Siderat de România: De la "Măi, animalule!", la "ţigancă împuţită", trista radiografie a demnitarului român – George LUCIAN

Trebuie să o recunoaştem deschişi şi sinceri. Niciunul, dar absolut niciunul din şefii de stat pe care i-a avut România după, hai să dau satisfacţie celor care cred asta, Revoluţia din decembrie 1989, nu a arătat, sau arată a demnitar cu ţinuta, morală şi numai, de talia celor din străinătate. Că e vorba de hăhăitul actualului preşedinte, fost mariner de cursă lungă, fie că vorbim barbişonul piţigăiatului Constantinescu, ori de vorbirea uşor comunist-îndoctrinată a primul şef de stat post-decembrist, nimic nu demonstrează că oamenii amintiţi mai sus au avut adevărate calităţi de lider suprem.

In plus, nici atitudinea pe care aceştia au avut-o cu reprezentanţii presei nu a fost una demnă de un preşedinte de stat. Să ne amintim doar de ” Măi, animalule!”, vorbele care i-au ieşit la nervi, precum porumbelul din colivie, lui Ion Iliescu în august 1992, de Ziua Marinei, cuvinte adresate jurnalistului Paul Pârvu, pe atunci la „Telegraf”-ul al cărui redactor-şef era actualul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Apoi să facem un ocol pe la Timişoara, loc în care cel de-al doilea prezidenţiabil al României, un alt Dandanache, ce-i drept mai modern, a primit, tot la nervi, botezul cernelii lui Isaia, problematicul protestaro-bătăuş al urbei. Şi ca să ajungem în prezent la „ţiganca împuţită” a marinerului Băsescu. Reacţie avută, evident, tot la nervi, agasat fiind de insistenţa coloratei, de la salonul de bronz credem noi, jurnaliste din trustul conservatorului Voiculescu. Succint, trei episoade care arată lipsa stofei de diplomat a demintarului român.

Cât despre cei doi interimari din perioada de suspendare băsesciană, doar unul dintre ei merită a fi menţionat. Antonescu, cel cu parfum de crin, un individ care în vremile tinereţii sale nu a reuşit să scape de privirea buhăită de atâta nesomn şi băutură, un ins care s-a remarcat mai mult prin absenţa sa de la şedinţele Senatului, dar care brusc, văzându-se interimar la Cotroceni, a uitat de discreţie şi de bun simţ. Un tip de o aroganţă ieşită din comun, aflat acum în cădere liberă în preferinţele electoratului autohton. Cât despre Nicolae Văcăroiu, interimar în primul episod al suspendării lui Băsescu, tot respectul. E singurul care şi-a ştiut locul în schemă şi şi-a văzut de trebile sale, de zi cu zi.

Şi acum să judecăm la rece, comparându-i pe aceşti mici dumnezei postdecembrişti, cu ceea ce a avut ţara până la instaurarea totală a comunismului odată cu abdicarea Regelui Mihai. Cu cine ar merita Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, ori ultra-visătorul la fotoliul călduţ şi moale de la Cotroceni, Crin Antonescu? Cu Decebal, cu Burebista, ori cu întâiul cârmuitor al celor trei ţări române: Mihai Viteazul, sau Alexandru Ioan Cuza? Seamănă profilul actualilor lideri ai României cu imaginea vreuneia dintre legendarele figuri ale istoriei noastre?

Dacă dumneavoastră o găsiţi, tot respectul! De cinci ani de zile, de când am lansat proiectul „Siderat de România”, eu, unul, nu am descoperit-o. Poate îmi comunicaţi şi mie. Nu de alta, dar ca să combat un celebru dicton adoptat de noua (de) generaţie: nu vreau să mor prost.

Până una, alta, reflectaţi adânc la cele scrise şi gândiţi-vă foarte bine unde puneţi ştampila la anul. E păcat de această minunată ţară să se ducă de râpă doar pentru că maţul din burta majorităţii electoratului dictează din patru în patru ani la alegeri şi trimite în fruntea statului tot felul de nechemaţi care, pe vremea emblematicelor figuri ale istoriei, ar fi înfundat cu drag şi spor puşcăriile.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.