Start pentru clasa pregătitoare: calendarul de înscriere şi actele necesare

Potrivit calendarului adoptat de Ministerul Educaţiei, începând de marţi, 2 aprilie, părinţii pot face primii paşi pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, cât şi în clasa I. Fiecare şcoală va afişa programul de evaluare psihosomatică a copiilor ceea ce reprezintă primul lucru pe care trebuie să-l facă părinţii, după care urmează depunerea dosarului propriu-zis. La evaluare, părinţii se prezintă cu adeverinţa eliberată de medicul de familie care atestă că preşcolarul este „clinic sănătos”/”apt pentru şcoală”. Fiecare unitate de învăţământ va afişa criteriile speficice de departajare pentru înscrierea la clasa pregătitoare.

Acte necesare pentru înscriere:

 – Cerere-tip de inscriere

 – Copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal

 – Certificatul de nastere al copilului

 – Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare / clasei I (acolo unde este cazul).

 – Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

CALENDAR CLASA PREGATITOARE

 Prima etapa de inscriere

01 – 12 aprilie 2013 -organizarea intalnirilor pentru informarea si consilierea parintilor copiilor din gradinita care vor fi cuprinsi, in anul scolar 2013 – 2014, in invatamantul primar.

1 aprilie 2013 – afisarea la sediul unitatii de invatamant si al inspectoratului scolar si pe site-ul acestora a programului de completare a cererilor tip de inscriere in invatamantul primar

02 – 19 aprilie 2013 – evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor. Tot in acest interval se va comunica rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea.

2 – 22 aprilie 2013 – parintii completeaza online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, a cererilor-tip de inscriere.

 A doua etapa de inscriere

07 mai 2013 – afisarea la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

08 – 17 mai 2013 – depunerea cererii-tip de inscriere, la secretariatul scolii de circumscriptie de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa. Totodata acum are loc validarea cererilor-tip de inscriere.

20 – 23 mai 2013 – procesarea cererilor-tip de inscriere depuse de parinti pe baza criteriilor generale date de inspectoratul scolar si a celor specifice de departajare ale scolii, in limita locurilor disponibile.

24 mai 2013 – afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.

27 – 31 mai 2013 – centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant.

Pentru programarea psihosomatică a copiilor:

– 031 405 31 15 şi 0770 846 924

sau pe email

– cmbrae_evaluare_cls1@yahoo.comcmbrae_evaluare_cls_preg@yahoo.com.

În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învățământ la care dorește înscrierea copilului, pentru validarea cererii.
Programul de înscriere este de luni până vineri, între orele 08.00 și 20.00, și sâmbăta, între orele 08.00 și 13.00.

Părinții pot opta fie pentru înscrierea la școala de circumscripție (aici copilul este înscris automat), fie pentru altă unitate de învățământ, unde copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor de departajare. Părinții sau tutorii legali pot solicita ca locul la școala de circumscripție să fie rezervat, pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ dorită.

Odată aleasă școala, părinții și copii pot merge să viziteze unitatea de învățământ și sălile amenajate pentru clasa pregătitoare și să vorbească cu personalul didactic.

Potrivit metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru 2013-2014, toate unitățile de învățământ în care se va desfășura activitatea clasei pregătitoare vor organiza o „Zi a porților deschise”, până pe 7 aprilie 2013.

Inspectorii şcolari au anunţat că pentru anul şcolar 2013-2014  vor organiza 476 de clase pregătitoare, cu 50 mai multe faţă de câte există în prezent. În total, în Capitală, 185 de şcoli vor organiza clase pregătitoare, cu 4 mai multe decât în actualul an şcolar.

Numărul de locuri la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2013-2014 este de 11.900, iar la clasa I de 11.412 locuri. De asemenea, 186 de şcoli bucureştene vor organiza clasa I, unde vor învăţa aproximativ 11.412 elevi.

Dintre aceştia 10.245 sunt acum în clasa pregătitoare. Numărul de locuri pentru înscrierea în clasa I pentru acei copii care vor merge direct la clasa I este de 1.167. În plus, în Capitală, vor exista 1.000 de locuri la clasele pregătitoare de la şcolile particulare şi alte 1.000 de locuri la clasa I la aceleaşi unităţi de învăţământ.

 „Fiecare unitate de învăţământ de stat are afişat numărul de clase pregătitoare şi numărul de locuri, dar şi locurile pentru clasa I. Fiecare şcoală  are fie pe site-ul propriu, fie pe site-ul inspectoratului criteriile specifice de înscriere”, a declarat Constantin Trăistaru, inspector general la Bucureşti.

Evaluarea preşcolarilor se va realiza în perioada 2 – 19 aprilie 2013, în centrele menţionate mai jos, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Click aici …

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.