TOP 10 alimente gustoase şi sănătoase
Cel mai bun mod de a te lupta cu bolile este sa le previi prin alimentatie. Mancarea sanatoasa este hranitoare, te ajuta sa functionezi perfect de-a lungul intregii zile si, sa nu uitam, este delicioasa. Mai jos va prezentam o lista de alimente care ne ajuta sa luptam cu bolile.Germeni de lucerna nu au calorii, nu au grasimi si contin niste fitochimicale numit saponine, care protejeaza impotriva mai multor forme de cancer si lupta cu colesterolul. Se pot manca in salate si in sandvisuri. Merele reprezinta cea mai bogata sursa de pectina, o fibra solubila care scade riscul de cancer la colon si la san, reduce tensiunea arteriala si scade riscul de diabet. Le poti manca pur si simplu ca gustare sau le poti pune in salatele de vara.O singura jumatate de avocado contine peste 4 grame de fibre si 15% din doza zilnica recomandata de acid folic. Fara colesterol si bogat in grasimi sanatoase si potasiu, avocado este un aliment cu adevarat perfect. Incepe-ti ziua cu un sandvis pe baza de avocado sau pune-l in salate.Plina de antioxidanti, sfecla protejeaza impotriva cancerului, a bolilor de inima si a inflamatiilor. Dulce in mod natural, plina de fibre si vitamina C, sfecla este o alegere excelenta. Se poate consuma in salate sau ca si garnitura pentru mancaruri.Semintele de in nu doar ca lupta impotriva colesterolului din sange, reducand astfel riscurile de atac de cord, dar acestea contin si antioxidanti foarte puternici. Doar 2 linguri de seminte zdrobite contin aproape 20 la suta din doza zilnica recomandata si peste 100 la suta din doza recomandata de acizi grasi Omega 3, care te ajuta sa lupti cu bolile inflamatorii.Se pot consuma presarate pe orice salata, omleta sau mancare cu legume, in iaurt sau in smoothie-uri.Quinoa contine nutrienti importanti, motiv pentru care a fost supranumita “mama tuturor cerealelor”. Contine toti aminoacizii esentiali, este o sursa excelenta de magneziu, care relaxeaza vasele de sange si reduce frecventa migrenelor.De asemenea, protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare. Se poate consuma in salate sau in locul orezului. De asemenea, este excelenta in combinatie cu fructele de mare. Zmeura nu doar ca este delicioasa, dar contine si foarte multe fibre, vitamina C si un arsenal puternic de antioxidanti. Adaug-o in cereale sau in salate.Spanacul contine antioxidanti puternici care combat numeroase forme de cancer, incluzand cel ovarian, cel mamar si cel la colon. In plus, spanacul reduce declinul cognitiv si protejeaza inima de bolile cardiovasculare.Daca vrei sa-ti faci plinul de beta-caroten, un singur cartof rosu contine de patru ori cantitatea zilnica recomandata. In plus, acesti cartofi sunt bogati in potasiu, vitamina C si vitamina B6 care protejeaza arterele. Se pot consuma coapti, prajiti sau adaugati la supe sau tocane.Un pumn de nuci contine doza zilnica recomandata de acizi grasi Omega 3, care imbunatateste functia cognitiva, te scapa de colesterol si imbunatateste presiunea sanguina. Pune-le in cerealele de dimineata sau in salate.
Sursa:foodstory.ro
Roxana Dobre, A.M.PRESS