SUA caută aliați pentru a face față Chinei și Rusiei în spațiu

Competiția, intimidarea, înarmarea și conflictele interminabile ale umanității se extind și în spațiu. Forța spațială a Armatei americane dezvoltă parteneriate cu țările europene pentru a contracara amenințările pe orbită din partea Rusiei și Chinei, potrivit generalului John W. Raymond, șeful operațiunilor spațiale din Pentagon.

Am văzut ce au făcut China și Rusia în dezvoltarea unei suite de capabilități menite să ne interzică accesul la spațiu”, susține Raymond, citat de „Politico”, în urma unor întâlniri în Luxemburg, Belgia, Spania și Olanda, în căutare de „stabilitate” pe orbita terestră.

Generalul Raymond a spus că atât Beijingul cât și Moscova au dezvoltat sisteme de bruiaj, arme energetice de precizie și sateliți dotați cu arme ofensive și rachete capabile să doboare nave spațiale.

Domeniul spațial se schimbă dintr-un domeniu pașnic, benign, într-unul mult mai aglomerat, mai competitiv și mult mai contestat”, susține oficialul american.

El afirmă că obiectivul Forței Spațiale a SUA – lansată la sfârșitul anului 2019 – este acela de a descuraja începerea sau extinderea unui conflict în spațiu, dar a precizat că țările democratice trebuie să se alieze pentru a rămâne întotdeauna „înaintea unei amenințări ce crește tot mai mult”.

Franța și Marea Britanie au constituit la rândul lor unități spațiale militare în ultimii ani și generalul Raymond a spus că SUA poartă deja un dialog cu ambele.

Planul este de a extinde acum această cooperare, pentru a include și alte națiuni aliate. În iulie, și Germania a lansat oficial o unitate militară care are ca misiune protejarea spațiului terestru.

 În 2019, NATO a desemnat oficial spațiul ca fiind cel de-al cincilea teatru oficial al conflictelor – după aer, mare, pământ și cibernetic.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.