătorit la 16 decembrie 1950. Shirley Temple Black a mai avut doi copii cu al doilea soț: Charles și Lori. Cei doi au rămas împreună până la moartea lui Charles senior, în 2005.
Shirley Temple a desfășurat o serie de activități filantropice, fiind membră în consiliile de conducere a numeroase firme și societăți de caritate și directoare a ”National Multiple Sclerosis Society”, construindu-și, în paralel, o carieră politică. În toamna anului 1967 a candidat, fără succes însă, pentru Camera Reprezentanților. În 1968, s-a angajat în campania electorală a viitorului președinte american Richard Nixon, iar în perioada septembrie 1969-1970, a fost membră a delegației americane la Adunarea Generală a ONU. În iunie 1972, a reprezentat SUA la Conferința internațională a mediului de la Stockholm, iar la sfârșitul anului 1972, a fost numită asistent special al președintelui Agenției Americane a Mediului. În 1973, a fost desemnată membră a delegației americane la UNESCO. A renunțat la toate aceste însărcinări în ianuarie 1974, fără a da vreo explicație.
În august 1974, președintele american Gerald Ford a numit-o ambasadoare în Republica Ghana, țară în care s-a bucurat de multă simpatie. În 1976, i s-a încredințat funcția de șef de protocol la Casa Albă, succesoare a lui Henry Catto și a fost prima femeie care a ocupat acest post. În 1981, a făcut din delegația americană la reuniunea de la Geneva privind problemele refugiaților din Africa. A revenit în diplomație în 1989, după ce ani de zile a format diplomați în cadrul Departamentului de Stat al SUA. Președintele George Bush a numit-o ambasadoare a SUA în Cehoslovacia. A fost membru fondator al Federației Internaționale de luptă împotriva sclerozei.
Dintre filmele în care a jucat menționăm ”Micul rebel” (1935), ”Recrutul Willie Winkie” (1937), ”Mica prințesă” (1939), ”Domnișoara Winnetou” (1939), ”Nu este ușor să iubești” (1946).
Cărți publicate: ”Child Star” (1988 — autobiografie).
Distincții: Cavaler al Ordinului de Malta (1968), American Exemplar Medal (1979). A primit titlul de Doctor onorific al Universităților Santa Clara și Lehigh. Membru de onoare al Colegiului Notre Dame, și al Universității Yale.
Shirley Temple a murit la 11 februarie 2014.
Sursa. AGERPRES
Foto: WIKIPEDIA