Summitul Ligii Arabe: Criza dintre Qatar şi Arabia Saudită, NEINCLUSĂ pe agenda discuțiilor

Criza diplomatică declanşată în iunie 2017 între Qatar, pe de o parte, şi Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, de cealaltă parte, nu va figura pe agenda discuţiilor summitului Ligii Arabe, prevăzut duminică, a făcut cunoscut joi şeful diplomaţiei de la Riad, Adel al-Jubeir, citat de AFP.

Soluţia la această criză este de căutat mai repede „în cadrul Consiliul de Cooperare al Golfului” (CCG), din care fac parte Qatarul Arabia Saudită şi aliaţii săi, precum şi Omanul, le-a declarat Adel al-Jubeir jurnaliştilor la Riad.

Duminică, 21 dintre cei 22 membri ai Ligii Arabe urmează să fie reprezentaţi la summitul Ligii Arabe la Riad. Qatarul va fi prezent. Siria, suspendată din 2011, este singura care va lipsi la apel.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au rupt relaţiile diplomatice şi comerciale cu Qatarul, acuzându-l de sprijinirea grupărilor extremiste – ceea ce Doha dezminte – şi de apropiere faţă de Iran, marele rival regional al Riadului.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a ţinut să reafirme marţi la Casa Albă, în cursul unei întâlniri cu preşedintele american, Donald Trump, că respinge orice finanţare a terorismului.

Liderul administraţiei americane, care în trecut l-a criticat vehement pe această temă înainte de a-şi schimba opiniile, a spus despre emir că este un „prieten” şi un „gentleman”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.